Ce este stresul
Viața noastră modernă este plină de frustrări, termene limită și cerințe imperative. Timpul pare că se comprimă, iar pentru mulți stresul a devenit un stil de viață. Suntem atât de obișnuiți cu el, încât nici nu l-am lua în seamă dacă organismul nu s-ar revolta.
Iar revolta este îndreptățită, pentru că așa se apără el. Nu ți se pare ciudat că tinerii din ziua de azi (și nu doar ei) prezintă la unison cam aceleași simptome?
Se plâng de probleme digestive, dureri nejustificate, somn neodihnitor (sau insuficient), variații de greutate, depresie și câteodată de boli mai grave.
Toate sunt efectele stresului cotidian. Unii dintre noi, mai puternici din fire, îl pot gestiona singuri, dar alții au nevoie de ajutorul unui psihoterapeut. Însă, înainte de a ajunge în cabinetul acestuia, asigură-te că ai încercat și metodele simple de a scăpa de stres pe care ți le propunem.
„Banii nu aduc fericirea.“ E o zicală universal valabilă, căreia i-aș aduce totuși un mic amendament: ei ajută într-o oarecare măsură, n-are rost să fim ipocriți. Însă starea de bine atât de râvnită este un deziderat care se dobândește în timp, în primul rând prin autoeducare.
STRATEGIE: Schimbă-te pe tine
Nu încerca să-i schimbi pe cei din jurul tău, că nu vei reuși. Începe cu tine. Din nefericire, oamenii au tendința să-și aducă aminte mai mult de experiențele neplăcute din viață și să le uite pe cele bune. Dar prin meditație, prin optimism, prin aprecierea lucrurilor pozitive sau doar zâmbind cu adevărat, îți poți schimba starea de spirit ca să devii fericită. Caută partea plină a paharului și perseverează în gânduri bune. Fă pace cu trecutul și nu te uita în urmă, ci doar în față.
STRATEGIE: Trăiește cu adevărat
Acceptă-ți defectele și, dacă poți, corectează-le. Ca persoanele din jur să te iubească sau să te aprecieze, mai întâi tu trebuie să te iubești și să te prețuiești. Nu te compara cu nimeni și bucură-te de ceea ce ai, răsplătește-i pe cei care ți-au oferit starea de bine.
Un studiu american a scos la iveală o formulă prin care cercetătorii au reușit să definească fericirea. Ea este compusă astfel: 50% factori genetici (biologici, chimici, neurologici) + 10% circumstanțe (venit, job, statut social) + 40% alegeri personale. Așadar, alege doar ce te face fericită.
STRATEGIE: Ține legătura
Pentru starea ta de fericire (oricât de introvertită ești), relațiile de familie sau de prietenie sunt esențiale. Pentru că, oricât ai nega asta, nimeni nu poate trăi singur. Nu suntem programați genetic pentru așa ceva. Iar, atâta timp cât ai compasiune, nici nu ai cum să te rupi de lume. Fericirea poate să izvorască dintr-o conversație cu semnificații adânci sau, din contră, dintr-o porție sănătoasă de râs rezultată în urma unui dialog fără sens.
STRATEGIE: Iartă!
Prin iertare, sufletul tău se vindecă. O faci pentru tine, nu pentru persoana care ți-a greșit. Nu confunda însă negarea acțiunilor celeilalte persoane cu iertarea. Sunt lucruri distincte. Asta nu înseamnă că în viitor trebuie să suporți încă o decepție; învață din experiența trecută!
Șase fapte pentru a fi fericită și a scăpa de stres
Starea de bine nu trebuie privită ca un rezultat, ci mai degrabă ca pe un drum. Astfel, efectele ei durează mai mult. Lista de mai jos a fost analizată de cercetători, care au demonstrat științific că există câteva lucruri pe care le poti face pentru a deveni (mai) fericită.
Fă sport
Șapte minute de exerciții fizice în fiecare zi sunt benefice nu doar pentru sănătate, ci și pentru împlinirea stării de bine. Ba mai mult, puținele minute nu sunt o corvoadă pentru nimeni, indiferent cât de ocupați suntem. Studiul a vizat un grup de persoane care se confrunta cu depresia. Unii pacienți au fost tratați cu medicamente și terapii specifice, alții au avut parte de o perioadă mai activă din punct de vedere sportiv. Rezultatele au fost concludente: starea a fost îmbunătățită în ambele cazuri, dar persoanele care au făcut exerciții fizice s-au simțit mult mai bine.
Dormi
Prin somn, organismul se reface și este demonstrat științific că stimulii negativi ajung mai greu la psihicul unei persoane odihnite. Chiar dacă specialiștii recomandă să dormim la prânz, cei mai mulți dintre noi nu vor putea face asta. Însă putem recupera noaptea, nu?
Timp de calitate
Simplul fapt de a sta în compania persoanelor dragi ajută la conturarea stării de bine. Atunci ne simțim în siguranță, vorbim vrute și nevrute fără să ne cenzurăm fără teama că am putea fi catalogați greșit, râdem din tot sufletul.
PLIMBĂ-TE
Când vremea ține cu noi, stres sau depresia se diminuează. Un cercetător a realizat un studiu pentru Societatea Americană de Meteorologie și a ajuns la concluzia că temperatura optimă pentru starea de bine este de 13,9 grade Celsius. 20 de minute petrecute în aer curat pot face minuni.
Râzi
Despre beneficiile râsului, am scris de multe ori în Ioana. Ba, mai mult, studiile arată cu exactitate toate efectele acestuia: reducerea stresului, diminuarea durerii, creșterea puterii de concentrare.
Organizează o excursie
Se pare că doar simpla planificare a concediului poate schimba tristețea în stare de fericire. Nici măcar nu e nevoie să pleci. Dar, dacă tot ai în gând, du-te, ar fi păcat să nu faci asta!