Skip to main content

Tort Kranz în cremă de migdale

Ingrediente (14 porții):

  • 500 ml lapte
  • 160 g zahăr
  • 1 pachet budincă de migdale
  • 390 g unt la temperatura camerei
  • sare
  • 4 ouă
  • 200 g făină
  • 60 g amidon
  • 3 lingurițe praf de copt
  • 10 g mirodenii pentru turtă dulce
  • 50 g zahăr pudră
  • 6 linguri suc de portocale
  • 6 linguri lichior de portocale
  • 150 g compot de merișoare (borcan)

Preparare

1. Fierbeți 400 ml lapte. Ba­teți 100 ml lapte cu 40 g zahăr și budinca de migdale. Adăugați acest amestec în laptele de pe foc, dați într-un clocot, apoi lăsați budinca să se răcească, ames­­tecând continuu.

2. Încin­geți cuptorul la 180ºC. Bateți 6 minute 140 g unt, 120 g zahăr și un praf de sare. În­cor­porați ouăle pe rând la 30 de secunde. Cerneți făina, amidonul, praful de copt și mirodeniile și încorpo­rați-le în amestecul de mai sus. Tur­nați-l într-o formă înaltă, unsă în prealabil cu ulei (1 1/4 l). Coace­ți-l cca. 40 de minute. Apoi, lă­sați-l 10 minute în formă să se răcească și răs­turnați-l.

3. Bateți 5 minute 250 g unt cu zahărul pudră. În­cor­porați budinca puțin călduță, cu lingura. Tăiați prăjitura orizontal de 5 ori. Amestecați sucul și li­­chiorul. Însiropați blaturile. Un­geți-l pe cel de jos cu 1/3 compot și așe­zați-l pe-al 2-lea. Întindeți 1 cm cremă și așe­zați al 3-lea blat cu 1/3 din compot. Un­geți blatul 4 cu 1 cm cremă, așe­zați-l pe al 5-lea și ungeți-l cu restul compotului. Așe­zați ultimul blat. Îmbrăcați tortul în cremă și lăsați-l 1 oră să se răcească.

Preparare 1 oră/ cca. 440 kcal/porție

Ruladă cu ciocolată

Ingrediente (10 porții):

Blat:

Rulada cu ciocolata / Foto: Hubert Burda Medien

Rafinamente dulci. Tort Kranz cu migdale și ruladă cu ciocolată

  • 4 ouă
  • 125 g zahăr
  • 1 praf de sare
  • 50 g făină
  • 2 linguri amidon
  • 3 linguri cacao.

Umplutură:

  • 300 g zmeură
  • 50 g zahăr
  • 1 lingură budincă de vanilie
  • 3 foițe gelatină
  • 4 cl zmeurată
  • 3 linguri zahăr pudră
  • 400 ml frișcă.
  • 300 g glazură neagră pentru finisare

Preparare:

1. Încingeți cuptorul la 210ºC. Separați 2 ouă. Bateți 2 ouă, gălbenușurile și 50 g zahăr. Bateți al­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­bu­șu­rile, restul de zahăr și sarea și încor­porați-le în amestecul de mai sus cu gălbenușuri. În­corporați făina, amidonul și praful de cacao. În­tindeți aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie pentru copt. Coa­ceți-l 12-15 minute. Răsturnați-l pe un pro­sop de bucătărie presărat cu zahăr, rulați-l și lă­sați-l să se răcească.

2. Încălziți zmeura și zahărul. Scur­geți sucul și colecta­ți-l. Bateți budinca de vanilie cu 3 linguri de apă și legați sucul cu ea. Adău­gați zmeura, dați un clocot, lăsați crema să se răcească și așezați-o la rece.

3. Înmuiați gelatina, stoarceți-o și dizolvați-o în zmeurată. Adău­gați zahărul pudră și lăsați-o să se răcească. Ba­teți friș­ca și amestecați-o cu gelatina.

4. De­rulați blatul, în­tindeți zmeura și frișca, rulați și lă­sa­ți-o la rece 3 ore.Topiți glazura, răciți-o și îmbrăcați rulada. Ornați-o, eventual, și cu glazură albă.

Preparare: 1 oră./410 kcal/porție

x