Skip to main content

Când a fost ultima dată când te-ai simțit copleșită? Săptămâna trecută, ieri, mai devreme astăzi? Uneori, te simți copleșită în mijlocul zilei de lucru când responsabilitățile și stresul locului de muncă devin atât de mari încât crezi că nu există nicio posibilitate de a o mai scoate la capăt.

Alteori, seara, când te uiți în jur la dezordinea din casa ta, la o grămada de rufe și nu știi ce să gătești pentru cină, te gândești că ți-ai neglijat familia și ceea ce ar trebui să faci cu adevărat este să renunți la locul de muncă, astfel încât să poți de fapt, să ai grijă de ai tăi. Indiferent ce te copleșește pe tine, starea este greu de suportat. Ai senzația că nu mai poți controla nimic și nu mai poți gândi logic. Dar la fel cum ai învățat cum să abordezi și să calmezi un copil, există și lucruri pe care le poți face pentru tine pentru a te ajuta să ieși din starea asta.

1. Închide ochii și respiră

Unul dintre simptomele stării de copleșire este pierderea controlului. Una dintre cele mai rapide metode de a-ți dovedi că ai mai mult control decât simți în acest moment este să practici yoga și să înveți cum să respiri. Sau poți să închizi ochii la fel de ușor și să tragi de 10 ori aer în piept (adânc). Numără fiecare inhalare și expiră în timp ce mergi și încerci să nu te gândești la nimic altceva decât la respirație și la numărare. Repetă până când vei simți că poți deschide ochii liniștită.

2. Mișcă-ți corpul

Uneori, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te ridici în picioare, să îți miști corpul și să te îndepărtezi de situație. Chiar dacă nu te poți plimba literalmente, poți să-ți detensionezi umerii sau gâtul, să faci o întindere rapidă etc. Orice pentru ca sângele să curgă din nou și să-ți limpezească capul.

3. Bea un pahar plin cu apă

Deshidratarea poate fi un declanșator pentru atâtea emoții! Așadar umple paharul și bea multă apă. Bea-l în mod special și bea-l cu atenție. În următoarele câteva secunde, gândurile tale ar trebui să fie doar despre acel pahar cu apă și despre cum îl vei bea. Apoi expiră.

4. Privește în jur și numește cinci lucruri pentru care ești recunoscătoare

Rapid, uită-te în cameră și spune cinci lucruri pentru care ești recunoscătoare. Ar putea fi inclusiv oportunitățile pe care ti le creează locul de muncă, asigurarea de sănătate pe care o ai atunci când ești bolnav sau sănătatea familiei tale… însă, te poți orienta și la lucruri mai mici, cum ar fi rujul uimitor pe care îl porți astăzi sau faptul că ai acces la apă potabilă (vezi sfatul anterior).

5. Elimină ceva din lista de activități

Dacă te gândești la tot ce ai de făcut sigur te vei simți copleșită, așa că încearcă să-ți scurtezi lista. Probabil că există multe lucruri pe care trebuie să le faci. Dar ce este absolut necesar și ce nu? Poți mânca sandviciuri cumpărate pentru cină, astfel încât să elimini gătitul din lista de activități pentru astăzi?