Și azi se mănâncă tăiței cu pesmet, ca mâncare de post, prin mănăstiri, la țară, dar nu numai. Da! Se poate spune că este un fel de pâine cu pâine, dar este atât de gustos!
Mai jos ai rețeta de bază, tăiței cu pesmet și câteva variante “de lux”. Oricum ai zice, e o rețetă banală.
- 300 grame de tăiței lați (fără ou);
- 100 grame pesmet din pâne integrală sau biscuiți;
- o lingură- două de zahar pudră;
- o linguriță de scorțișoară;
- 2 linguri de ulei;
Pentru varianta lux
- 100 de grame de nuci măcinate (merg și alune sau migdale);
- o lingură de dulceață de căpșune sau vișine pentru fiecare porție;
Ingredientele sunt pentru patru porții medii
Cum se prepară?
- se fierb tăiței în apă cu sare
- pesmetul se rumenește în ulei încins, câteva minute.
- se adaugă zaharul când pesmetul este fierbinte.
- se pune scorțisoară (sau vanile, sau coajă de lămâie)
- se pun pastele scurse bine și spalate cu apă rece sub jet câteva secunde, peste pesmetul prăjit
- se amestecă bine, se pune în farfurii.
- se poate mânca așa sau se presară deasupra nuca măcinată și/sau dulceață