Skip to main content

Torturi cu fructe, ideale primavara. Tort de căpșuni cu blat de nuci crocant – ideal pentru începători

Ingrediente (16 felii)

•600 g nuci prăjite și tocate •500 g nuga de nuci •10 foi gela­tină •500 g căpșuni •400 g iaurt natur •200 g brânză de vaci •sucul și coaja rasă de la ½ lămâie •80 g zahăr •400 g frișcă •1 lingură zahăr pudră

1 Se desenează pe hârtie de copt 3 cercuri cu diametrul de 28 cm; se întoarce hârtia cu fundul în sus și se așază pe tăvi de copt. Se topește nugaua la foc moale și se adaugă nucile. Se re­parti­zează com­poziția în cercurile desenate și se lasă să se răcească cca 2 ore.

2 Gelatina se înmoaie într-o cantitate mare de apă rece. Se curăță și se spală căpșunile și se taie cuburi 2/3 din cantitate. Se ames­tecă iaurtul cu brânză de vaci, zahăr, suc și coajă de lămâie. Se stoarce gelatina și se dizolvă la foc moale, după care se înglobează în compoziția de iaurt. Se înglobează și frișca bătută. În 2/3 din cantitatea de cremă se adaugă bucățile de căpșuni.

3 Pe un platou de tort se așază unul dintre blaturile de nuga și se aco­peră cu jumătate din cantitatea de cremă de căpșuni, apoi se așază al doilea blat și restul de cremă de căpșuni. În final se așază al treilea blat. Crema pusă deoparte se întinde deasupra și se dă tortul la frigider 2 ore. Se ornează cu restul de căpșuni tăiate jumătăți și se pudrează cu zahăr.
Preparare: 45 minute; La frigider: 4 ore; Per porție: 540 kcal; Proteine: 16 g; Grăsimi: 41 g; Carbohidrați: 27 g

Tort cu brânză și lămâie – ușor & dietetic

Ingrediente (8 felii): •4 ouă •1 kg brânză de vaci •1 plic praf de budincă de lămâie (pentru 500 ml lichid) •150 g zahăr •1 plic zahăr vanilat •sare •coajă de lămâie pentru ornat

1 Se încinge cuptorul la 180ºC. Se se­pară ouăle; se bat gălbenușurile cu brânză de vaci, praf de budincă, 50 g zahăr tos și zahăr vanilat. Se bat albu­șurile cu un praf de sare și restul de 100 g zahăr. Se înglobează în compo­ziția de brânză.

2 Compoziția se așază într-o formă de tort (Ø 22 cm) tapetată cu hârtie de copt, se nivelează și se coace cca 50 min. Când începe să prindă culoare, prăjitura se acoperă cu folie de aluminiu pentru a nu se rumeni prea mult. Se scoate prăjitura din cuptor și se lasă să se răcorească. Se desprinde din formă și se lasă să se răcească complet. Se taie bucăți și se ornează cu coajă de lămâie.
Preparare: 35 minute; Coacere: 50 minute; Per felie: 240 kcal; Proteine: 21 g; Grăsimi: 4 g; Carbohidrați: 29 g

Tort de pere

Ingrediente (16 felii) – blat: •230 g făină •35 g cacao •3 lingurițe praf de copt •160 g zahăr pudră •3 ouă •150 g unt topit •150 g iaurt. Umplutură: •600 g pere (conservă) •40 g amidon •250 ml suc de pere •30 g zahăr •2 cl rachiu de pere •900 g frișcă •2 plicuri za­hăr vanilat •10 lingurițe praf întăritor de frișcă •

1 Se încinge cuptorul la 180ºC. Se face un blat din ingredientele menționate; se așază într-o formă de tort (Ø 26 cm) unsă și se coace la cuptor 40 min. Se lasă să se răcească. Apoi se scobește blatul lăsând o margine de cca 1 cm. Compoziția scoasă se fărâ­mițează.

2 Se taie cuburi perele. Se dizolvă amidonul în suc de pere. Se dă în clocot restul de suc împreu­nă cu zahă­rul și se adau­gă amidonul dizolvat, apoi rachiul de pe­re și perele. Compoziția se așază pe blat. Se bate frișca împreu­nă cu zahărul vanilat și pragul întăritor; se așază pe tort și se ornează cu firimituri de aluat și marțipan.
Preparare: 1 oră; Coacere: 40 minute; Per felie: 445 kcal; Proteine: 6 g; Grăsimi: 28 g; Carbohidrați: 48 g

x