Întâmpină Sărbătorile de iarnă după cum cere tradiția, cu sufletul și casa deopotrivă de curate. Dacă de prima parte fiecare știe cum se îngrijește, pentru curățenia locuinței îți oferim câteva sfaturi practice.
Stabilește de la început ce este de făcut și care e succesiunea operațiunilor
Dacă vrei să fii eficientă la curățenie, ai grijă la ordinea operațiunilor și la produsele folosite. Pe cât posibil, golește camera de mobila de mici dimensiuni, de covoare, lămpi, tablouri, perne, cuverturi, apoi începe curățenia pro priu-zisă de la camera cea mai îndepărtată a casei și termină cu baia.
Acționează de sus în jos în principiu, adică de la tavan la pereți și continuă cu mobila și pardoseala. Deși par mereu curați, pe suprafața pereților se depun straturi de particule minuscule, pe care le poți îndepărta fie cu o cârpă curată, moale, uscată, înfășurată pe o mătură, să poți ajunge și în partea superioară a camerei, fie cu aspiratorul la care ai montat o perie cu păr lung și moale. Atenție, curăță sau înlocuiește des sacul aspiratorului și aparatul va funcționa mai bine.
Pereții zugrăviți cu vopsea superlavabilă pot fi chiar șterși cu o lavetă umedă. Cu prilejul curățeniei generale scutură și sertarele, aerisește și dulapurile și șterge-le inclusiv pe interior, triază, aerisește și ordonează hainele. Aspiră, apoi șterge șinele pragurilor de la uși, între canturile cărora se cuibărește mult praf.
Poate pare învechit obiceiul de a bate și scutura covorul în aer liber, dar este foarte sănătos. Aerisirea îi priește covorului și mochetei și se elimină particulele care scapă aspiratorului. Acordă atenție sporită locurilor mai rar curățate, cum sunt în spatele mobilei, cablurile electrice, ramele tablourilor.
Ai mare grijă când folosești soluții chimice agresive, poartă întotdeauna mănuși și testează produsul pe zone mai puțin vizibile. Dacă vrei să protejezi natura, înlocuiește soluțiile de curățat din comerț cu produse naturale. Pentru curățatul geamurilor poți folosi ziare și o soluție din apă și oțet (1:1) sau alcool sanitar.
Pentru ștersul podelelor și al parchetului de lemn masiv este bună soluția obținută din 2 l apă, 100 ml oțet și câteva picături din uleiul esențial favorit. Cum este perioada Sărbătorilor, cele de eucalipt, de pin, de lămâi și portocală sunt perfecte. Dacă în timpul funcționării observi că aspiratorul răspândește un miros urât, presară în sac scorțișoară mărunțită sau o linguiță de detergent pudră și problema se rezolvă pe dată.
Când se înfundă chiuveta, amestecă jumătate de cană de bicarbonat de sodiu cu jumătate de cană de sare, pune amestecul în scurgerea de la chiuvetă, apoi toarnă o oală de apă opărită. Pentru a nu răspândi microbii care se formează în bureți și lavete, fierbe-le săptămânal.
De grăsimea de pe faianță scapi ușor cu aparatul de curățat cu abur. Dezinfectează numeroasele tipuri de suprafețe, inclusiv cele mai dificile, precum tapițeriile.
Curăță baia la final
După ce ai eliminat și ultimul fir de praf din camere, bucătărie și holuri, ocupă-te și de baie, unde ai tot clătit cârpele și mopul. Dezinfectează bine cada, chiuveta, toaleta. Îndepărtezi depunerile de calcar cu soluții chimice sau frecând cu un burete îmbibat cu oțet ori amestecul din zeama de la o jumătate de lămâie (sau puțin oțet) și o lingură de bicarbonat de sodiu.
Șterge la final bateriile sanitare cu o lavetă uscată și vor străluci.