Skip to main content

Hinduismul este una dintre religiile care au ajuns populare în întreaga lume și este ușor de înțeles de ce – pentru că este originară din India, acolo unde sunt enorm de mulți locuitori.

Acest articol îți propune o incursiune în istoria uneia dintre cele mai faimoase religii ale lumii și vei afla câteva detalii interesante despre evoluția în timp a cultului Hindu, a treia religie a lumii după popularitate, după creștinism și islam.

Etimologia termenului “hinduism”

Este important de precizat că termenul de “hinduism” nu a existat înainte de secolul al XIX-lea. Cuvântul “hinduism” este de origine persană și nominaliza oamenii care locuiau dincolo de Indus, mai exact fluviul cu acest nume.

Ca și în cazul iudaismului, de exemplu, hinduismul este un cult a cărui denumire provine de la oamenii care au inventat religia și nu după fondatorul sau întemeietorul doctrinei.

Cum a apărut hinduismul?

Hinduismul este de fapt o religie care combină elemente și particularități de la mai multe credințe. Pe Valea Indusului s-au contopit diverse concepte și doctrine ale triburilor ariene care au ocupat teritoriul indian.

Spre deosebire de alte religii, în hinduism este o caracteristică inedită – nu există un fondator sau întemeietor originar al religiei, pentru că mai multe triburi au contribuit la dezvoltarea acestui cult popular.

În hinduism există un sistem tripartit de zeități: Brahma, Vishnu și Shiva.

Ai văzut cu siguranță statui ale acestor 3 zeități dar poate n-ai băgat de seamă că sunt zeii principali ai hinduismului. Apar și în diverse reclame TV, pe canale de video streaming sau chiar la jocuri slot precum Pearls of India, slot la care te poți distra chiar și primind rotiri gratuite fără depunere la înregistrare.

Prin anul 1500 î. Hr., casta brahmanilor, un cult de preoți a fondat această religie. În acea vreme se credea că nu poate exista ordine socială și nu pot exista mariaje în afara sistemului de clasificare pe caste.

Și în zilele noastre brahmanii sunt singurii care au dreptul de a lectura pasaje din Vede, cartea de bază a hinduismului.

Aceste inmnuri, cântări și incantații Vede reprezintă de fapt o colecție de bază a hinduismului ce datează încă din perioada invaziilor triburilor nomade ariene.

Pe baza acestor versete s-au elaborat Upanișadele, o colecție superbă de teze de filozofie și metafizică, învățături care au fost predate începând cu anul 900 î. Hr.

Învățăturile upanișade

Lecturând Upanișadele vei citi despre modul de viață al unui adept al cultului hindu. Potrivit acestor învățături, viața este o sumă de etape prin care progresează un individ.

Destinul unui adept hindus de-a lungul acestor etape ale vieții este influențat invariabil de acțiunile sale și de deciziile pe care le ia, contând în egală măsură fiecare în parte și toate în ansamblul lor.

Acest destin este denumit “karma” – îți sună foarte cunoscut termenul, nu-i așa? Probabil că nu știai că provine din cultura hinduistă.

Învățăturile reflectă că o viață trăită în mod corect în momentul de față constituie fundamentul și premisa unică pentru o viață bună mai târziu.

Dacă un individ trăia o viață în care abundau viciile și aspectele negative ale caracterului, reîncarnarea se producea într-un animal inferior și indezirabil.

Ciclul acesta complex și perpetuu al vieții, al morții și al reîncarnării avea loc în mod continuu, până când sufletul unui hinduist atingea nivelul perfecțiunii.

Forme ale religiei hindu

În privința hinduismului nu există o unanimitate, adică doar o singură formă de manifestare a acestui cult, pentru că în lume sunt mai multe variații și sunt două curente mari în acest moment.

Prima este credința într-o unică divinitate, impersonală, iar în acest cult moartea este considerată o salvare din această lume materială, urmată de unirea cu întregul final, cel absolut și această contopire este scopul final al hindușilor.

Pe de altă parte, există și credința într-o divinitate personală, în care urmează unirea cu o zeitate, iar această contopire a sufletului uman cu spiritualitatea unui zeu este apogeul la care speră hindușii.

Mișcarea Hare Krishna

Krishna este o religie hindu care are la bază această zeitate și în care se promovează un anumit set de valori filozofice și umane.

În acest cult mântuirea are loc în timpul vieții prin efortul fiecărui individ în parte. Există patru păcate fundamentale legate de viciile oamenilor care ar trebui evitate: jocurile de noroc, consumul de băuturi alcoolice sau alte substanțe cu efecte psihoactive, relațiile extraconjugale și plăcerile trupești în afara intenției de procreere.

Alimentația hindușilor krishna este una bazată pe lapte, iaurt și fructe. Îi recunoști ușor pe adepții acestei mișcări religioase pentru că își rad capul și își lasă doar o coadă la spate, de care cred că vor fi ridicați la cer de zeitate.

Meditația

Maharishi este marele guru în originea hinduită. Acest maestru are rolul de a promova valorile hinduite și este apreciat de toți practicanții.  Un detaliu mai puțin cunoscut este că formația Beatles, practicând meditația transcedentală, a fondat un cult propriu denumit “Maharishi Karma Yoga”.

Ramurile hinduismului

Există 4 ramuri principale ale hinduismului care s-au păstrat de-a lungul secolelor, după cum urmează:

  • Shivaismul care promovează zeitatea Shiva
  • Vishunismul care este dedicat lui Vishna
  • Shaktismul în care adepții se închină la Shakti
  • Smartismul în care sunt venerate toate zeitățile hinduse, o practică destul de complexă

Hinduismul modern

Începând cu anul 1000 d.Hr., hinduismul cunoaște o gamă largă de manifestări. Unii adepți săvârșesc diverse ritualuri tradiționale, unele chiar reinterpretate și se închină de obicei unei singure zeități.

În momente de cumpănă din viață, puși în fața unor încercări, adepții care venerează o singură zeitate hindu se închină și altora pentru a fi ajutați să depășească dificultatea ivită.

Din Evul Mijlociu hinduismul preia unele particularități și din alte religii, cum ar fi creștinismul – de exemplu, templele devin locuri de pelerinaj.

Hindușii se curăță în apele Gangelui pentru a se elibera de păcate, un ritual al purificării de origine creștină și se aduc diverse ofrande zeilor pentru a le face pe plac.

În religia Hindu vaca este considerată un animal sacru, prin urmare nu este sacrificată, ci dimpotrivă, chiar vacii i se aduc diverse ofrande și sacrificii.

Adepții hinduși cred că în fiecare parte a corpului unei vaci locuiește o anumită zeitate și caută să obțină bunăvoința acesteia.

Ritualurile hindu

În ziua de astăzi, majoritatea ritualurilor din această credință sunt practicate acasă, în mod individual sau colectiv, alături de familie.

Nu există anumite ritualuri standard, pentru că ele sunt diferite în funcție de zona geografică, de opțiunile persoanei adepte și de variațiile în timp.

De reținut că ritualurile nu sunt ceva obligatoriu în credința hinduistă. Tot în același timp, practicarea ritualurilor nu trebuie făcută într-un loc anume, astfel că adepții pot alege orice loc găsesc de cuviință.

În mod uzual, adepții hindui încep o rugăciune în zori, imediat după ce se spală, urmată de aprinderea unei candele în fața unei statui a unei zeități, dar nu este obligatoriu acest proces.

Se recită din cărți religioase, se cântă anumite cântări tradiționale hindu, iar alte practici includ meditația transcedentală, yoga, mantrele etc.

La nunțile de adepți ai acestui cult se practică și anumite ritualuri jertfelnice de foc.

Se estimează la acest moment că ar exista peste 1 miliard de hinduși în întreaga lume, dar numărul exact este imposibil de apreciat dată fiind diversitatea și răspândirea geografică a hindușilor pe toate continentele.