Skip to main content

Unde ești când te antrenezi? Cum unde? În sală! Doar mă antrenez! Așa răspunde toată lumea. Dar ești chiar în sală? Cu corpul da, dar cu gândul tot acolo?

Ai zice că nu prea contează. Dar psihologii sunt de o cu totul altă părere… și mai toată înțelepciunea orientală!

La antrenament

Să ne imaginăm o clasă de yoga: profesorul a început să cânte mantre. Studenții întinși pe saltea respiră profund, fiecare în propriul ritm. Savasana sau asana de relaxare anunță că ora de yoga urmează să se încheie; în această postură, de obicei mintea începe să revină în universul cotidian. Privind din exterior, pare imaginea ideală pe care o avem despre un spațiu Zen sau un loc în care toate grijile dispar. Din interior însă lucrurile nu stau chiar așa. Dacă am putea auzi gândurile celor ce stau întinși pe saltele, concertul ar suna cam așa: „Sigur întârzii la ședința de dimineață“, „Am închis ușa când am plecat de acasă?“, „Ce foame mi s-a făcut!“, „Neapărat să trimit bugetul când ajung la birou“ sunt doar câteva gânduri care circulă în mintea celor din sală. Chiar când profesorul rostește: „Adu-ți mintea înapoi la respirație, nu te agăța de gânduri, lasă-le să treacă“, tu tocmai te gândești la înghețata din Centrul Vechi și te 
întrebi dacă oare cei din jurul tău se descurcă mai bine ca tine.

Cu alte cuvinte, relaxarea ta nu e chiar relaxare. Ca să fie, ar trebui să-ți ajuți mereu mintea să găsească drumul către corpul tău întins pe saltea, în „aici și acum“-ul clipei de relaxare. Vestea bună e că fiecare are o astfel de busolă interioară, însă ea este de multe ori aburită de vaporii cotidianului și începem să nu o mai vedem.

Mindfulness

Conexiunea cu busola interioară ți-o furnizează ceea ce se numește mindfulness, un antrenament cu cap. Unii vorbesc despre regăsirea echilibrului, alții despre experiența prezentului, unii despre atenție și concentrare. Însă, indiferent de perspectivă, mindfulness este și pentru Vest, și pentru Est despre aici și acum. În ultimele decenii, practica de tip mindfulness a câștigat reputație în multe utilizări terapeutice. Aceasta a fost bine cercetată și a devenit o resursă eficientă în tratarea unui număr important de condiții psihofiziologice.

În cartea „Focus“, Daniel Goleman descrie mindfulness drept „sala de forță a minții“, unde, la fel ca în sala de fitness, exercițiul și consecvența influ­en­țează rezultatele. Fie că practici yoga, faci o prezentare sau dai startul unei conversații, tot ce trebuie să faci este să îți aduci mintea în prezent.

În psihoterapie, cultura numită mindfulness s-a dezvoltat în primul rând prin munca psihologului american Jon Kabat-Zinn, la rândul său inspirat de învățăturile maestrului Zen vietnamez Thich Nhat Hanh.

Kabat-Zinn spune că adevărata practică Mindfulness este viața în sine: 
„Să-ți trăiești viața ca și cum ar fi într-adevăr importantă clipă cu clipă“. E pro­­fe­sor doctor la Universitatea de Me­­di­cină Massachusetts și creatorul Clinicii Stress Reduction și al Centrului de Mindfulness și Medicină, Health Care.

Astăzi, Jon Kabat-Zinn, împreună cu echipa sa, a dezvoltat programe de mind­­fulness ce au fost preluate de sute de spitale și clinici, dar și de către închisori și centre de dezvoltare în 
leadership.

Ce-i de făcut

A observa că mintea a rătăcit departe marchează o schimbare în activitatea cerebrală: cu cât este mai mare această metaconștientizare, cu atât mai slabă devine hoinăreala minții și liniștea își face casă în aeroportul gândurilor.

Ellen Langer definește mindfulness ca pe „acțiunea de a observa lucrurile din jurul tău“ și spune că „ceea ce face o va­canță vacanță nu e faptul că am schim­bat peisajul, ci faptul că am 
re­nun­țat la iluzia pe care o avem în viața de zi cu zi, aceea că suntem 
în control“. Deși suntem angajați în diverse ac­ți­uni, de cele mai multe ori nu suntem acolo, iar acest mod de a trăi oferă o perspectivă extrem de limitată asupra relațiilor pe care le avem, a jobului, experiențelor pe care le întâlnim etc. Putem practica 200, 300, 1.000 de ore de yoga. Întrebarea este: suntem acolo?

Mindfulness este ceva ce pui în practică în viața de zi cu zi, fie că ești la 
birou, pe salteaua de practică sau la o cină. Observă lucrurile din jurul tău, respiră, atinge, auzi, simte, vezi. Chiar și atunci când trimiți un 
e-mail sau alegi hrană sănătoasă din piață. Antrenează mintea să nu mai fie în viitor sau în trecut, ci aici, în 
prezent, la acest articol.

x