Skip to main content

Suntem popor latin, atașat de familie, iubitor de oameni și interacțiuni cu prietenii. Mai mult decât altora, termenul de distanțare socială le-a provocat românilor stres, necazuri și revoltă.

Una dintre primele măsuri pe care le-au anunțat oamenii de știință și autoritățile în încercarea de a ține sub control un virus care face ravagii pe toată planeta este îndepărtarea de cei dragi, de prieteni sau de vecinul de la coada din supermarket.

Peste tot au părut semne plasate la o distanță de 1-2 m unul de celălalt care să ne anunțe unde ar trebui să ne așezăm pentru a păstra limita de siguranță. Magazinele, farmaciile sau spațiile de la metrou sunt pline de astfel de indicii. Trăim deja ca în filmele cu scenarii care, până nu demult, ni se păreau SF.

Ce spun forurile decidente

Masca, spălatul frecvent al mâinilor și evitarea apropierii de cei pe care nu-i cunoști (sau pe care îi cunoști, dar îi poți pune în pericol) sunt singurele arme pe care omenirea le are la îndemână pentru a se păzi, nicidecum pentru a distruge acest virus care face mii de victime în fiecare zi.

Organizația Mondală a Sănătății ne sfătuiește să păstrăm o distanță de minimum 1 m față de cel de lângă noi, chiar dacă purtăm mască, pentru a fi în siguranță. Cu toate acestea, există diverse variațiuni, în funcție de zona geogra că. În Franța și Danemarca este de ajuns 1 m. În Germania se recomandă 1,5 m (în anumite landuri distanța poate fi mai mare), în Spania trebuie să stai tot la 1,5 m, însă în Catalunia, dacă ai mască, limita se poate restrânge. În România se recomandă fie 1,5, fie 2 m, în funcție de context.

Distanțarea nu este o noutate

Ideea de îndepărtare față de alte persoane pentru a te feri de oarece îmbolnăviri își are originea în anumite studii și cercetări făcute în anii `30, când oamenii de știință au descoperit că picăturile de salivă expectorate prin tuse sau strănut pot ‑ propulsate la o distanță de 1-2 m. Încărcate cu virusuri sau bacterii periculoase, ele îi pot infecta cu ușurință pe cei din jur, mai ales dacă totul se petrece într-un spațiu închis.

De aceea, cea mai ușoară cale de transmitere a agentului patogen este considerată a fi, în cazul acestui tip de virus și nu numai, cea aeriană, ori prin atingerea suprafețelor lângă care a tușit, strănutat ori pe care le-a atins o persoană infectată. Mai mult, în ultima vreme tot mai multe voci avizate susțin că particule mici precum aerosolii pot ‑ „mijloace de transport“ ideale pentru virus.

Așadar, particulele infectate și „aruncate“ în aer de o persoană purtătoare nu doar că ajung pe pământ la o distanță considerabilă de ea, ci pot fi‑ purtate de curent o perioadă de timp necunoscută. Iată un fapt cu adevărat îngrijorător!

Categoriile de risc trebuie să ‑fie mai atente

Evitarea contactului direct cu alții este recomandată tuturor persoanelor, însă există anumite categorii care trebuie să dea o și mai mare importanță acestui aspect. Este vorba de vârstnici, de cei care suferă de afecțiuni cronice sau de persoanele supraponderale. Aceștia trebuie să evite zonele în care se pot aduna mulți oameni, să poarte mască inclusiv în spațiile deschise dacă este nevoie.

Nu este ușor, noi suntem obișnuiți să ne îmbrățișăm nu doar membrii familiei, ci și cunoștințe mai apropiate atunci când le revedem după oarece vreme. Trebuie spus că fi‑ecare comunitate are particularitățile sale, așa că ‑ecare trebuie să urmeze recomandările autorităților din regiunea sau țara în care locuiește.

Din păcate, mulți dintre noi nu respectă aceste îndrumări care nu sunt valabile doar pentru țara noastră, ci pentru majoritatea țărilor de pe Glob, plecând urechea la diverse teorii ale conspirației, al căror unic scop este să creeze haos și dezechilibre.

Ce trebuie să înțelegem este că virusul e o realitate pe care nici măcar oamenii de știință nu au reușit încă să o descifreze, iar ignorarea lui a dus la izolarea cetățenilor României și plasarea lor pe lista celor care nu mai sunt primiți în multe zone ale Europei. Iată o certitudine gravă care va avea urmări dezastruoase pentru economia și viitorul țării!

Distanțarea socială/fizică înseamnă:

  • să nu participi la adunări cu mai multe persoane;
  • ­să nu strângi mâna, săruți sau îmbrățișezi prietenii cu care te întâlnești;
  • să nu stai la mai puțin de 1-2 m de altcineva;
  • ­dacă mergi la o terasă sau la restaurant, să nu împarți aceeași masă cu mai mult de trei persoane care nu fac parte din propria familie.