Dulciuri de la mama. Retete bune si simple! Gustul copilăriei ne aduce aminte de cele mai frumoase vremuri, când mâncam pe săturate cele mai bune prăjituri. Hai să-l readucem în casă!
Cornulețe cu gem
Ingrediente 120 ml lapte 1 lingură drojdie uscată 2 linguri zahăr 3 ouă 1 gălbenuș 140 g unt 2 linguri smântână 500 g făină gem după gust zahăr pudră
- Laptele încălzit se amestecă întâi cu drojdia și se lasă 5 minute. Se pune și untul topit, smântâna, zahărul și ouăle. Se adaugă făina în mai multe tranșe, încorporând-o treptat. Aluatul se omogenizează și se frământă 5 minute. Se împarte în 4 bucăți egale. Fiecare bucată se întinde într-o foaie rotundă subțire.
- Foaia se taie în 4, apoi în 8, astfel încât se obțin 8 triunghiuri egale. Se pune câte o linguriță de gem îla bază și se rulează cornulețele câtre vârf. Se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă la cald 30 de minute sau până își dublează volumul.
- Cornulețele se coc în cuptorul preîncălzit aproximativ 15 minute sau până devin aurii. Se pudrează cu zahăr imediat ce se scot din cuptor. Se servesc reci.
Plăcintă cu mere
Ingrediente 200 g unt 450 g făină albă 150 g zahăr 2 gălbenușuri 200 g smântână grasă 1 plic praf de copt coaja de la o portocală sucul de la o portocală 1 kg mere 100 g zahăr 1 linguriță scorțișoară
- Se zdrobește untul și se amestecă cu făina. Se adaugă restul ingredientelor (zahărul, gălbenușurile, smântâna, praful de copt și sucul de portocală). Se amestecă până se obține un aluat moale, omogen, care se împarte în 2 bile. Se lasă la frigider 1 oră.
- Merele se curăță de coajă și se rad. Se amestecă cu zahărul și scorțișoara și se lasă pe foc 10-15 minute. Se lasă să se răcească. O tavă mare se unge cu unt și se tapetează cu făină.
- Se întinde prima bilă de aluat, apoi se pune în tavă și se întinde ușor cu mâinile. Se fac găurele cu o furculiță. Deasupra se întind merele. Apoi se așază a doua foaie de aluat, care se găurește cu furculița.
- Se coace la foc mediu până capătă o nuanță arămie. La final, plăcinta se pudrează cu zahăr. Se poate servi caldă sau rece.
Tartă cu pere și ciocolată
Ingrediente pentru aluat: 160 g făină 30 g zahăr 30 g migdale 125 g unt 3-4 linguri de apă un praf sare
Umplutură: 4-5 pere coapte și mari 90 g unt 45 g cacao 1 ou 200 g zahăr brun 45 g făină 1 linguriță zahăr vanilat un praf de sare zahăr pudră nucă de ornat
- Migdalele mărunțite se pun într-un castron și se cerne deasupra făină. Se adaugă zahărul și sarea și se amestecă. Se toarnă apa rece și se omogenizează până se obține un aluat sfărâmicios. Aluatul se învelește în folie și se dă la frigider 40 de minute.
- Aluatul se întinde și se pune în tavă, apoi se dă la congelator 10 minute. Perele se decojescă, se taie în sferturi și se îndepărtează cotorul. Aluatul se scoate din congelator și se înțeapă cu furculița. Se presară două linguri de zahăr brun peste aluat. Sferturile de pară se așază peste aluat, apoi tava se dă la cuptor 15 minute.
- Se topește untul la foc mic, se adaugă cacao și sare și se dă deoparte. În alt bol se bate oul cu restul de zahăr și se adaugă peste compoziția de unt topit. Se amestecă bine, apoi se adaugă făina. Se omogenizează crema și se adaugă zahărul vanilat.
- Tarta se scoate din cuptor și se toarnă deasupra crema de cacao, printre sferturile de pară. Tarta se mai coace 15-20 de minute. Se ornează cu nucă.