Îți curge nasul? Te doare gâtul din cauza amigdalelor inflamate? Te-ai trezit dimineața cu vocea răgușită? Poți învinge simptomele neplăcute ale infecțiilor din sfera ORL cu ajutorul remediilor naturale
Afecțiunile din sfera ORL continuă să ne amenințe, deși sezonul rece se apropie de final. Asta pentru că organismul a ieșit din iarnă mai slăbit și nu se poate apăra eficient de microbii cu care intrăm zilnic în contact. Fie că te doare gâtul, fie că ai nasul înfundat sau ești răgușită, există remedii naturale pentru fiecare dintre aceste neplăceri.
Remedii pentru infecțiile ORL. Faringita
Este o inflamație a mucoasei gâtului, caracterizată de dureri intense de gât, dificultate la înghițire, senzație de înțepături și de arsură în gât. Dacă te doare gâtul optează pentru alimente cu consistență moale. Mănâncă pește gras, care posedă proprietăți antiinflamatoare, și bea multă apă. Ce remedii te ajută?
Imediat ce începi să simți iritație în gât, fă o gargară cu apă sărată (o lingură de sare, preferabil sare marină, la o cană cu apă) înainte de culcare. Nu îți clăti gura după aceea, lasă sarea să acționeze peste noapte. Dimineața repetă procedura.
În loc de sare poți folosi bicarbonat de sodiu, care combate inflamația gâtului. Dizolvă o linguriță de bicarbonat în 200 ml apă și fă gargară cu această apă.
Infuzie de salvie: o linguriță de plantă la 200 ml apă clocotită. Fă gargară de trei ori pe zi.
Amigdalita
Este o inflamație a amigdalelor, cauzată de o infecție bacteriană ori virală. Se manifestă prin dureri la înghițire, febră mare, stare generală proastă. Dacă simptomele nu se ameliorează în 2-3 zile ar fi bine să te adresezi medicului, căci este posibil să fie vorba de amigdalită bacteriană, care nu se vindecă de la sine, ci doar cu tratament cu antibiotice. Ce poți face acasă ca să ameliorezi durerea de gât și inflamația?
Propolis. Folosește soluția alcoolică 10%. Ia câte 10 picături la o ceașcă de ceai de mușețel, de 2-3 ori pe zi.
Flori de nalbă. Pune 30 g de plantă la un litru de apă clocotită, acoperă vasul și lasă să infuzeze circa 10 minute, apoi îndulcește cu miere. Fă gargară de 3-4 ori pe zi cu această infuzie încălzită ușor în prealabil.
Frunze de mărăcine, de frăguțe sau de zmeură. Pune 30 g de plantă la un litru de apă rece și fierbe amestecul până scade la jumătate. Adaugă suc de lămâie și fă gargară cu acest amestec, încălzit ușor în prealabil.
Guturaiul
Îți curge nasul și e înfundat? Strănuți des? Ai guturai, o afecțiune extrem de contagioasă, pe care o poți contracta de la persoanele bolnave sau prin intermediul obiectelor infectate. Trecerea de la mediul cald din interior la cel rece de afară facilitează transmiterea virusului, în special dacă organismul este deja un pic slăbit. Remedii:
Într-un castron cu apă clocotită varsă 2 picături de ulei esențial de eucalipt, de cimbrișor sau de rozmarin (toate au un puternic efect antiseptic) și fă inhalații timp de 10 minute.
În 500 ml apă pune o bucățică de scorțișoară și două cuișoare. Fierbe 10 minute, apoi adaugă sucul de la o lămâie și o linguriță de miere. Bea amestecul cald.
Florile de soc reduc inflamația căilor respiratorii, scad febra și favorizează transpirația. Se folosesc 2 lingurițe de flori uscate la 250 ml apă clocotită, se lasă să infuzeze 10 minute, apoi se strecoară. Infuzia se bea caldă.