Skip to main content

Nuga. O reteta veche – Pentru ca nu faci nuga in fiecare saptamana, pentru ca este plina de zahar si calorii, de Craciun trebuie sa faci nuga alba cu miere. Nu se face greu, ba chiar din contra, e un fel de joaca, dar trebuie sa respecti ingredientele si sa nu te grabesti.

Aceasta retetea de nuga este una veche, dar delicioasa!

Ca sa faci nuga ai nevoie de 150 de grame de amestec de alune, fistic si nuci plus fructe confiate (cirese si coaja de portocala). Combinatiile sunt dupa gustul fiecaruia. Iti mai trebuie doua albusuri de ou, un varf de cutit de sare, 175 de grame de miere sau sirop de glucoza (se gaseste in magazinele naturiste – nugaua iese mai buna cu sirop de glucoza), 60 de grame de unt moale, 500 de grame de zahar farin, esenta de vanilie (sau aroma de migdale amare). Din ingredientele acestea rezulta nuga alba, dar poti face si nuga colorata daca folosesti colorant alimentar.

Incepe prin a bate albusurile spuma tare. Pentru asta adauga sarea si o lingura de zahar farin din cele 500 grame. Cand sunt foarte bine batude si devin tari lasa spuma sa se odihneasca circa 20 de minute.

La bain marie, pune intr-o cratita mierea si zaharul ramas, la foc potrivit. Lasam sa fiarba pana se dizolva zaharul. Amestecul trebuie sa fiarba. Amestecam permanent avand grija sa nu se caramelizeze!!!

Mutam albusurile spuma intr-o alta cratita incapatoare. Adauga treptat amestecul de zahar si miere peste albusurile batute spuma, cat mai cald, in fir subtire in timp ce bati cu mixerul amestecul de albusuri, la viteza mica, pana la incorporarea totala. Adauga aromele alese si colorantul alimentar (daca vrei sa colorezi nugaua).

Pune la final cratita la bain marie si cotinua sa amesteci pana cand compozitia devine ca o coca ce se desprinde de pe vas. E momentul sa dam la o parte de pe foc.

Cu ajutorul unei linguri de lemn incorporam in compozitia fierbinte alunele, fructele uscate si/ori confiate si untul moale. Amesteca. Pune compozitia intr-o tava unsa cu putin ulei sau intre foi de napolitana. Daca folosesti foi de napolitana pune deasupra o placa de lemn, si o greutate (cratita cu apa) ca sa preseze foile.

Se lasa sa se raceasca incet in decurs de 10-20 de ore, la temeperatura camerei. Nu se pune la frigider!

Se taie rece cu un cutit umed. Bucatile se pastreaza la rece impachetate individual in folie de plastic.

x