Însă cu o planificare atentă și câteva sfaturi prețioase, poți prepara mese delicioase în doar câteva ore, astfel încât să îți rămână mai mult timp de petrecut alături de cei dragi, și nu asudând în bucătărie.
Lasă aparatele să facă treaba pentru tine
Așa cum nu ai putea concepe o bucătărie fără un aragaz sau un cuptor, ar trebui să te obișnuiești și cu alte aparate electrocasnice care pot reduce dramatic timpul pe care îl petreci gătind. Cuptorul cu microunde.
De exemplu, te ajută să dezgheți în câteva minute carnea sau legumele congelate, mașina de tocat este indispensabilă atunci când meniul tău include sărmăluțele sau drobul de casă, iar un astfel de aparat eficient și ușor de folosit te ajută să prepari imediat supe, smoothie-uri sau piureuri, fără să depui deloc efort.
Păstrează un meniu cât mai simplu chiar și de Sărbători
De cele mai multe ori, preparatele simple sunt cele mai apreciate și primele care dispar de pe masă.
O friptură la tavă cu o garnitură de cartofi aromați cu condimente, salata boeuf, salata de vinete sau de icre ori tortul de mere sunt preparate clasice, pe placul întregii familii și pe care multe femei le-ar putea găti și cu ochii închiși, pentru că știu rețetele pe dinafară.
Când intri pe ultima sută de metri cu prepararea mâncărurilor sau ești în criză de timp, cel mai simplu este să te întorci la alimentele tradiționale.
Cumpără preparatele care îți iau mult timp
Cozonacii sau prăjiturile sunt preparatele care îți ocupă cel mai mult timp și pentru care depui mai mult efort. Iar atunci când intri în criză de timp, una dintre cele mai bune soluții este să faci un drum până la cofetărie.
Dacă pentru cozonaci ar trebui să faci o comandă, pentru că multe patiserii sau cofetării au mulți clienți în această perioadă, torturile sau prăjiturile pot fi cumpărate și cu o zi sau două înainte. Ai grijă să întrebi când au fost preparate, astfel încât să îți dai seama cât timp le poți păstra în frigider.
Sau poți recurge și la un alt truc: cumpără blaturile de tort sau cutiile cu cremă de prăjituri, care pot fi preparate într-un timp mult mai redus, și vei scuti foarte multe ore petrecute în bucătărie.
Depozitează în congelator preparatele gătite în avans
Multe preparate pentru sărbători pot fi gătite chiar și cu câteva săptămâni înainte și depozitate apoi la congelator. Sarmalele, sosul pentru friptură, chifteluțele, lebărul, toba sau multe altele pot fi păstrate în deplină siguranță la congelator. Dacă începi să gătești cu o săptămână în avans, nu te vei mai aglomera cu toate preparatele pe ultimele două zile și vei scăpa și de stresul că masa nu va fi gata la timp.
Bucătarii profesioniști au un truc chiar și pentru cartofii gătiți la cuptor: spală-i, curăță-i, apoi fierbe-i până când se înmoaie puțin, așteaptă să se răcească și pune-i la congelator.
Când vrei să îi gătești, tot ce vei avea de făcut va fi să îi decongelezi, să îi condimentezi bine, apoi să îi pui în tavă și să îi bagi la cuptor. Astfel, ei se vor găti mult mai rapid și vor fi crocanți la exterior, dar moi și suculenți la interior.
Tu ce trucuri folosești pentru a termina mai rapid cu masa de sărbători?