Skip to main content

Rețete pe alese. Linte cu urzici

Ingrediente 4-6 persoane:
– 500 g linte
– urzici (un bol mare)
– 2-3 cepe
– 50 ml ulei
– sare/piper
– pătrunjel

  • Urzicile se curăță, se spală bine sub jet de apă și se lasă la scurs.
  • Lintea se clătește și se pune la fiert cu sare, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. De regula lintea fierbe foarte repede și nu trebuie lăsată la înmuiat, așa cum facem de obicei cu boabele de fasole.
  • Ceapa se curăță, se spală și se toacă mărunt. Într-o tigaie mai înaltă și cu fund dublu se pune ceapa la călit, la foc mediu. Cand s-a înmuiat puțin, se adaugă urzicile și se călesc și ele.
  • Lintea fiartă se scurge printr-o strecurătoare, dar se păstrează puțin din zeama de fierbere.
  • Lintea se adaugă peste ceapă și urzici și se amestecă. Puteți adăuga puțin din zeama oprită.
  • Mâncarea se asezonează cu sare și piper, iar la final putem adăuga și puțin pătrunjel proaspăt pentru o porție de vitamina C.
  • Alături de o farfurie de linte cu urzici merge bine o salată de verdețuri, un ardei iute sau un castravete murat.

Salată cu piept de rață și cous cous

Ingrediente 4 persoane:
– 2 bucăți piept de rață
– 200 g cous cous
– 150 g valeriană
– 10-12 roșii cherry
– 1/2 lămâie
– 2 linguri ulei de măsline
– sare/piper

  • Pieptul de rață se șterge cu șervet de hârtie, iar pielea se crestează cu un cuțit ascuțit. Important este ca pielea să fie doar crestată și tăietura să nu ajunga în carne. Aceasta se freacă cu sare și piper negru proaspăt măcinat.
  • Pieptul de rață se pune într-o tigaie rece cu pielea în jos, la foc mediu. Se prăjeste cca 7 minute pe partea cu pielea, apoi se întoarce pe cealaltă parte încă 1-2 minute.
  • Tigaia cu pieptul de rață se pune apoi în cuptorul preîncălzit la 170 ºC pentru 5-7 minute.
  • În timpul asta pregătim cous-cousul conform instrucțiunilor de pe pachet. Acesta se amesteca cu puțină sare și piper, peste care se toarnă apa fierbinte. De regula proporția este o cană de apă fierbinte la o cană de cous cous. Vasul se acoperă și se lasă așa vreo 10 minute, cât să se umfle.
  • Pieptul de rață se scoate din cuptor și se așază pe un tocător de lemn. Nu îl tăiem imediat, ci îl lăsăm să se odihnească.
  • Valeriana se spală sub jet de apă, se scurge bine și se zvântă. O amestecăm cu sucul de la lămâie, sare și uleiul de măsline.
  • Se amestecă cous-cousul cu valeriana. Compoziția se împarte în patru farfurii.
  • Pieptul se taie felii subțiri, la fel și rosiile cherry.
Peste cous cous se așază feliile de carne, iar de jur împrejur se pun roșiile.

Rețete pe alese. Budincă de post

Ingrediente 4 persoane:
– 600 ml lapte vegetal (de cocos, de migdale, de soia sau de ovăz)
– 100 g griș
– 1/2 linguriță extract de vanilie
– 150 g zahăr
– fructe proaspete pentru pentru decor (mango, afine)

  • Zahărul se pune la foc mic într-o cratiță de inox cu fund dublu și se caramelizează, amestecând mereu deoarece acest proces nu se face uniform. Aveți grijă să nu ardeți zaharul, pentru că va căpăta un gust amar. Culoarea trebuie să fie arămie.
  • Zaharul caramelizat se distribuie uniform pe pereții cratiței, rotind ușor cratița de mai multe ori.
  • În altă oală se pune laptele la foc mic. Atunci când începe să fiarbă ușor se toarnă grișul în ploaie. Compoziția se amestecă cu telul, pentru a nu se forma cocoloașe. Se ia oala de pe foc, se adaugă extractul de vanilie și apoi se toarnă în cratița cu zahărul caramelizat.
  • Se aprinde cuptorul la 170-180 ºC. Se toarnă apă fierbinte într-un vas de Jena, cam până la jumătate. Cratița cu budincă se așază în tavă și se dă la cuptor cca 25 de minute.
  • Când este gata, budinca se lasă să se răcească în cratiță și apoi se pune la frigider. Pentru grăbirea răcirii puteți pune cratita într-un vas cu apă rece.
  • Înainte de a răsturna budinca, treceți ușor cu un cuțit ascuțit pe margine, pentru a se desprinde mai ușor. Budinca se răstoarna pe un platou și se decorează cu fructe.

Ruladă din albușuri cu cremă de vanilie și fructe

Ingrediente blat:
– 5 albușuri
– 125 zahăr
– 100 g făină
– 2 linguri cacao
– 1 strop de sare
– 1/2 linguriță praf de copt
Ingrediente crema de vanilie:
– 450 ml lapte
– 75 g zahăr
– 4 gălbenușuri
– 2 linguri amidon alimentar din porumb
– 1 linguriță extract natural de vanilie
– 50 g unt
– 150 g căpșuni
Decor:
– fructe proaspete (afine, căpșuni,mure)
– mentă proaspată
– 1 lingură zahăr pudră

  • Se tapetează tava aragazului cu hârtie de copt. Se aprinde cuptorul la 175-180 ºC.
  • Albușurile se mixează cu zahărul și sarea până ce compoziția devine fermă și sta pe paleta mixerului. Apoi se adaugă praful de cacao, făina și praful de copt cernute.
  • Se presară câte puțin și se încorporează cu o spatulă amestecând ușor de jos în sus.
  • Compoziția se repartizează în tavă, se nivelează și se dă la cuptor cca 10-12 min. Când este gata se scoate din tavă cu tot cu hârtia de copt și se așază pe un blat din lemn; se lasă să se răcorească timp de câteva minute.
  • Apoi se rulează ușor cu tot cu hârtie. Astfel vom putea rula mai ușor atunci când o vom umple.
  • Pentru crema de vanilie amestecăm cu un tel gălbenușurile cu zahărul și amidonul, într-o cratiță de inox. În altă cratiță punem laptele la foc mic; când se înfierbântă se toarnă câte puțin peste prima compoziție. Se amestecă energic cu telul pentru a nu se face cocoloașe.
  • Compoziția obținută se pune la foc mic și se amestecă până se îngroașă.
  • Cratița se dă deoparte și crema se amestecă pentru a se răcori ușor. Se adauga untul și extractul de vanilie și se dă la frigider 30 de minute.
  • Fructele se spală și se pun pe șervețele, pentru a absorbi rapid apa. Capșunile pentru interior se taie cubulețe, iar celelalte se taie felii sau jumătăți.
  • Se pun deoparte 1-2 linguri de cremă de vanilie, pentru exterior. Restul de cremă se întinde cu spatula pe foaia de ruladă și apoi se presară cubulețe de căpșuni.
  • Se rulează ușor, dar destul de ferm. Se repartizează apoi pe toată lungimea ruladei o fâșie de cremă, pentru a putea fixa fructele pentru decor.
  • Acestea se așază astfel încât să facă priză cu crema de deasupra. Se pudrează cu zahăr și se dă la rece timp de cel puțin 30 minute înainte de servire.