Skip to main content

Lucrul în bucătărie implică și riscul de a te confrunta cu mici accidente precum tăiatul unui deget, o arsură.

În cazul rănilor ușoare de acest gen, pașii de urmat sunt: oprirea sângerării cu o compresă sterilă sau măcar o țesătură curată, apoi curățarea cu apă curată nu foarte rece și dezinfectarea zonei afectate, aplicarea unui unguent sau gel cicatrizant și bandajarea cu un pansament steril sau plasture. În timpul acestor proceduri ține palma sau degetul afectat în sus pentru a reduce cantitatea de sânge care ajunge în această parte a corpului și pentru a reduce sângerarea.

Tăieturile se vindecă mai repede dacă înainte de bandajare dai cu:

  • tinctură de arnică diluată în apă distilată caldă (pui o linguriță detinctură la 5-10 lingurițe de apă)
  • decoct concentrat de salcie (3-4 linguri de pulbere de scoarță se fierb în 200 ml apă 30 de minute)
  • infuzie de sunătoare sau de gălbenele (2 linguri de plantă se pun în 200 ml apă fiartă și se lasă 15 minute la infuzat)
  • infuzie de gălbenele (2 linguri de plantă la cană), ulei de sunătoare, unguent/spray cu propolis, cremă de gălbenele.

Arsurile sunt mai ușor de suportat dacă, după ce îndepărtezi hainele și cureți zona afectată, menții o compresă cu apă rece 3-5 minute (atenție, nu se pune gheață, dăunează). Nu sparge flictenele (bășicile) apărute!

Medicii ne avertizează că aplicarea de miere, unt, ulei, felii de cartof crud, albuș de ou bătut spumă și alte remedii tradiționale care ameliorează durerea poate totodată agrava arsura sau crește riscul de infecție. Deci nu le aplica decât cel mult în cazul arsurilor superficiale și foarte restrânse.

Reține că trebuie să ceri imediat ajutorul doctorului dacă sângerarea nu se oprește cu toată presiunea aplicată, dacă ai tăieturi adânci, răni întinse ori situate la nivelul feței, dacă leziunile s-au inflamat, au secreții și miros urât ori corpuri străine pe care nu le poți îndepărta, faci febră.

Cere ajutor medical și dacă în urma unei tăieturi nu poți mișca toate degetele cum trebuie sau ai dureri mari, se poate să fi fost afectat vreun tendon sau o articulație.

Arsurile, un pericol real

După ce ai bandajat zona afectată, ai grijă să schimbi des pansamentul, să păstrezi rana curată și hidratată pe măsură ce se vindecă. La nevoie poți lua un medicament împotriva durerilor, care în mod normal dispar în 2-3 zile la arsurile minore. Cere imediat ajutor medical în cazul arsurilor chimice sau electrice.

Preventiv, dacă ai copii mici

Mută cuțitele, foarfecele și celelalte obiecte ascuțite, precum și recipientele cu soluții de curățat în zone inaccesibile copilului. Așază întotdeauna pe aragaz tigăile cu mânerele orientate spre perete, să nu devină o tentație pentru copii. Ține-i pe micuți cât mai departe de aragaz, plită, cuptor și alte surse de foc sau lichide fierbinți.


x