Skip to main content

Poți rămâne prietenă cu fostul? E bine? E normal?

Această idee sună foarte romantic. Dar este cu adevărat posibilă?

Și chiar dacă este așa, oare o astfel de prietenie nu ar duce la probleme mai târziu? Mai mult, ești gata să te sacrifici pentru a păstra o relație cu cineva care a însemnat cândva mult pentru tine, dar care te-a trădat sau te-a dezamăgit? Și să nu uităm de întrebarea: tu ai accepta o prietenie cu cineva care, de fapt, te iubește, sau ai simți că profiți de pe urma lui?

Ce arată un studiu recent

Potrivit unui studiu recent, în cazul în care fostul partener dorește să rămână prieten cu tine după ce v-ați despărțit, acestea ar putea avea probleme grave de personalitate. Mai exact, conform științei, un fost care încearcă să-ți fie prieten ar putea fi un psihopat, conform cercetării.

Studiul, care a fost realizat de cercetători de la Universitatea Oakland și publicat în Personality and Individual Differences, a analizat trăsăturile de personalitate ale 861 de persoane și relațiile lor din trecut. Participanții au fost nevoiți să răspundă la întrebări cu privire la relațiile pe care le-au avut în momentul studiului, precum și dacă au rămas prieteni cu foștii lor. După aceea, oamenii de știință le-au dat un chestionar pentru a determina calitățile narcisiste și psihopatice.

Conform rezultatelor cercetării, cei care aveau trăsături de personalitate similare cu cele găsite în psihopați aveau mai multe șanse să rămână în contact cu un fost partener.

Tulburare de personalitate

Este vorba de fapt de o formă de tulburare de personalitate antisocială, un termen psihologic folosit adesea pentru a face referire la persoane care au trăsături de personalitate tipice narcisiștilor, sadicilor. Trăsături care dezvăluie egoismul sau lipsa de empatie. În mod normal, toți oamenii ar putea arăta egoismul sau acționa într-un mod mai rezervat, însă psihopații afișează adesea o formă extremă a acestor două trăsături.

Psihopații sunt cunoscuți și pentru capacitatea de a folosi farmecul fals, de multe ori le este ușor să continue o „relație” strategică cu un ex la mult timp după încheierea relației reale, permițându-le să profite în continuare de beneficii. Evident, cercetătorii nu pot generaliza și admit că există oameni aleg să rămână prieteni cu fostul lor din motive normale și chiar altruiste. Acești își doresc tot ce este mai bun pentru foștii lor, se bucură de compania lor și știu să impună granițe clare și sănătoase în ceea ce privește faptul că sunt prieteni și nu fac sex sau nu au cereri nejustificate.

De multe ori aceste persoane care au format cândva un cuplu nu mai sunt atrase una de cealaltă, sunt prinse în ​​alte relații. Acest lucru nu este întotdeauna un lucru ușor de făcut, dar se poate întâmpla și este important să nu ne gândim că toți ex-ii care doresc să rămână prieteni au tendințe sau motivații psihopate.