Supe și ciorbe celebre. Rețete și povești. Ce-ar fi Parisul fără supa de ceapă și Marsilia fără bouillabasse? Ce-ar fi Europa fără consomme și Balcanii fără ciorbă de burtă? Nu s-ar mai recunoaște unii pe alții. Să le facem dară și pe-acasă, că ies tare bune!
Supe și ciorbe celebre. Rețete și povești Ciorbă de burtă
Ingrediente
- 1 kg de burtă de vacă (curățată și prefiartă)
- 1 kg oase de vită (cu sită, dar și ceva carne, ar fi perfect)
- 2-3 cepe mari, 2-3 morcovi
- piper, sare, oțet, dafin
- 4 ouă
- 2 căpățâni de usturoi
- 3-4 linguri cu smântână
Mod de preparare
Pune oasele de vită pe fundul oalei, după care așază burta, rulată. Adaugă o lingură de sare și apă să acopere bine cărnurile. Lasă la fiert la foc mic, până se desprinde carnea de os.
Pune acum legumele și mai lasă să fiarbă încă vreo 20 de minute. Scoate apoi burta și tai-o fâșii, de 1 cm lățime. Scoate oasele și pune-le deoparte, apoi pune fâșiile de burtă la loc în oală și mai lasă-le să fiarbă câteva clocote.
Scoți și legumele, cu o spumieră, după care adaugi oțetul, potrivești de sare, pui și vreo două-trei boabe de piper și usturoiul și, eventual, o frunză de dafin.
Bate gălbenușurile cu o lingură de făină și smântână, până se omogenizează. Adaugă puțină zeamă din ciorbă și amestecă din nou bine. Ia oala de pe foc și pune dresul înăuntru, amestecând foarte încet. Servește fierbinte, cu ardei iute! Și, neapărat, cu mujdei, smântână și oțet alături. Mesenii s-ar putea să aibă alte gusturi decât tine.
Sugestie Rade un morcov pe răzătoarea micăși prăjește-l în puțin ulei. Pune în oala de ciorbă după ce ai stins. Pentru față!
Supe și ciorbe celebre. Rețete și povești. Supă de ceapă
Ingrediente
- 2, 5 l supă de carne (de preferat, din oase de vită)
- 500 g ceapă
- 150 g unt
- 100 g caşcaval de oaie
- sare
- piper
- pâine albă feliată
Mod de preparare
Taie ceapa solzişori, săreaz-o, las-o două minute şi căleşte-o în unt până când se înmoaie.
Cand ceapa a prins o culoare gălbuie, stinge cu supă şi mai lasă pe foc 30 de minute.
Prăjeşte pâinea în untul în care ai călit ceapa. Presară caşcaval ras, apoi pune câte o felie în fiecare bol cu supă.
Sugestie – Pâinea prăjită se poate transforma în crutoane prăjite în unt. Când supa e gata, o pui într-un vas ceramic cu gura largă, pui crutoanele, apoi brânză Gruyere rasă sau sfărâmată. Dai la cuptor apoi servești.
Supe și ciorbe celebre. Rețete și povești. Borş rusesc
Ingrediente:
- 300 g şuncă slabă
- 500 g sfeclă roşie
- 1 ţelină
- 1 praz mare
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1/2 varză
- 1 foaie dafin
- ulei, sare, un pahar smântână
Mod de preparare
Curăţă zarzavatul, spală-l şi taie-l în bucăţi mici sau fâşii subţiri, apoi înăbuşă-l în apă cu ulei. Toarnă 2 l de apă, adaugă foaia de dafin şi şunca tăiată bucăţ
Lasă totul să fiarbă la foc mic. Adaugă acum sfecla crudă, dată prin răzătoarea mare, apoi lasă din nou să fiarbă la foc molcom până ce carnea este bine fiartă.
Stinge focul, lasă acoperit 5 minute şi serveşte cu verdeaţă proapăt tocată şi smântână.
Știai? – Numele borşului nostru vine de la această ciorbă rusească (borsch), numai că, asemeni altor mâncăruri îmbunătăţite, al nostru este cu totul altceva.
Bouillabaisse
Ingrediente:
- 2 kg de peşte (curăţat de solzi şi eviscerat) şi fructe de mare
- 2 cepe mari
- 3 roşii
- 2 căţei de usturoi
- 2 litri de apă sau zeamă în care au fiert măruntaie de peşte
- 1 păhărel de ulei de măsline
- pătrunjel, cimbru, dafin
- sare şi piper proaspăt măcinat
Mod de preparare
Pune peștele, bucăți potrivite, la fiert în apă cu sare. Lasă până e aroape fiert. Curăţă ceapa, prazul şi toacă-le mă Opărește roşiile în apă fiartă, decojește-le și toacă-le și pe ele.
Scoate peștele pe un platou și pune la fiert în supă roşiile, ceapa, prazul, un cățel d eusturoi zdrobit, cimbrul. Toarnă și ușeiul de măsline.
Când și legumele sunt fierte, toarnă peștele înapoi, sărează și piperează după gust și lasă să fiarbă împreună, la foc iute, 5-6 minute.
Scoate peștele în supieră, apoi strecoară supa deasupra. Servește cu felii de pâine prăjită frecată cu usturoi.
Sugestie – La Marsilia, bouillabaisse fără sos rouille nu se poate. Așa că: zdrobiște 3 căţei de usturoiși freacă-i cu două gălbenuşuri de ou, 1 vârf de cuțit de boia dulce, unul de sare şi unul de ardei iute de Cayenne. Toarnă apoi în fir subțire 500 ml de ulei de măsline amestecând continuu ca la maioneză.
- Borş, smântână sau oţet