Skip to main content

Trei rețete de fripturi simple, speciale și bune. O friptură se poate prepara în multe feluri, dincolo de variantele clasice pe care le știe toată lumea. Pentru a te inspira, pentru variație, am adunat trei rețete simple, speciale și bune, cu tentă exotică, pe care le poate face oricine, acasă.

Trei rețete de fripturi simple, speciale și bune. Friptură de curcan exotică

Ingrediente (4 porții):

  • 600 g file de curcan
  • 6 morcovi
  • 1 ceapă
  • 300 g varză de China
  • 2 linguri ulei de susan
  • sare, piper
  • 200 ml supă
  • 4 bețe de scorțișoară
  • 4 fructe stea
  • 100 ml lapte de cocos (cutie)

Preparare:

1. Spălați carnea, uscați-o pe un șervet de bucătărie, apoi tăiați-o felii rotunde. Pregătiți legumele, tăiați morcovii rondele, ceapa cubulețe, iar varza bucăți.

2. Încingeți uleiul de susan într-o tigaie mare și prăjiți acolo fâșiile de curcan. Condimentați carnea cu sare și piper. Adăugați ceapa și prăjiți în continuare. Stingeți cu supa, apoi adăugați morcovii, batoanele de scorțișoară și fructele stea. Lăsați totul să fiarbă încet, 5-8 minute. Scoateți batoanele de scorțișoară și fructele stea. Adăugați varza, încorpora­ți-o cu grijă și fierbeți în continuare 1-2 minute. Condimentați cu sare, piper și lapte de cocos. Dacă doriți, ornați cu mirodeniile.

EXTRASFAT

Mirodeniile întregi se îndepărtează cu ușurință după fierbere, mai ales dacă le lăsați să fiarbă într-un recipient mic, pentru ceai.

Preparare: 25 de minute/ cca. 260 kcal/porție

File de pui cu scorțișoară și ardei iute

Ingrediente (1 porție):

  • 1 file de pui (150 g)
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 100 ml supă de pui
  • 1 praf de cardamom
  • 1/4 baton de scorțișoară
  • 1/2 baton de vanilie
  • 1/2 cățel de usturoi
  • 1 bucățică ghimbir
  • 1 chili mic
  • 1 vârf de cuțit de coajă de lămâie
  • sucul de la o jumătate de lămâie
  • sare, piper
  • 1 crenguță mentă

Preparare:

1. Spălați carnea, uscați-o pe un prosop de bucătărie și prăjiți-o într-o lingură de ulei, câte 8-10 minute pe fiecare parte.

2. Fier­beți supa, apoi dați-o jos de pe foc. Adăugați cardamomul, scorțișoara, vanilia, usturoiul, ghimbirul, chili și coa­ja de lămâie. Lăsați-o așa 5 minute. Adăugați sucul de lămâie și restul de ulei, apoi condi­men­tați-o cu sare și piper.

3. Condimentați pieptul de pui cu sare și piper, apoi tă­iați-l fâșii oblice. Așezați-le într-un castron mic și turnați marinata. Presărați și câteva frunzulițe de mentă. Puteți servi puiul astfel preparat atât cald, cât și rece.

EXTRASFAT

Trei rețete de fripturi simple, speciale și bune. Acest fel de mâncare este ideal când aveți musafiri. Pentru aceasta, pră­jiți carnea puțin apoi lă­sați-o la cuptor cca. 30 de minute. Astfel, carnea este suculentă.

Preparare: 30 de minute/cca. 370 kcal/porție

Friptură de porc cu portocale

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1,5 kg pulpă slabă de porc cu șorici
  • cca 30 cuișoare
  • 4 linguri suc de portocale proaspăt
  • o lingură rasă de zahăr
  • 1/2 linguriță îndulcitor
  • 2 cepe mici (sau arpagic)
  • 4 cm ghimbir proaspăt
  • 2 linguri de ulei
  • 400 ml supă
  • 125 ml vin roșu sec
  • 2 linguri amidon
  • sare, piper
  • nucșoară rasă

Preparare:

1. Fierbeți carnea într-o oală acoperită, la foc mic, cca. 1 oră. După aceea, scoateți-o și lăsați-o să se răcească. Îndepărtați șori­ciul de pe carne, lăsând un strat de grăsime. Pe aceasta crestați-o rom­bu­lețe. Așezați câte un cu­ișor în fiecare rombuleț.

2. În­cingeți cuptorul la 200ºC. Amestecați sucul de portocale și îndulcitorul lichid, apoi ungeți cu acest amestec stratul de grăsime rămas pe carne. Așezați carnea într-o tavă pentru friptură și lăsați-o la cuptor cca. 30 de minute. Cu 10 mi­nute înainte de a o scoate din cuptor, presărați-o cu îndulcitorul solid.

3. Tăiați ceapa cubulețe. Curățați ghimbirul, dați-l pe răzătoare și căliți-le pe amândouă în margarină. Turnați supa și vinul și fierbeți totul 20 de minute. Legați cu amidon, apoi condimentați cu sare, piper și nucșoară.

Preparare: 45 de minute/cca. 420 kcal/porție

x