Aftele sunt umflături micuțe, alb-gălbui, înconjurate de zone roșii și dezvoltate în zona limbii, gingiilor, în cerul gurii sau pe partea interioară a obrajilor. Ele produc senzații intense de arsură și mâncărime, precum și durere la mâncat și vorbit în primele zile de la apariție.
Numite și stomatită aftoasă, aftele pot apărea individual sau în număr mai mare, dând un sentiment de disconfort care durează câteva zile. Stomatita aftoasă nu este contagioasă.
De ce apar aftele?
Aceste ulcerații afectează mai mult femeile decât bărbații, variind ca dimensiune de la o gămălie de ac la o monedă mică. Gura indică cel mai repede o deficiență nutritivă, ca urmare a ritmului rapid de reînnoire a celulelor mucoasei bucale.
Aftele pot fi provocate de stres, care determină sistemul imunitar să reacționeze negativ la bacterii prezente, în mod normal, în gură. Apariția aftelor poate fi favorizată și de iritația cavității bucale din cauza unei plombe sau a unui dinte ciobit, mușcării din greșeală a interiorului obrazului, folosirii unei periuțe de dinți aspre sau consumării unor alimente acide, picante sau sărate.
Aftele sunt recurente. Deşi cauza exactă nu se cunoaşte cu certitudine, unii specialişti cred că la baza acestora ar putea sta și probleme ale sistemului imunitar, infecţii bacteriene sau virale. Factori ca stresul, traumele, alergiile, fumatul, carenţele de fier sau de vitamine, ereditatea, pot influenţa apariţia aftelor.
Aftele se vindecă în general în 7-10 zile, dar recidivele sunt foarte frecvente. Se poate obţine o ameliorare temporară cu ajutorul unguentelor topice şi a calmantelor eliberate fără prescripţie. Iritaţia poate fi redusă prin folosirea unei ape de gură antimicrobiene. Uneori, se prescriu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor secundare. Orice persoană poate dezvolta afte bucale, însă persoanele cele mai predispuse sunt copiii și adulții de până la 40 de ani, în special femeile.
Cauzele principale sunt:
- Leziuni minore apărute în urma unor lucrări dentare
- Pasta de dinți sau apa de gură, care conțin lauril sulfat de sodiu
- O dietă săracă în vitamina B12, zinc, acid folic și fier
- Reacții alergice la anumite bacterii din cavitatea bucală
- Helicobacter Pylori, bacteria care provoacă ulcerul gastric
- Modificările hormonale din timpul menstruației
- Stresul
Aftele sunt deseori un simptom care poate indica boala celica nedescoperita si netratata. Frecvența lor este considerabil mai mare în cazul persoanelor infectate cu virului HIV. Se constată o creștere a frecvenței aftelor și la convalescenții după infecția cu Covid 19.
Tipui de afte
Afecțiunea se manifestă sub mai multe forme, iar cele mai cunoscute dintre acestea sunt aftele bucale minore, majore și herpetiforme, iar în funcție de tip, perioada de vindecare poate varia de la câteva zile la câteva luni.
Aftele bucale minore – Sunt mici leziuni cu dimensiunea de până la un centimetru, cu formă ovală și contur roșu și se vindecă în maximum două săptămâni fără să lase cicatrici.
Aftele bucale majore – Sunt de dimensiuni mai mari și mai adânci, au formă rotundă și contur bine definit, dar pot avea și formă neregulată dacă sunt foarte mari. Pot fi foarte dureroase, se vindecă în aproximativ o lună și pot lăsa cicatrici.
Aftele bucale herpetiforme – Reprezintă un tip de aftă bucală cu incidență rară și de obicei se dezvoltă la vârste mai înaintate, însă nu sunt provocate de infecția cu virusul herpetic. Denumirea lor vine însă de la asemănarea cu herpesul. Aceste afte apar ca grup de ulcerații mici, între 10 și 100 de leziuni, care se pot uni într-o singură mare ulcerație. Au contur neregulat și se vindecă în 7-15 zile, fără a lăsa cicatrici.
Diagnostic. Ce poți face
Se consideră că fiecare individ a avut cel puțin o dată în viață afte. Este demn de luat în seamă dacă acestea apar des (mai mult de un eveniment pe lună), iar cauza nu este una mecanică (lucrări dentare, un incident la masticație).
Medicul stomatolog le poate diagnostica și în unele cazuri, doctorul poate efectua și o biopsie a zonei afectate pentru a confirma cauza, natura aftelor și, implicit, diagnosticul și o eventuală terapie.
Deși predispoziția organismului spre a genera afte nu poate fi eliminată, există metode care pot diminua disconfortul produs de apariția acestora.
Iată cum poți proceda:
- nu consuma alimente picante dacă ești predispusă la apariția aftelor
- evită cafeaua și guma de mestecat
- mergi la dentist dacă ai o problemă cu dinții, ce îți poate irita mucoasa bucală
- folosește o periuță de dinți cu peri moi și asigură-ți o igienă bucală bună, spălându-te de două ori pe zi
- in situații de stres, evită să îți muști interiorul obrazului.
supliemntele de vitamine și minerale pot fi de folos - consumul regulat de ceapă este util, dat fiind faptul că ceapa conține compuși sulfurici cu proprietăți antiseptice, fiind o sursă bogată de quercitină, împiedicând organismul să elibereze substanțe inflamatoare ca reacție la alergeni.
Tratament
Scopul tratamentului este acela de a diminua disconfortul creat de aftele bucale. Chiar dacă în cele mai multe situații evoluția naturală a aftelor bucale este spre vindecare spontană, unii pacienți prezintă episoade de recurență ce pot dura chiar și câțiva ani.
De regulă, se prescriu topice corticosteroidice și antimicrobiene. Topicele există sub formă de uleiuri, geluri, paste, creme, apă de gură și spray-uri. Cea mai importantă terapie este cea cu corticosteroizi topici. Este important de menționat că aceștia reduc simptomele, însă nu și rată recurenței aftelor bucale. Severitatea ulcerației poate fi redusă cu ajutorul tetraciclinelor topice, însă nici acestea nu au niciun efect asupra recurenței. Tetraciclinele nu se prescriu copiilor mai mici de 12 ani. Severitatea și durerea provocată de aftele bucale pot fi reduse de apă de gură cu gluconat de clothexidină.