Folatul se găsește într-o serie de alimente vegetale și animale, inclusiv spanac, kale, broccoli, avocado, citrice, ouă și ficat de vită. Acidul folic, pe de altă parte, este adăugat la alimente precum făină, cereale gătite pentru micul dejun și pâine. Acidul folic se vinde și sub formă concentrată în suplimente alimentare.
Multe țări este nevoie de fortificarea produselor cu cereale cu acid folic pentru a reduce incidența deficienței de folat.
Deficiența de folat este oarecum frecventă, iar unele populații, inclusiv adulții în vârstă și femeile însărcinate, consideră că este dificil să obțină aportul alimentar recomandat prin dietă.
Beneficii acid folic și folat
Atât acidul folic, cât și folatul sunt utilizate în mod obișnuit sub formă suplimentară dintr-o varietate de motive. Deși acidul folic și suplimentele de folat sunt de obicei utilizate pentru a trata aceleași afecțiuni, acestea au efecte diferite în organism și, prin urmare, pot afecta sănătatea în moduri diferite.
Iată care sunt cele mai frecvente beneficii și utilizări ale acidului folic și ale suplimentelor de folat.
- Prevenirea defectelor de naștere și a complicațiilor sarcinii. Una dintre cele mai frecvente utilizări ale acidului folic și a suplimentelor de folat este prevenirea defectelor la naștere, în special a defectelor tubului neural, inclusiv a spinei bifide și a anencefaliei – când un copil se naște fără părți ale creierului sau ale craniului.
- Îmbunătățirea sănătății creierului. Cercetările au arătat că nivelurile scăzute de folat din sânge sunt asociate cu o funcție scăzută a creierului și un risc crescut de demență. Studiile au demonstrat că suplimentele de acid folic pot îmbunătăți funcția creierului la cei cu deficiențe mentale și ajută la tratarea bolii Alzheimer.
- Reducerea factorilor de risc în cazul bolilor de inimă. Suplimentarea cu folați, inclusiv acid folic, poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii și la reducerea riscului de apariție a bolilor de inimă. Mai mult, suplimentele de acid folic pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale, un factor de risc cunoscut al bolilor de inimă. În plus, suplimentele de acid folic s-au dovedit că îmbunătățesc fluxul de sânge, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea funcției cardiovasculare.
Efecte secundare și precauții
Administrarea de doze mari de acid folic poate duce la efecte secundare negative. Însă, o dietă cu alimente bogate în folați nu duce la un nivel excesiv de acid folic. Un studiu recent realizat pe 200 de mame a descoperit că mamele cu concentrații mai mari de sânge de folat la a 14-a săptămână de gestație au avut mai multe șanse să aibă copii cu tulburări ale spectrului de autism.
Alte studii au arătat că nivelurile ridicate de acid folic nemetabolizat în timpul sarcinii pot duce la efecte negative asupra dezvoltării neurocognitive la copii. Deși aceste studii sugerează că pot exista riscuri de a lua doze mari de acid în timpul sarcinii, este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma aceste constatări.
Un alt posibil risc de consum de acid ridicat este acela că administrarea unor doze mari de acid folic sintetic poate masca un deficit de vitamina B12. Acest lucru se datorează faptului că administrarea unor doze mari de acid folic poate corecta anemia megaloblastică, o afecțiune caracterizată prin producerea de globule roșii mari, anormale, subdezvoltate, care se observă cu deficiență severă de B12.