Skip to main content

Nimic mai bun intr-o zi de ianuarie decat o supa calda, aromata si consistenta. Avem cateva idei, toate foarte gustoase si foarte simplu de facut. Nu in ultimul rand, toate, sunt foarte sanatoase!

Supă cu paste și șuncă

Timp de preparare: 45 de minute.

cca. 440 kcal/porție

Ingrediente (4 porții): 250 g fasole boabe 1 morcov 1 tulpină de țelină 1 lingură ulei de măsline 1 ceapă 4 cuișoare 1 foaie de dafin sare 100 g paste mici 8 felii subțiri bacon (kaizer afumat)

Preparare:

1. Lăsați boabele de fasole peste noapte să se înmoaie în apă. Pregătiți morcovul și țelina, tăiați-le cuburi și căliți-le într-o tigaie, în uleiul încins.

2. Curățați ceapa, apoi împănați-o cu foaia de dafin și cuișoarele. Adăugați-le peste legume împreună cu fasolea și apa în care s-a înmuiat. Turnați atâta apă cât să fie cu 5 cm peste legume. Fierbeți totul la foc scăzut cca. 40 de minute, până când fasolea este moale. Sărați mâncarea, apoi, cu ajutorul unei spumiere, scoateți jumătate din fasole și puneți-o deoparte.

3. Îndepărtați cuișoarele și foaia de dafin din ceapă. Puneți într-un castron restul boabelor de fasole cu legumele, ceapa și lichidul și pasați-le cu mixerul, apoi dați-le printr-o strecurătoare. Adăugați fasolea pe care ați pus-o deoparte.

4. Fierbeți pastele în apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Scurgeți-le, apoi turnați-le în supă. Tăiați șunca fâșii, prăjiți-o într-o tigaie și adăugați-o în supă. Ornați-o după cum doriți.

Poftă bună!

Supă orientală de legume

Timp de preparare: 25 de minute.

cca. 390 kcal/porție

Ingrediente (4 porții): • 1 ceapă • 1 tulpină de praz • 1 linguriță chimen • 2 linguri ulei • 600 g cartofi albi, făinoși • 450 g morcovi • 100 g alune tocate, nesărate • 1 l supă • sare, piper • 1 legătură pătrunjel

Preparare:

1. Curățați ceapa și tocați-o mărunt. Pregătiți prazul și tăiați-l inele. Căliți‑le câteva minute într-o tigaie, împreună cu chimenul, amestecând continuu.

2. Curățați cartofii și morcovii, tăiați-i cuburi și puneți-i într-o oală. Adăugați alunele tocate și supa. Condimentați totul cu sare și piper. Acoperiți oala cu un capac și fierbeți 12-15 minute la foc mediu, până când cartofii sunt fierți, iar supa începe să se îngroașe. Spălați și curățați pătrunjelul, tocați-l și încorporați-l în supă. La final condimentați supa cu sare și piper.

Poftă bună!

EXTRASFAT

Supa va fi și mai aromată dacă folosiți boabe de muștar. Prăjiți-le împreună cu chimenul până când nu mai „dansează“ în tigaie. Abia atunci se adaugă legumele și se călesc împreună, în continuare.

Supă cu ciuperci și cambulă

Timp de preparare: 40 de minute.

cca. 690 kcal/porție

Ingrediente (1 porție): • 175 g cartofi • 1 arpagic • 70 g mânătărci sau ciuperci champignon • 1 crenguță maghiran • 3 linguri unt topit • 250 ml supă • sare, piper • 125 g file de cambulă sau șalău • 1 linguriță suc de lămâie • 1/2 măr mic • 50 ml smântână

Preparare:

1. Curățați cartofii, spălați-i și tăiați-i cuburi. Curățați arpagicul și tăiați-l cubulețe. Pregătiți ciupercile și tăiați-le bucăți. Spălați maghiranul, curățați-l și tocați-l.

2. Încingeți 1 lingură de unt și căliți acolo arpagicul. Adăugați cartofii și căliți-i, de asemenea. Turnați supa. Adăugați maghiranul, sarea și piperul, acoperiți cu un capac și fierbeți totul înăbușit cca. 20 de minute.

3. Între timp, spălați peștele, uscați-l pe un șervet de bucătărie, tăiați-l cuburi și stropiți-l cu suc de lămâie. Spălați mărul, îndepărtați-i semințele și tăiați-l felioare. Turnați smântâna în supă, pasați-o și condimentați-o după gust.

4. Încingeți și restul de unt, căliți ciupercile și adăugați-le după aceea în supă. Prăjiți în untul din tigaie felioarele de mere și cuburile de pește 2-3 minute. Serviți supa cu merele și peștele, eventual ornați-o la final cu puțin maghiran.

Poftă bună!

Supă cremă de ardei

Timp de preparare: 30 de minute.

cca. 150 kcal/porție

Ingrediente (4 porții): • 6 buc. arpagic • 5 ardei grași galbeni • 2 linguri ulei de măsline • 250 g roșii bucăți • 1 linguriță cimbru uscat • 1 foaie de dafin • 750 ml supă • sare, piper • 2 linguri smântână • 1 linguriță pătrunjel tocat

Preparare:

1. Curățați arpagicul, pregătiți ardeii, apoi tăiați totul cubulețe și căliți în uleiul încins 6-8 minute. Adăugați roșiile, cimbrul, foaia de dafin și supa. Fierbeți totul la foc mic, până când legumele s-au înmuiat.

2. Îndepărtați foaia de dafin. Pasați supa cu telul sau mixerul. Condimentați-o cu sare și piper, apoi adăugați smântâna. Presărați pătrunjelul și serviți supa.

Poftă bună!

EXTRASFAT

Foarte rafinat: fulgi de brânză. Pentru aceasta amestecați 125 g brânză telemea cu 1 linguriță de cimbru uscat. Întindeți câte 1 lingură din acest amestec pe o hârtie de copt, în formă de cerc. Dați la cuptorul încins la 175ºC și coaceți brânza 8-12 minute. Lăsați-o să se răcească, desprindeți-o cu paleta și presărați-o peste supă.