Mai trebuie spus că este un dulce fără gluten, pufos, aromat fabulos și extrem de simplu de facut. Poate să fie o prajitură de familie, pentru weekend, dar și platul unui tort de sărbătoare, că acum vine Craciunul! Poate fi copt în tava rotundă, clasică sau poate să fie turnat într-o tava obișnuită fiind baltul pentru o prajitură cu cremă, ciocolată sau altceva. Și, nu trebuie însiropat!
Ingrediente pentru tort de portocale
- 2, 3 portocale bio, întregi;
- 6 ouă la temperatura camerei;
- 150 de grame de zahăr;
- 350 de grame de pudră de migdale;
- o linguriță rasă de praf de copt.
Preparare
Fierbe portocalele întreci ăn apă pentru 10 minute. Scoate-le din apă și lasă-le să se recească, apoi taie-le felii și apoi în bucățele mici, cu tot cu coaja. Pune portocalele marunțite într-un robot de bucătărie sau într-un blender și transformă-le în pastă. Adaugă pe rând cele șase ouă și zaharul și omigenizează bine, în robot sau cu mixerul. La final adaugă pudra de migdale. Omogenizează, adaugă praful de copt și pune compoziția la copt, într-o formă rotundă sau în tavă. Se coace la 160 de grade, timp de 30-40 de minute. Se scoate din tava de copt după ce s-a răcorit puțin.
Va crește relativ puțin la copt, dar nu cade înapoi când este gata. Compoziția este ideală pentru o tavă rotundă de 20-25 de centimetri. Blatul nu se taie (este prea fraged și prea pufos). Se poate servi simplu, pudrat cu zahăr, alături de înghetată, frișcă, dar merge perfect cu iaurt grecesc înspumat puțin cu mixerul în care adaugi o linguriță de zahăr, sau cu sos de ciocolată.
Dacă vrei un tort cu două blaturi împarte compoziția în două și coace separat cele două părți, pe care apoi să le asamblezi sub formă de tort.
Crema ideală este una fină cu mascarpone, înnobilată cu aromă de migdale.