Skip to main content

Când o prietenă mi-a propus un masaj „nou“, am dat din umeri: ce poate fi așa de nou la un masaj? Poate aromele uleiurilor. „Provine din Hawaii“, mi-a zis și, pentru că asta îmi amintea de călătoria pe care nu am reușit încă s-o fac, am acceptat cu mare curiozitate să experimentez. Și bine am făcut, pentru că a fost cu adevărat „un masaj nou“ care a făcut din mine „un om nou“!

Toată lumea vrea să se relaxeze în timpul unui masaj, dar hobby-ul meu este să fiu atentă la senzații, la felul în care apar și în ce se dezvoltă. Un masaj Lomi lomi angrenează întregul corp, îl antrenează într-o unică vibrație și te pomenești simțindu-te ca pe o plajă, cumva exact în acel val de mare care se sparge pe plajă.

Starea mi-a adus aminte exact de senzația plăcută de a fi măturată de val pe care o aveam la mare când stăteam direct pe nisipul ud, exact în locul în care se sparg valurile, unele mai blânde, altele mai puternice.

Starea s-a instalat încet și m-a făcut să-mi amintesc apoi de acea stare de conectare plăcută a întregului corp, dar și a interiorului cu exteriorul pe care mi-o aducea practica taiji. O adevărată bucurie de a fi aici și acum în corpul tău.

A urmat după masaj aceeași stare de activare plăcută ca la taiji, o stare de energie, plus un corp care se simțea deja nu numai mai ușor, ci și mai suplu, semn că deja circulația limfatică fusese pusă în mișcare.

Se înțelege că am tăbărât cu întrebările pe practician, Cristian Horduna, care mi-a povestit că a învățat această tehnică în Germania, unde este destul de populară la spauri. Lomi lomi provine de la băștinașii din Hawaii; a fost adoptat de americani și din America a fost adus în Europa. Se numește și masajul mânilor calde și este o practică a trupului și psihicului laolaltă. (Cristi a preferat să nu-mi răspundă la întrebări în timpul masajului, deoarece și-ar fi „pierdut starea“.)

Principala diferenţă între un masaj obișnuit și lomi lomi este că, în funcţie de îndemânarea și de puterea maseurului, se pot lucra simultan două sau mai multe zone din corp. Astfel, creierul integrează mai bine semnalele de relaxare. O să simţi imediat, deoarece corpul nu minte!“, spune Cristian Horduna.

O sesiune de masaj lomi lomi decurge în trei etape:

1. pregătirea corpului, cu mișcări fluide

2. etapa de Lomi lomi propriu-zis, în care se folosesc pentru masaj antebrațele. Optim este să se lucreze întreg corpul în același timp, pentru a integra stimulii de peste tot, pregătind ultima etapă. Tehnica cere putere și îndemânare și, în mod ideal, practicianul stă la același nivel cu persoana care primește masajul (paturile de masaj foarte înalte îngreunează accesul la întregul corp).

3. etapa de activare a circulației sangvine și limfatice, ceea ce se traduce într-o stare de trezire, vitalitate, revigorare. Se dizolvă febrele musculare și contracturile de toate felurile.

Lomi lomi a devenit cunoscut în lume odată cu avântul turismului în Hawaii, dar este vorba despre o practică tradițională care se regăsește în forme destul de asemănătoare și în alte insule polineziene: Tahiti, Samoa etc. La origine este o practică spirituală de vindecare – era folosită de băștinași inclusiv ca exorcizare (înainte ca acțiunile misionarilor să pună în pericol însăși supraviețuirea tehnicii). Pentru a se desfășura corect, masajul lomi lomi trebuie însoțit de intenție și rugăciune, de o practică mentală și spirituală.

În mod tradițional, se practică în mai multe contexte:

1. vindecare a trupului și sufletului (terapeutul lomi lomi oferea și tratamente naturiste și de multe ori nu executa masajul până ce corpul nu era pus în starea de sănătate necesară pentru a-l recepta)

2. răsfăț și adjuvant în digestie, cu efect detoxifiant (pentru conducătorii locali sau între membrii familiei)

3. în artele marțiale tradiționale locale, ca pregătire pentru antrenament și revenire după antrenament. Se spune că o practică regulată lomi lomi ajută la dezvoltarea unei bune circulații energetice și dezvoltă puterea personală.

Iată cum se efectuează un masaj lomi lomi:

x