Skip to main content

Mâncarea indiană este unică datorită combinaţiei de ingrediente şi condimente. Când spui curry, te gândeşti la un amestec de arome asiatice. Cuvântul provine din zona Indiei şi a Pakistanului, însă indienii preferă să-l numească masala. În funcţie de bucătăria în care sunt gătite, curry şi masala pot fi asemănătoare sau diferite. Iată două dintre cele mai cunoscute preparate indiene de curry şi masala.

2 reţete cu specific indian pe care merită să le încerci

Gândul la o farfurie de curry de pui, cu bucăţi crocante şi fragede, orez pufos şi fierbinte şi sos bine condimentat te face să uiţi de preţul la orez, carne şi alte ingrediente atunci când le pui în coşul de cumpărături pentru a-ţi completa stocurile de mâncare asiatică.

Ai nevoie de 1 kilogram de piept de pui, tăiat cuburi de 2,5 – 3 cm, sare kosher, piper negru proaspăt măcinat, 2 linguri ulei vegetal, o ceapă medie tăiată cubuleţe, 4 căţei de usturoi ras mărunt, o jumătate de linguriţă de scorţişoară măcinată, un sfert de linguriţă de piper cayenne, 3 linguri de pudră de curry şi 2 cutii de lapte de cocos neîndulcit.

Asezonează carnea cu sare şi piper şi încălzeşte uleiul la foc mediu într-o tigaie mare. Carnea de pui se găteşte până devine complet aurie, după care o aşezi pe farfurie. Încearcă să nu găteşti pieptul de pui prea mult, pentru că rişti să capete o textură uscată. În aceeaşi tigaie găteşte ceapa timp de 5 minute, după care adaugă usturoi, ghimbir şi condimentele de mai sus şi lasă-le pe foc timp de 1 minut. Adaugă laptele de cocos şi lasă-le să fiarbă la foc mic, alături de carnea de pui, timp de o oră şi jumătate. Preparatul se serveşte cu turte, iaurt şi limete.

Pui Tikka Masala

Un alt preparat de bază al bucătăriei indiene este Tikka Masala cu carne de pui. Dacă ai intrat într-un restaurant indian sau ai comandat mâncare cu acest specific, cu siguranţă l-ai găsit în meniu. Este simplu de preparat acasă. Singurul ingredient pe care este posibil să nu-l ai deja în cămară este garam masala, un amestec de condimente măcinate care nu lipsesc din reţetele de curry. În rest, ai nevoie de o lingură de ulei de măsline extravirgin, o jumătate de kilogram de piept de pui dezosat tăiat în cuburi de 2 – 2,5 centimetri, o ceapă tocată, 5 căţei de usturoi tocat, o lingură de ghimbir proaspăt tocat, o jumătate de linguriţă de curcuma măcinată, 2 linguriţe de boia, o linguriţă de piper roşu, o conservă de roşii zdrobite, o jumătate de cană de smântână şi sare kosher.

Încinge uleiul într-o tigaie mare, la foc mediu. Adaugă bucăţile de pui şi găteşte-le timp de 8 minute pe fiecare parte, până devin aurii. Scoate carnea pe farfurie. În tigaie adaugă ceapa şi găteşte 5 minute, după care pune usturoiul, ghimbirul şi condimentele şi lasă-le 1 minut. Adaugă şi roşiile şi fierbe-le pe toate la foc mic 15 minute. Peste toate acestea pune smântâna şi puiul şi fierbe totul încă 5 minute. Se ornează cu coriandru proaspăt tocat şi se mănâncă împreună cu orez sau pâine naan, după gust.

Când vorbim despre India, ne referim la o ţară de dimensiunile unui continent, aşadar este firesc să existe diversităţi culturale, lingvistice şi gastronomice. Trăsături comune ale bucătăriei indiene se păstrează, totuşi, prin savoarea inconfundabilă şi melanjul dintre arome şi condimente.

x