Skip to main content

Torturi delicioase de servit la cafea

Ingrediente (12 felii): •450 g aluat foitaj dezgheţat •100 g jeleu de merişoare •125 g zahăr pudră •2-3 linguri suc de lămâie •1 bor­-
can vişine (580 ml) •5 linguri zahăr •2 linguri amidon •eventual 2 linguri vişinată •600 ml frisca vegetala •3 pacheţele întăritor pentru frişcă
•1 plic zahăr vanilat

1 Se suprapun foile şi, din ele, se întinde apoi cu sucitorul o singură foaie. Se decupează 3 blaturi (Ø 28 cm), se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie pentru copt, se înţeapă cu o furculiţă şi se lasă cca 1 oră la rece. Se coc blaturile 12-15 minute, apoi se lasă la răcit.

2 Se încălzeşte gemul, se unge 1 blat cu el, apoi se lasă la uscat. Se amestecă zahărul pudră cu sucul de lămâie şi se întinde peste blatul uns cu gem. Se taie blatul în 12 bucăţi.

3 Se scurg vişinele. Se colectează sucul şi se fierbe cu 2 linguri de zahăr. Se bate amidonul cu puţină apă şi vişinată. Se adaugă în sucul de vişine colectat şi se fierbe. Se adaugă vişinele şi se lasă la răcit.

4 Se bate frisca bine şi se adaugă în ploaie întăritorul, res­tul de zahăr şi zahărul vanilat. Se aşază primul blat pe un platou şi se închide cu un inel de tort. Se aşază vişinele şi jumătate din frisca. Apoi se aşază al doilea blat şi restul de frisca vegetala. Se lasă 1 oră la rece. La final se aşază cele 12 bucăţi de tort glazurate anterior. Preparare: 35 de minute. Cca 420 kcal/porţie

Tort cu caise și lichior. Un strop de espresso îi dă o notă fină

Ingrediente (12 felii): pentru blat •1 linguriţă cafea instant •250 g biscuiţi cu nuci •125 g unt •2 linguri zahăr •1 linguriţă cacao.
În plus: •400 g caise •6 foiţe gelatină •500 g chefir •75 g zahăr •1 plic zahăr vanilat •3 lin­guri suc de lămâie •eventual 4 linguri Amaretto
•300 ml frisca vegetala
1 Se amestecă 1 lingură apă fierbinte cu cafeaua şi se lasă la răcit. Se pun biscuiţii într-o pungă şi se fărâmiţează. Se bat spumă untul şi zahărul. Se adaugă amestecul de cafea, biscuiţii şi praful de cacao, apoi se frământă un aluat. Se aşază pe fundul unei forme de tort tapetată cu hârtie de copt, se presează şi se lasă la răcit.

2 Se scurg caisele şi se taie felii. Se înmoaie gelatina într-un vas cu apă rece şi se dizolvă. Se amestecă într-un castron chefirul, zahărul, zahărul vanilat, sucul de lămâie şi eventual lichiorul, apoi se încorporează 2/3 din caise şi gelatina. Se dă totul la rece. Se bate frisca vegetala bine şi se adaugă peste amestecul de mai sus când acesta începe să se închege. Restul de frisca vegetala se pune într-un dispozitiv pentru şpriţat şi se dă la rece. Se întinde crema pe aluatul de biscuiţi, se uniformizează şi se lasă cca 3 ore la rece să se întărească.

3 Se şpriţează restul de frisca vegetala pe tort. Se ornează cu felioarele de caise şi se presară cu puţină cacao sau cafea instant. Preparare: 40 de minute. Cca 320 kcal/porţie

Pădurea Neagră. Tort delicios cu vișine și frisca vegetala

Ingrediente (12 felii): •60 g făină •90 g zahăr
•3 ouă •500 ml frisca vegetala •60 g amidon • 25 g cacao •750 ml compot vișine •3 plicuri zahăr vanilat
• 2 linguri vișinată • 50 g fulgi ciocolată •cireșe de ornament

1 Se încinge cuptorul, se tapetează o formă de tort cu hârtie de copt. Se separă ouăle și se bat gălbenușurile cu zahăr și cu 3 linguri de apă. Se înglobează albușul bătut și făina cu 40 g ami­­don și cacao. Se coace 30 de min. Se lasă să se răcească blatul în formă, apoi se răstoarnă și se lasă să se răcească de tot.

2 Se taie blatul pe 3 nivele. Se scurg vișinele și se păstrează sucul, care se amestecă împreună cu restul de amidon și 1 plic de zahăr. Se fierbe până se în­groașă. Se ia de pe foc și se adaugă vișinele. Se bate frisca vegetala cu zahăr vanilat.

3 Se însiropează blatul de jos cu o lingură de vișinată. Se acoperă cu 1/2 din compoziția de vișine și se așază al doilea blat, deasupra 1/2 din compoziția de frisca vegetala, restul vișinelor și al 3-lea blat însiropat cu vișinată.
Se decorează cu frisca vegetala și cu vișine.
Preparare: 30 de minute. Cca 430 kcal/porţie

x