Skip to main content

Spre deosebire de multe alte diete, care au un plan alimentar restrictiv, dieta Mayo își propune să îi ajute pe utilizatori să-și modifice treptat, și în mod durabil, obiceiurile alimentare și, implicit, stilul lor de viață.

Se poate spune că există tendințe și diete la modă, care vin și pleacă. Există însă și planuri alimentare, care urmăresc scăderea în greutate, și care își dovedesc, în timp, valoarea astfel că intră în categoria dietelor clasice care folosesc obiceiuri alimentare sănătoase și o abordare inteligentă care are ca scop și scăderea în greutate și menținerea siluetei obținute, pe termen lung. Dieta Mayo intră în această categorie. O caracteristică a acestei diete este faptul că utilizează motivația personală, mizează pe schimbări comportamentale și pe stabilirea unor obiective realizabile, oferind alternative pentru gestionarea dezavantajelor.

De ce merită să apelezi la dieta Mayo?

Cele de mai jos pot să fie considerate argumente în favoarea alegerii acestei diete ca soluție pentru scaderea în greutate.

  1. Dieta Mayo este o dietă concepută și perfecționată de nutriționiști.
  2. Dieta permite un consum nelimitat de legume.
  3. Regulile dietei te învață cum să renunți la obiceiurile alimentare nesănătoase și să le alegi pe cele sănătoase.
  4. Respectată dieta îți îmbunătățește starea generală de sănătate, reduce riscurile legate de bolile metabolice, te ajută să fii mai activ și te încarcă cu energie.
  5. Nu este necesar să calculezi calorii, nu trebuie să cântărești alimentele consumate și nu este necesar să elimini din meniu grupuri anume de alimente.
  6. Este genul de dietă care devine rapid un stil de viață și, în consecință, poate fi respectată toată viața, pentru că nu este un stil alimentar, de moment, care să urmărească exclusiv scăderea în greutate.
  7. Dieta elimină riscul reacumulării kilogramelor pierdute, scăderea în greutate este lentă și sănătoasă și implică în principal reducerea depozitelor adipoase, mai ales a celor considerate periculoase (de pe abdomen, fese).

Detalii despre dietă

Dieta Mayo se concentrează pe consumul de alimente sănătoase și pe creșterea treptată a activității fizice, pentru că cea mai bună cale de a-ți menține greutatea, sau de a ajunge la o valoare coerctă, raportată la vârstă și înălțime, este schimbarea stilul de viață și adoptarea unor obiceiuri sănătoase. Una dintre calitățile excepționale ale dietei Mayo este faptul că se poate adapta la nevoile individuale și la istoricul medical al fiecăruia, neavând o abordare unică.

Dieta Mayo are două planuri alimentare

Prima fază a dietei este aceea în care se urmărește scaderea în greutate cu două, până la cinci kilograme, într-un mod sigur și sănătos. În această fază, dieta te obligă să te concentrezi pe obiceiurile și pe stilul de viață care a dus la acumularea de kilograme în plus și te învață să elimini obiceiuri nesănătoase, adaugând altele, sănătoase.

Este o fază unde rezultatele apar rapid, fapt care aduce un impuls psihologic care încurajează perseverența pe calea cea bună.

A doua fază este concepută ca un stil de viață continuu. Dieta te învață despre alegerile alimentare, dimensiunile porțiilor, planificarea meniului, activitatea fizică, exercițiile fizice și respectarea obiceiurilor sănătoase. În perioada aceasta vei continua să slăbești, dar lent (0,5 până la un kilogram pe săptămână) până când atingi greutatea dorită. Această fază te poate ajuta, de asemenea, să îți menți greutatea.

Piramida alimentară Mayo

Dieta Mayo nu necesită numărarea caloriilor, în schimb impune un ghid în care îl lasă pe utilizator să facă alegeri de alimentație inteligentă. Mesajul principal este simplu: mănâncă cea mai mare parte din mâncarea ta alegând alimentele din grupurile aflate la baza piramidei alimentare Mayo și cât mai puție, sau deloc, din partea de sus. La dietă adaugă mișcare!

Piramida Mayo are la bază cantități generoase de alimente sănătoase care conțin un număr mai mic de calorii într-un volum mare, în special legume și fructe. În partea superioară a piramidei sunt celelalte grupuri alimentare, al căror consum este recomandat în catități mai mici. În aceste categorii se află: carbohidrați din cereale integrale, surse de proteine ​​precum leguminoase, peștele și lactatele cu conținut scăzut de grăsimi și grăsimile nesaturate.

Activitatea fizică este obligatorie

Dieta Mayo oferă idei realiste pentru includerea mai multor activități fizice și stabilirea unui plan care să funcționeze pentru fiecare persoană în parte. Dieta recomandă cel puțin 30 de minute de exerciții fizice în fiecare zi și te îndeamă să nu eviți exercițiile firești de pe parcursul unei zile, precum urcatul scărilor și mersul pe jos, pe bicicletă, alergarea ușoară, în funcție de aptitudinile fizice ale fiecăruia.

Meniu tipic pentru dieta Mayo

Planul zilnic tipic pentru prima etapă și un aport caloric situat în jurul a 1.200 de calorii/pe zi, arată așa:

Mic dejun:

1/2 cană fulgi de ovăz fierți cu 1 cană lapte și 2 linguri stafide, o jumătate de fruct (mango, portocală sau grapfruit), apă, cafea sau 3/4 cană fulgi de ovăz cu lapte, o banană mică, apă și cafea.

Prânz

O porție medie de cartofi dulci, salată în orice cantitate, din frunze verzi fără ulei (cu sare, suc de lămaie, mirodenii și o linguriță de iaurt), apă sau o salată din frunze verzi și legume (rucola, 1/4 ceapă, 1/4 cană ciuperci crude, o roșie) , un ou fiert tare, 1/2 cană parmezan ras, un măr și apă sau o bucată de carne de pui la grătar cât palma, o salată simplă, o cană cu bucăți de ananas proaspăt, apă.

Cina

O bucată cât jumtate de palmă de piept de pui sau pește, jumătate de fruct (mango. portocala sau un kiwi) sau o cană cu fructe de pădure, apă ori ceai neîndulcit sau o porție mare de piure de conopidă sau conopidă la aburi, cu o linguriță de ulei de măsline, o bucată mică de pește, un fruct (măr), apă.

Gustare

Două linguri de hummus, un ardei gras sau două-trei prune mari, 6-8 biscuiți simpli sărați, integrali, cafea și apa.

La toate acestea se pot adăuga și alte alimente, dar consumul cantităților permise trebuie repartizat pe parcursul unei săptămâni. Alimentele bonus sunt: o jumătate de ciocolata amăruie, două-trei lingurițe de zahar sau miere, 3-4 borcănele mici de iaurt simplu, o porție de carne și două-trei fructe suplimentare, pe care le poți consuma când vrei.

Obiceiurile sănătoase și alimente recomandate în dieta Mayo – care includ o mulțime de legume, fructe, cereale integrale, nuci, fasole, pește și grăsimi sănătoase – pot reduce riscul bolilor cardiovasculare și al bolilor de nutriție – diabet, în special.