Skip to main content

Salată caldă de ciuperci asezonată cu telemea

Ingrediente (4 porții):

• 600 g ciuperci asortate
• 2 dovlecei
• 3 căței de usturoi
• 1 ceapă roșie
• 3 fire praz
• 1 legătură ceapă verde
• 2 linguri ulei de măsline
• 2 linguri oțet balsamic alb
• sare, piper
• 200 g telemea tăiată cuburi

Preparare

1. Se curăță ciupercile și se taie bucăți. Se pregătesc dovleceii și se taie în două pe lung, apoi se taie felii. Se toacă ceapa și usturoiul. Se pregătește prazul. Se taie ceapa verde rondele.
2. Se încinge uleiul într-o tigaie și se călesc ciupercile 4-5 minute, amestecând. Se adaugă dovleceii, ceapa, prazul și usturoiul și se prăjesc puțin împreună. Se iau de pe plită și se lasă să se răcorească. Se amestecă oțetul balsamic cu sare, piper și ceapă verde. Se toarnă în salată, se adaugă cubulețele de telemea și se amestecă. Se servește salata călduță, eventual cu pâine.

Fettuccine cu ciuperci asezonate cu vinete și roșii

Ingrediente (4 porții)

• 2 căței de usturoi
• 8 linguri ulei de măsline
• 2 fire cimbru
• 2 vinete mici (a 150 g)
• 100 g ceapă
• 400 g ciuperci
• 250 g roșii
• ½ legătură pătrunjel
• sare, piper
• 320 g fettuccine

Preparare

1. Se încinge cuptorul la 180ºC. Se curăță usturoiul, se toacă 1 cățel și se repartizează pe o tavă, cu 2 linguri de ulei și cimbru. Se curăță vinetele, se taie în două pe lung și se așază în tavă cu partea tăiată în amestecul de usturoi și ulei. Se adaugă 2 linguri de ulei; se coc la cuptor 30 min.
2. Se curăță ceapa și se toacă, împreună cu restul de usturoi. Se curăță ciupercile și se taie jumătăți. Se spală roșiile și se taie cuburi. Se spală pătrunjelul și se toacă.
3. Se scot vinetele din cuptor și se lasă să se răcorească; se taie bucățele de 2 cm. Se încinge restul de ulei într-o cratiță și se călesc ciupercile, vinetele, ceapa și usturoiul cca 5 min. Se adaugă roșii și înăbușă cca 15 min. Se condimentează.
4. Se fierb între timp pastele, conform indicațiilor de pe ambalaj. Se scurg și se păstrează 150 ml din apa în care au fiert; se adaugă la legume. Se servesc pastele cu sosul de ciuperci și legume și se presară pătrunjel și piper.

Pizza cu ciuperci delicioasă, cu aluat preparat în casă

Ingrediente (4 porții)

Blat:
• ½ cub (21 g) drojdie proaspătă
• 1 praf zahăr
• 400 g făină
• 3 linguri ulei de măsline
• sare
Topping:

• 350 g ciuperci de pădure (hribi)
• 2 căței de usturoi
• 150 g smân-tână
• 1 gălbenuș
• 2 linguri parmezan ras
• sare si piper

Preparare

1. Pentru blat, se fărâmițează cubul de drojdie și se adaugă zahăr și 175 ml apă călduță. Se adaugă făina, uleiul de măsline și 1 linguriță de sare; se fră-mân-tă un aluat omogen, se acoperă cu un prosop curat și se lasă să crească la căl-dură 1 oră.
2. Se încinge cuptorul la 240ºC, cu două tăvi înăuntru, pe 2 nivele. Se pregătesc ciupercile și se taie felii. Se toacă usturoiul. Se amestecă împreună cu gălbenușul și parmezanul ras.
3. Se modelează 4 bile din aluat și se întind 4 foi rotunde; se așază pe hârtie de copt. Se ung cu cremă și se lasă o margine de jur împrejur. Se așază deasupra ciupercile și se picură cu ulei. Se așază pizzele, cu tot cu hârtie, pe tăvile fierbinți; se coc 12-15 min., până se rumenesc. Se sărează, se piperează și se servesc.

x