Skip to main content

Am experimentat pentru tine cele mai cool clase de yoga din București. Sunt Roxana și sunt dependentă de mișcare. Am practicat taichi, wushu și acum alerg fără ezitare jumătate de maraton.

Dar alergarea rigidizează mușchii și articulațiile; mi-e dor de flexibilitate și de exercițiile de respirație și m-am hotărât să încerc ceva nou: yoga. Oferta de pe net este foarte variată, așa că am apelat la prietenii de pe yogacity.ro. Cu ajutorul lor, am vizitat cele mai interesante și mai dinamice cursuri din oraș.

1. Vinyasa flow

Am început cu vinyasa flow, care mi-a fost pe plac de cum am citit despre ea. Vinyasa înseamnă mișcare sincronizată cu respirația – iubesc mișcarea fluidă, iar coordonarea cu respirația aduce cu ea o minunată senzație de plutire și libertate. O experimentasem în taichi și adoram ideea de a o regăsi în yoga. Când am aflat că vinyasa yoga are multe în comun cu power yoga, am fost cu atât mai încântată, transpirația și fitnessul m-au motivat mereu, mai ales că exersarea tipică de vinyasa este orientată spre detoxificare. Iată-mă deci la clasa de vinyasa cu Rezan la Dance Room, care a început cu o provocare adresată nouă, celor așezați pe saltele cu fața unii la alții: oare nu ar trebui să ne întrebăm mai întâi ce este yoga și de ce practicăm yoga și abia apoi să ne interesăm de felul cum se practică yoga?

Nu am avut timp să cuget, preocupată fiind să execut prin imitație posturile și trecerile între ele, lucru extrem de solicitant fizic, dar relaxant pentru minte. Relativ repede am pus respirația și mișcarea în armonie, am savurat momentul și priveliștea lunii noi prin ferestrele sălii de deasupra orașului. Am transpirat generos, iar în final hainele îmi rămăseseră… largi! Am intonat la un moment dat cu toții silaba „aum“, ca-n filme. Dar din filme nu pricepi că, în momentul în care participi, în care intonezi cu ceilalți și vocea sălii îți vibrează în piept, sunetul comun te pune în ritm cu lumea și cu tine – așa am găsit și răspunsul meu la „de ce?“-ul lui Rezan de la început: am venit la yoga ca să intru în ritm cu mine și cu lumea. Am plecat cu o senzație bună de relaxare și pace. Mai multe despre Rezan și vinyasa, pe: bodhiyoga.ro, yogacity.ro, danceroom.ro și facebook.com/bodhiyogaro.

2. Ashtanga yoga

Următoarea experiență a fost ashtanga, linia tradițională Sri. K. Pattabhi Jois. De pe site-ul yogacity am aflat că Ashtanga yoga (yoga celor opt ramuri) se practică tot în sistemul vinyasa, care coordonează într-un mod foarte atent mișcarea cu respirația. Practica este alcătuită din șase serii: la sală începătorii practică prima serie, yoga terapeutică: o secvență de posturi orientate spre purificarea corpului, baza pe care se construiește întreaga practică ulterioară. Ideal este să o reții și să o poți exersa de una singură, urmârind în același timp respirația și poziția și fixând un punct focal anume. Cu alte cuvinte, atenție și autocontrol, plus învățare. M-a atras imediat practica matinală tradițională numită mysore: antrenament individual, în ritmul propriu, sub ghidajul atent al Alexandrei Solomon.

M-am trezit deci emoționată cu noaptea-n cap pentru studiul mysore la Good Mood Dance. Participanții și-au început secvențele, iar începătoarea de mine a avut parte de explicațiile amănunțite ale Alexandrei pentru fiecare exercițiu, pentru ca apoi să mă lase să-l repet singură, în ritm propriu, ca să rețin secvența de mișcare. Mă concentram la acuratețea execuției, la respirație, număram, corectam detalii de postură, pe scurt atenția îmi era îndreptată spre interior.

Cu coada ochiului numai o urmăream pe Alexandra corectându-i pe ceilalți, cu blândețe, susține­re și voie bună. La ora 8 fix a întrerupt tot, a stat drept în picioare și a intonat deja cunoscutul „aum“, apoi a cântat ea însăși o mantra. A fost un moment magic – mi-am dorit să știu sanscrită cât să pot cânta cu ea. Apoi ora a continuat; mai puțină transpirație și mai multă concentrare. Toată ziua m-am simțit ușoară, flexibilă, activată și energizată, deși mă trezisem cu noaptea-n cap.

3. Air yoga

Air yoga mi-am dorit să fac de când am văzut niște fotografii ale prietenilor de la yogacity atârnând suspendați de corzi într-o postură de lotus, cu capul în jos! Am aflat că Air yoga nu este vreun sport extrem, ci se află la confluența dintre yoga, pilates și gimnastica acrobatică; este cel mai bun exercițiu de detensionare a coloanei pentru persoanele care petrec mult timp așezate la birou și este o cale rapidă spre flexibilizare. Scăpată de condiționarea pământului, abia așteptam să mă susțină hamacul special folosit de Mircea, yoga swing la Dance Room.

Pentru a avea echilibru și a lucra la amplitudinea care să-mi dea satisfacție, trebuia să controlez activ posturile. Swingul și mânerele lui (absolut sigure și care nu alunecă!), plus explicațiile clare și amănunțite ale lui Mircea, foarte pasionat de arta sa, m-au ajutat să mă relaxez în posturi de yoga care la sol îmi cereau anumite contracturi.

Atârnând cu capul în jos și coloana relaxată și alungită simțeam cum vertebrele respiră și se distanțează una de alta, iar creierul se irigă din belșug. În final râdeam în hohote, ca la 5 ani, când exersam gimnastica Nadiei Comăneci pe bara de bătut covoare din spatele blocului. Coborând din swing, mi-am găsit spatele ușurat de „cocoașa“ omului de la birou și toată seara am avut senzația corpului plin cu aer și capabil de zbor.

x