Trucuri ca sa-ti mentii coloana in forma. Durerile de spate au devenit o constantă în viețile noastre cotidiene.
Pentru unii, a început încă din copilărie, din cauza ghiozdanelor mult prea grele și a pozițiilor greșite în bancă. Apoi, munca de birou, lipsa timpului pentru sport, stilul de viață dezechilibrat contribuie la apariția cifozei (cocoașă), scoliozei (un umăr mai sus decât celălalt) sau lordozei (scobitura accentuată în zona lombară), boli asociate cu deformarea coloanei. Iar dacă nu ai timp constant de sport sau de exerciții medicale, îți recomandăm câteva trucuri pe care să le adopți în viața de zi cu zi pentru a avea o coloană cât mai dreaptă. Desigur, sportul nu ar trebui să lipsească din viața ta pentru o sănătate de invidiat!
Trucuri ca sa-ti mentii coloana in forma noaptea
Petrecem opt ore pe zi dormind. Așa că este foarte important să investim în confortul propriu. Pernele și saltelele au un rol foarte important nu doar pentru un somn odihnitor, ci și pentru sănătate. Astăzi, există perne și saltele care îmbunătățesc poziția în timpul somnului, astfel încât coloana ta să fie cât mai dreaptă și să nu te trezești cu dureri dimineața. O idee preconcepută este că salteaua trebuie să fie foarte fermă. Alegerea saltelei ideale este personalizată în funcție de înălțime și greutate. Cu cât ești mai ușoară, cu atât salteaua trebuie să fie mai moale, ca să facă contact cu întreaga suprafață a spatelui atunci când stai întinsă. Nu în ultimul rând, nu uita să testezi salteaua înainte s-o cumperi! În ceea ce privește pernele, cele recomandate sunt pe bază de spumă cu memorie, care îmbunătățesc somnul odată ce te obișnuiești cu ele.
La birou
Alte opt ore le petrecem la serviciu. Uneori, uităm să respectăm pauzele, neglijăm poziția pe scaun și, fără să ne dăm seama, punem în pericol sănătatea coloanei vertebrale.
Pentru a proteja coloana, există câteva trucuri simple pe care le putem face în fața calculatorului:
1 Concentrează-te să menții spatele şi gâtul în poziție verticală, tălpile lipite de podea și genunchii la același nivel cu șoldurile. Un scaun ergonomic te poate ajuta mai mult decât crezi.
2 Nu sta picior peste picior, întrucât astfel coloana vertebrală este menținută cu greutate în poziție dreaptă, plus că riști să faci varice.
3 Nu mai ține telefonul cu umărul, poziția dăunează părții de sus a coloanei tale! Ține o pereche de căști pe birou dacă vrei să vorbești în timp ce tastezi.
4 Când te ridici de la birou, nu te folosi de mâini.
5 Pentru o coloană sănătoasă, ia pauză măcar cinci minute la fiecare oră de lucru.
În oraș
Un alt moment în care neglijăm complet poziția spatelui este când ieșim în oraș. Cea mai eficientă metodă e ca, încet-încet, să înveți să te controlezi și să-ți ții spatele drept, umerii ușor pe spate și privirea înainte. Cum te convingi să faci asta? Uită-te din profil în oglindă când stai relaxată. Apoi uită-te la diferența de aspect atunci când te controlezi și stai cu spatele drept. Nu va fi ușor, deoarece, până te obișnuiești, o să te doară puțin spatele, pe care nu-l mai lași să fie cocoșat, adică prea relaxat. Te poți obișnui cu poziția stând câteva minute pe zi lipită de un perete, în casă. E un truc ce te ajută să te obișnuiești să adopți o postură corectă.
Apoi, anunță-ți prietenii că trebuie să te avertizeze ori de câte ori nu ții spatele drept. La început, nici nu vei sesiza cât de repede te relaxezi și revii la poziția „cocoșat“.
Maria Camelia Sandu, medic: Cele mai frecvente deformări ale coloanei vertebrale legate de posturi vicioase sunt hiperlordoza și spondiloza cervicală. Exercițiile de autoeducare sunt uneori greu de efectuat fără a apela la sport. Acesta e foarte important în menținerea pe termen lung a unei posturi corecte prin antrenarea categoriei de mușchi de la nivelul cen-trului de greutate, între partea superioară și cea inferioară a corpului, având denumirea de „core“. În cazuri extreme, bolile coloanei vertebrale duc la invaliditate prin durerile provocate și consumul de analgezice.
Exerciții simple la birou
Fă zilnic acest exercițiu, dimineața, când te așezi pe scaun:
➜ Apleacă spre fiecare umăr capul, cât de mult poți, câte 10 secunde. Relaxează umerii. Rotește ambii umeri spre față, prin mișcări circulare. Apoi spre spate, tot în mișcări circulare. Repetă exercițiul de 10 ori.
➜ Dacă mediul de lucru îți permite, înlocuiește scaunul de birou cu o minge pentru exerciții. E o minune pentru durerile de spate, deoarece te obligă să-ți îndrepți postura!
➜ Inspiră adânc și, în timp ce expiri, întoarce-te spre dreapta, prinde spătarul scaunului cu mâna dreaptă, iar cu stânga, brațul scaunului. Apoi, din mâini, forțează-te să te întorci cât mai mult. Menține poziția 10 secunde, apoi fă exercițiul în sens invers.
➜ Întinde brațul drept în față. Cu cealaltă mână, prinde cotul brațului întins și trage-l către stânga. Așa, antrenezi partea superioară a spatelui.
➜ Stai pe scaun sau în picioare. Ridică mâinile spre tavan, apoi lasă capul pe spate. Inspiră și expiră adânc timp de 30 de secunde.
➜ Rotește umerii stânga-dreapta de 10 ori. Apoi ridică-i și coboară-i de încă 10 ori. Fă acest exercițiu cât mai des.