Skip to main content

Se spune despre Singapore că este perla cea mai de preț a Asiei de Sud-Est, un oraș care și-a impus respectul mondial prin felul în care s-a dezvoltat, prin normele stricte, prin calitatea vieții tuturor celor care au venit din lumea întreagă să se stabilească aici.

Singapore își are originea în limba malay: singa (leu) și pura (oraș). Așadar, un leu personificat, cu corp de pește, este simbolul orașului. Devenit un personaj mitic, se trage din satul de pescari care exista cândva pe acest teritoriu.

Fără o istorie uluitoare, fără plaje albe și fine ca făina, oferă totuși experiențe de neuitat tuturor celor care îl vizitează: natura, cultura, arhitectura și gastronomia impresionează la fiecare pas! Încă de când am aterizat, am fost impresionată de mărețul aeroport. Întâi, pentru că pista spre terminal are un pod ce trece peste autostradă, apoi pentru aeroportul în sine, unde am găsit o grădină botanică în jurul unei cascade ce curgea, circular, din tavan.

Clădirea Muzeului de Artă și Știință este una dintre cele mai impresionante din oraș. Forma sa de lotus adăpostește 21 de galerii cu opere ale celor mai mari nume: DaVinci, Dali, Van Gogh.

Perfecțiune întruchipată

Dincolo de aparența orașului plin de clădiri din sticlă și oțel, dar și de adevărate bucăți de natură, de curățenia exemplară și de copacii toaletați la linie, vei observa o educație exemplară: oamenii merg în aceeași direcție pe trotuar, staționează pe partea corectă a scării, nu se îmbulzesc în mijlocul de transport, făcând o coadă și urcând fără grabă. Ba, mai mult, bunul-simț l-am remarcat și în indicatoarele dimprejur, care te roagă să cedezi locul bătrânilor în autobuz, te roagă să treci strada prin locurile special amenajate, te roagă să nu arunci gunoiul pe jos.

Educație prin amenzi

Nu este ușor să creezi un popor atât de civilizat, mai ales când el se compune din indivizi veniți din toată lumea. Așa că autoritățile au dezvoltat o întreagă cultură a amenzilor care, bineînțeles, se aplică și turiștilor. Majoritatea sunt gândite pentru siguranța și bunăstarea celor din jur. Altele,
spun singaporezii, nu au o explicație clară. Printre acțiunile care pot duce la amenzi serioase, de minimum 1.000 de lei, sunt:

  • dacă bei/mănânci în transportul public,
  • dacă fumezi în locuri publice,
  • dacă parchezi pe marginea drumului,
  • dacă transporți lichide inflamabile,
  • dacă transporți durieni (fructe mari, puturoase),
  • dacă nu tragi apa la toaletele publice,
  • dacă hrănești păsările,
  • dacă scuipi pe stradă,
  • dacă urinezi oriunde în afară de toaletă,
  • dacă dansezi în public,
  • dacă ai sau mesteci gumă,
  • dacă folosești un skateboard în afara locurilor special amenajate,
  • și pentru vandalism.

În Singapore, cuvântul magic este „shopping“, scos în evidență prin cele 153 de malluri și centre comerciale, pe care n-ai cum să le eviți, mai ales că multe guri de metrou ies în mijlocul lor.

Cele mai interesante obiective din Singapore

Grădina Botanică din Singapore este în Patrimoniul UNESCO din 2015 datorită diversității plantelor, împărțite tematic, printre secțiuni remarcându-se Pădurea Tropicală, Grădina de Ghimbir și Grădina Aromelor. Însă regină este Grădina Națională a Orhideelor, cu peste 1.000 despecii și 2.000 de hibrizi, find cea mai mare colecție de orhidee din lume.

Grădinile suspendate de la Marina Bay sunt simbolul orașului. În interiorul serelor vei găsi plante despre care nici măcar nu știai că există! Dincolo de turul serelor, recomand o plimbare pe podul suspendat dintre „pălării“.

Oricum ai privi-o, Marina Bay este uluitoare și ideală pentru o plimbare!

Roata mare – îți sugerez să te urci în roată noaptea, când priveliștea este și mai frumoasă.

Night Safari – în nordul orașului, chiar lângă Grădina Zoologică, se află atracția de noapte numărul unu din oraș: primul parc zoo nocturn din lume! Traseul trece prin șase zone geografice amenajate, care cuprind peste 2.500 de animale. Scopul parcului este și unul de conservare, protejând
speciile rare sau pe cale de dispariție.

Rezervația Naturală Bukit Timah este la 12 km de centrul orașului și, chiar dacă este mică, este văzută ca una dintre zonele care oferă o mare diversitate naturală. Adăpostește peste 900 de specii de plante și 500 de specii faunistice. Astăzi, este singura bucățică de pădure tropicală care s-a conservat în Singapore.

Un moment în Infinity Pool la apus creează o experiență memorabilă.

Infinity Pool este cea mai mare și mai înaltă piscină din lume și se află în complexul Marina Bay Sands. Priveliștea te lasă fără suflare. Poți intra la Infinity Pool să înoți și să stai la umbra palmierilor de la etajul 57 numai dacă ești clientul hotelului, așa că plănuiește-ți măcar o noapte acolo.

Sentosa sau insula distracției

Situată foarte aproape de Singapore, poți ajunge la ea pe jos, cu mașina sau cu telefericul, pe care îl recomand pentru o priveliște interesantă asupra orașului și insulei. Aici găsești câteva locuri care te vor impresiona:

Cel mai mare parc marin din lume, compus din trei părți: Muzeul Maritim Experiențial, Acvariul și Parcul de Distracții din Golf. Acvariul prezintă peste 100.000 de exemplare marine din 800 de specii. Tunelurile cu rechini, tubul imens în care peștii colorați se rotesc încontinuu și marele acvariu fascinează.

Insula Delfinilor – aici, cei mici și cei mari pot participa la lecții despre delfini, dar și înota cu ei sub supravegherea instructorilor.

Universal Studios Singapore aduce aerul din diferite zone ale lumii într-un parc tematic: Hollywood, New York, Egiptul antic, Madagascar, Lumea Pierdută și Orașul Science-Fiction. Pe acest tărâm, te poți da în roller-coastere, poți face rafting, poți participa la spectacole, poți intra în simulator.

Siloso Beach este cea mai frumoasă plajă din S’Pore, cu nisip fin, apă albastră și caldă. Poți sta la umbră sub cocotieri.

Pădurea ca o junglă – dacă prinzi o zi prea călduroasă, te poți plimba pe traseele ce trec pe sub umbra arborilor imenși acoperiți de iederă.

Tiroliana – Îți lipsește aventura? Încearcă tiroliana din deal și până pe plajă!

x