Skip to main content

Calendarul ortodox notează ca zi de început a Postului Crăciunului data de 15 noiembrie. Fix 40 de zile până la Crăciun.

Ultima zi de post este Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie. Lăsata Secului are loc în seara Sfântului Filip, în data de 14 noiembrie.

Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului, numit și Postul Sfântului Martin ori Postul Ignatului sau Advent este o perioadă precedentă Crăciunului. Această variază de la patru la șase săptămâni aproximativ, în funcție de rit și loc.

Conform tradiției stabilite cu timpul în Biserica Ortodoxă, Postului Crăciunului este de asprime mijlocie, fiind un post al bucuriei. De aceea, pe lângă abținerea de la mâncărurile „de dulce” și alte renunțări, Biserica propune un program liturgic în care un loc special îl ocupă colindele tradiționale.

Una din cele mai importante sărbători din perioada Postului Crăciunului este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului și Sfântul Andrei.

Ca vechime, cele dintâi mențiuni despre practicarea acestui post provin din secolele IV–V, de la Fericitul Augustin și episcopul Leon cel Mare al Romei, care a rostit nouă cuvântări despre acest post, numit „postul din luna a zecea”. Dar la început, creștinii nu posteau toți în același fel și același număr de zile. Așa, de exemplu, unii posteau numai șapte zile, alții șase săptămâni; unii țineau un post mai aspru, alții unul mai ușor.

Sinodul local din Constantinopol, ținut la anul 1166 a uniformizat durata postului Nașterii Domnului în Bisericile Ortodoxe, hotărând ca toți credincioșii să postească timp de 40 de zile, începând de la 15 noiembrie.

Sensul Postului de Crăciun

După unii tâlcuitori ai cultului ortodox, prin lungimea sau durata lui de 40 de zile, acest post ne aduce aminte de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Tot așa și creștinii, postind 40 de zile, își curățesc sufletele și trupurile și se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu, Cuvântul cel Viu, nu scris cu litere, ci întrupat și născut din Sfânta Fecioară. După alți tâlcuitori ai cultului, postul Nașterii mai simbolizează și noaptea întunecoasă a Vechiului Testament.

Ce se mănâncă în acest post

Pe toată durata postului sunt interzise cu desăvârșire nunțile. Se pot face botezuri, acestea fiind permise în orice zi din an. Restricțiile la mâncare sunt cele mai blânde, carnea, lactatele și ouăle fiind restricționate, dar, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin, în zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, peste și vin.

În ziua de Ajun se mănâncă abia seară și doar: grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și mere. De Crăciun, indiferent de ziua în care cade se mănâncă de dulce.

Rigoarea postului poate fi relaxată, dacă este necesar, atunci când creștinul este în călătorie. În plus, se pot face excepții atunci când se merge în vizită, deoarece accentul nu trebuie pus pe aspectul exterior al pietății, ci mai degrabă pe acceptarea dragostei și generozității celorlalți. Creștinii ortodocși nu postesc în dauna sănătății lor. Postul este un mijloc nu un scop în sine.

Câteva sfaturi

Produsele recomandate sunt cele de origine vegetală, îndeosebi ciupercile, fasolea, năutul, lintea, mazărea, semințele, spanacul, avocado, varza călită, conopida, brocolli, cartoful, cerealele cu lapte de soia ori de migdale, fructele.

Evită să mânânci însă prea multe paste, pâine, cartofi, pentru că sunt sărace în proteine, în schimb conțin carbohidrați, fapt ce va duce la acumularea de kilograme în plus. Respectă mesele principale ale zilei și evită postul negru.

Nu prăji alimentele, este de preferat să le mănâni fierte sau la cuptor. Fructele și unele legume pot fi consumate și crude.

Renunță, pe cât posibil, la dulciurile procesate, dar acest lucru este valabil și atunci când nu ții post. Când se termină această perioadă, încearcă să faci o tranziție lentă, de câteva zile, către mâncarea de origine animală pentru a nu avea probleme de sănătate și digestie.

Copiii și adolescenții, femeile însărcinate, bolnavii de afecțiuni cronice nu este indicat să țină post. O dietă dezechilibrată poate duce la deficit de calciu, vitamina D, vitamina A, fier.