Skip to main content

Lentilele de contact au revoluționat oftalmologia și au permis oamenilor care suferă de defecte de vedere să nu mai poarte ochelari, atunci când vor. Folosirea lentilelor de contact a ieșit însă din sfera medicală și a intrat în cea cosmetică. Acum îți poți schimba culoarea irisului când dorești!

Ce idee minunată pare asta, să poți să-ți schimbi culoarea ochilor din albaștri în verzi, din negri în albaștri, din căprui în violeți sau în orice altă culoare îți poftește inima. În prezent, există și lentile de contact care dau forma ochilor de feline sau de reptile. Unele le conferă un aspect de vampir purtătoarelor. Există și posibilitatea să porți lentile de diferite culori la cei doi ochi, pentru un aspect și mai aparte.

Numărul combinațiilor posibile crește de la an la an, iar producătorii se întrec să ofere publicului feminin o paletă tot mai mare de posibilități. PLUSURI ȘI MINUSURI Dar dacă vrei să-ți schimbi culoarea ochilor în fiecare zi sau la ocazii speciale, trebuie să știi că aceste lentile cosmetice, cum mai sunt numite, prezintă o serie de avantaje, dar și de dezavantaje. Ele îți schimbă în mod dramatic și uluitor aspectul, dar, dacă nu ai grijă și nu respecți specificațiile de aplicare, ele pot fi periculoase pentru sănătate. Cumpără lentile de contact doar din magazinele de specialitate, de la oftalmologi!

Ar fi bine ca, înainte de a le purta, să te consulți cu un oftalmolog care să-ți explice totul despre ele.
Chiar dacă varietatea de nuanțe și forme este mare, există trei tipuri principale de cerneală a lentilelor colorate: de vizibilitate, de amplificare și opacă. Cerneala de vizibilitate este de obicei albastrădeschis sau verde și este foarte subtilă. Cerneala de amplificare face mai intensă culoarea ochilor, în loc s-o schimbe. Iar cerneala opacă este cea care schimbă complet culoarea ochilor.

Avantajele lentilelor colorate

1 Îți poți schimba aspectul

Cine nu vrea ca uneori să arate altfel? Lentilele de contact colorate îți permit să încerci mai multe culori de iris. Poți vedea în mod concret cum arăți dacă ai ochi albaștri, verzi, negri, violeți, căprui. Forma și nuanțele lentilelor îți permit să experimentezi oricând dorești și să-ți surprinzi cunoscuții cu un aspect diferit.

2 Poți să-ți schimbi culoarea ochilor purtând lentile chiar dacă nu ai un defect de vedere.

De obicei, lentilele colorate nu au dioptrii, dar pot avea. Persoanele cu defecte de vedere pot comanda lentile corectoare de diferite culori.

3 Persoanele care poartă lentile colorate se pot simți mai încrezătoare și sunt mai ludice.

Se simt mai creative, iar privirea lor capătă mai multă profunzime.

DEZAVANTAJE ȘI RISCURI

➤ Se spune că lentilele colorate sunt inofensive. Multe lentile de acest fel, care se vând fără rețetă, sunt prezentate pe piață precum costumele de carnaval, ca și cum ar fi o jucărie sau ceva distractiv. Adevărul este că lentilele de contact fără rețetă prezintă multe riscuri pentru sănătate; de aceea, este bine să ceri sfatul unui medic înainte de a le purta.
➤ Bune pentru toți. Așa spun producătorii. În ciuda acestei afirmații, nu oricine poate purta lentile de contact oricând și oricât. Ochii trebuie să fie controlați înainte, iar lentilele trebuie să se potrivească bine; altfel, pot să irite ochii și să producă diverse tulburări. Surprinzător, dar și aceste lentile sunt pe mărimi!
➤ Ochii sunt sensibilizați. Chiar și în cele mai bune și corecte condiții de folosire, oamenii care nu poartă de obicei lentile de contact au nevoie de o perioadă de adaptare pentru a se obișnui cu noile lentile. Colorate sau nu, lentilele de contact pot cauza iritații ale ochilor, oboseală și chiar durere. Chiar dacă lentilele colorate arată excelent, ele îți pot strica seara sau petrecerea dacă nu sunt ajustate sau ochii nu sunt suficient hidratați.
➤ În cazuri extreme, purtarea lentilelor de contact fără supravegherea unui oftalmolog poate duce la diminuarea capacității vizuale. Sună dur, dar este adevărat. Așadar, înainte de a purta lentile colorate, verifică dacă sunt bune pentru tine. Lentilele pot duce la uscarea ochilor. Trebuie să ai grijă de ele la fel cum ai avea grijă de lentilele cu doptrii: folosește soluția potrivită, spală-te pe mâini înainte de a le fixa pe ochi, nu le purta prea mult timp și nu le da altcuiva să le poarte sau le probeze.