Tort Kranz în cremă de migdale
Ingrediente (14 porții):
- 500 ml lapte
- 160 g zahăr
- 1 pachet budincă de migdale
- 390 g unt la temperatura camerei
- sare
- 4 ouă
- 200 g făină
- 60 g amidon
- 3 lingurițe praf de copt
- 10 g mirodenii pentru turtă dulce
- 50 g zahăr pudră
- 6 linguri suc de portocale
- 6 linguri lichior de portocale
- 150 g compot de merișoare (borcan)
Preparare
1. Fierbeți 400 ml lapte. Bateți 100 ml lapte cu 40 g zahăr și budinca de migdale. Adăugați acest amestec în laptele de pe foc, dați într-un clocot, apoi lăsați budinca să se răcească, amestecând continuu.
2. Încingeți cuptorul la 180ºC. Bateți 6 minute 140 g unt, 120 g zahăr și un praf de sare. Încorporați ouăle pe rând la 30 de secunde. Cerneți făina, amidonul, praful de copt și mirodeniile și încorporați-le în amestecul de mai sus. Turnați-l într-o formă înaltă, unsă în prealabil cu ulei (1 1/4 l). Coaceți-l cca. 40 de minute. Apoi, lăsați-l 10 minute în formă să se răcească și răsturnați-l.
3. Bateți 5 minute 250 g unt cu zahărul pudră. Încorporați budinca puțin călduță, cu lingura. Tăiați prăjitura orizontal de 5 ori. Amestecați sucul și lichiorul. Însiropați blaturile. Ungeți-l pe cel de jos cu 1/3 compot și așezați-l pe-al 2-lea. Întindeți 1 cm cremă și așezați al 3-lea blat cu 1/3 din compot. Ungeți blatul 4 cu 1 cm cremă, așezați-l pe al 5-lea și ungeți-l cu restul compotului. Așezați ultimul blat. Îmbrăcați tortul în cremă și lăsați-l 1 oră să se răcească.
Preparare 1 oră/ cca. 440 kcal/porție
Ruladă cu ciocolată
Ingrediente (10 porții):
Blat:
Rafinamente dulci. Tort Kranz cu migdale și ruladă cu ciocolată
- 4 ouă
- 125 g zahăr
- 1 praf de sare
- 50 g făină
- 2 linguri amidon
- 3 linguri cacao.
Umplutură:
- 300 g zmeură
- 50 g zahăr
- 1 lingură budincă de vanilie
- 3 foițe gelatină
- 4 cl zmeurată
- 3 linguri zahăr pudră
- 400 ml frișcă.
- 300 g glazură neagră pentru finisare
Preparare:
1. Încingeți cuptorul la 210ºC. Separați 2 ouă. Bateți 2 ouă, gălbenușurile și 50 g zahăr. Bateți albușurile, restul de zahăr și sarea și încorporați-le în amestecul de mai sus cu gălbenușuri. Încorporați făina, amidonul și praful de cacao. Întindeți aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie pentru copt. Coaceți-l 12-15 minute. Răsturnați-l pe un prosop de bucătărie presărat cu zahăr, rulați-l și lăsați-l să se răcească.
2. Încălziți zmeura și zahărul. Scurgeți sucul și colectați-l. Bateți budinca de vanilie cu 3 linguri de apă și legați sucul cu ea. Adăugați zmeura, dați un clocot, lăsați crema să se răcească și așezați-o la rece.
3. Înmuiați gelatina, stoarceți-o și dizolvați-o în zmeurată. Adăugați zahărul pudră și lăsați-o să se răcească. Bateți frișca și amestecați-o cu gelatina.
4. Derulați blatul, întindeți zmeura și frișca, rulați și lăsați-o la rece 3 ore.Topiți glazura, răciți-o și îmbrăcați rulada. Ornați-o, eventual, și cu glazură albă.
Preparare: 1 oră./410 kcal/porție