Anul acesta, în iulie, am petrecut o săptămână în Grecia. Într-o frumoasă zi, la ora 6:15 ne îmbarcam în autocare cu oprire la Skiathos, insula cu una dintre cele mai spectaculoase plaje din lume.
Insula Skiathos din Grecia, o destinație de vis
Conform legendei, numele de „Skiatos” ar însemna „umbra lui Athos”, pentru că această insulă se află chiar în umbra Muntelui Sfânt. Insula aparține împreună cu Skapelos, Alkissos, Skiros și alte câteva insule mai mici, complexului insular „Sporadele de Nord”.
Insula are o suprafață de numai 50 km2 (12 lungime și 6 lățime), o populație de 6.000 locuitori și vreo 60 de plaje. Cele mai multe dintre plaje se află pe coasta de sud, acestea fiind adăpostite de vânturi și localizate în golfulețe de dimensiuni mici și medii. Cea mai frumoasă și renumită plajă a insulei este plaja Koukounaries, aceasta fiind considerată una dintre cele mai importante plaje, nu doar din Grecia, ci din întreaga Europă. Cea mai mare parte a reliefului este muntos, cel mai înalt vârf fiind muntele Karafiltzanaka de 433 m. Economia insulei se bazează în principal pe turism și pescuit.
Din 1964, insula Skiathos a devenit în mod oficial centru turistic, fapt ce a dus la transformarea ei
Pe insulă se ajunge fie pe calea apei, așa cum am făcut noi, cu plecare din porturile Volos sau Salonic, fie pe calea aerului. Portul Skiathos adăpostește mici ambarcațiuni care fac legătura cu Sakopelos, Volos, Agios, Konstantinos și restul Greciei. Insula are un farmec aparte și datorită străduțelor înguste, clădirilor micuțe și albe situate în pantă, ca într-un amfiteatru. Până și hotelurile au limită de înălțime.
Nu mai vorbim de taverne care continuă să ofere feluri de mâncare tradiționale. Capitala insulei Skiathos este orașul cu același nume, relativ recent, construit de locuitorii fostei cetăți fortificate Kastro între 1829 și 1830, pe locul unui oraș antic ce a existat pe două dealuri la marginea mării.
Aici găsim cea mai faimoasă plajă de pe insulă și una dintre cele mai căutate din Europa, plaja Koukounaries sau „Nisipurile de aur” datorită strălucirii speciale a nisipului în soare. Numele plajei care se traduce prin conuri de pin, vine de la pădurea de pini din apropiere, declarată rezervație naturală. Plaja este premiată cu „steagul albastru” și își merită pe deplin distincția și renumele. Aici am ajuns la capătul unei croaziere pe mare, la bordul vasului Elisabet unde ne-am simțit exact ca în filme.
Experiențe de vis pe insula din Grecia
Oameni harnici ne-au oferit băuturi tradiționale, grecești, gustări, dar și un program artistic care speram să nu se mai termine. Dansurile lui Zorba Grecul au fost la loc de cinste, dar și sârbele românești, săltărețe unde s-au prins turiști dornici de distracție.
Nu pot să uit marea înconjurată de munți, o zonă parcă ireală. Dintre brazii de un verde crud mai ieșeau la iveală case din piatră, ce păreau castele din povești, dar cu flori autohtone ce te făceau să te întrebi dacă sunt reale. Tot pe vapor am participat la înălțarea steagului, dar și la o luptă cu pirații (turiști aflați pe o altă navă).
Am câștigat cu toții distracție, voie bună, amintiri de neuitat. Nu degeaba am aflat că: „ Atunci când Dumnezeu s-a hotărât să împartă pământurile, oamenii țărilor s-au repezit să apuce cât mai mult. Grecii au venit ultimii, iar Dumnezeu le-a spus: pentru voi nu mai am, așa că vă voi da ceea ce am oprit pentru mine.”
Până ce voi ajunge în alte locuri, acestea au fost cele mai frumoase pe care le-am văzut. Sper să fiți părtași la bucuria mea.