Skip to main content

Cele mai frumoase 10 castele din Europa si cateva detalii esentiale. Bătânul continent este o permanentă oază de cultură ce cuprinde capodopere artistice, arhitecturale, muzicale etc. Dar, pentru că suntem în sezon de vacanțe, iar granițele par să se deschidă și viața să revină la normal, azi îți propunem un tur al celor mai frumoase castele din Europa. În general spațiul franco-anglo-german oferă cele mai multe asemenea edificii, în parte acest lucru se datorează istoriei bogate și a gradului mai dezvoltat de civilizație din vestul continetului. Dar să le luam pe rând:

Cele mai frumoase 10 castele din Europa. Castelul NEUSCHWANSTEIN, Bavaria, Germania.

A fost sursă de ispirație pentru Walt Disneyland când a desenat castelul Frumoasei din Pădurea Adormită, ce apare în genericele filmelor de animație. Într-adevăr, cetatea suită pe un deal este de vis. Castelul a fost construit de regele Germaniei, Ludovic al II-lea al Bavariei, care din păcate a petrecut puțin timp aici. Simbolurile care decorează interiorul clădirii atestă afinitatea regelui pentru religie și Richard Wagner. Imediat după moartea lui Ludovic, deși castelul nu era terminat, întreaga construcție a fost transformată în muzeu. Palatul are teoretic peste 200 de camere, însă doar câteva se pot vizita.

Castelul BRAN, Brașov, România.

Puterea mitului trăiește în acest castel emblematic pentru țara noastră. Străinii cred eronat că este casa vampirului Dracula, personajul inventat de Bram Stoker. Autorul nu a vizitat niciodată această cetate, cunoscută drept Castelul lui Dracula. În prezent, în muzeul de patru etaje sunt expuse colecții de mobilier, costume, arme și armuri, iar Domeniul Bran cuprinde, de asemenea, Parcul Regal cu cele două lacuri, Casa de ceai, Casa administratorului și Casa Principesa Ileana. În anul 2000, castelul a fost revendicat de arhiducele Dominic de Habsburg și de surorile sale, moștenitorii principesei Ileana, de la care castelul fusese în 1948 trecut în proprietatea statului. În luna mai a anului 2006, aceștia au devenit proprietarii castelului și ai domeniului aferent, în urma unei decizii guvernamentale de retrocedare.

Castelul CHAMBORD, valea Loirei, Franța.

Este, fără îndoială, un exemplu uimitor de măreție a renașterii franceze, edificiul fiind cel mai mare din zonă. Castelul a fost construit de Francisc I, în 1519, ca lojă de vânătoare pentru curtea regală și a fost rar locuită. Are 365 de camere imense, spațioase și încălzite de șeminee. Pe lângă camere, castelul mai are o bucătărie, o capelă și o sală de teatru. Lângă castel sunt grajdurile și grădina. Scara principală a fost proiectată de Leonardo da Vinci și este dublu spiralată. În prezent castelul este în proprietatea statului francez și este muzeu.

Cele mai frumoase 10 castele din Europa. Castelul MOSZNA, Polonia.

Fosta reședință a familiei Tiele-Winckler a fost proiectată inițial în stil baroc în secolul al XVII-lea, dar adăugarea ulterioară a unei aripi neo-gotice și neo-renascentiste i-a adus supranumele de castelul Hogwarts, făcând referire la frumoasa serie de povești Harry Potter, scrisă de J. K. Rowling.

Castelul LEEDS, Kent, Regatul Unit al Marii Britanii.

Este situat pe două insule în mijlocul unui lac, aspectul fiind unul grandios și extrem de romantic. Piatra de temelie a fost pusă încă din 1119, o cetate de piatră construită de Robert de Crevecoeur s-a înălțat și a servit ca post militar pe vremea când normanzii cucereau Anglia. În secolul al XIII-lea a ajuns în mâinile regelui Eduard I, pentru care a devenit reședința preferată; în secolul al XVI-lea, Henric al VIII-lea a folosit-o ca locuință pentru prima sa soție, Catherine de Aragon. Castelul în forma sa actuală actual datează din secolul al XIX-lea, fiind deschis publicului din anul 1976.

Castelul din Praga, Cehia.

Așezat pe culmile unui deal și având la bază orașul vechi, cu străduțe pietruite și întortocheate, castelul pare desprins dintr-o poveste frumoasă. Castelul din Praga (Hrad) este de fapt un complex de curți și clădiri istorice, inclusiv o catedrală gotică, St. Vitus, unde au fost încoronate regii și reginele cehe.

Palatul PENA, Sintra, Portugalia.

Frumosul castel zugrăvit în roșu și galben strălucește pur și simplu deasupra orașului Sintra și poate fi văzut din Lisabona dacă este o zi senină. Situl este în patrimoniu UNESCO și datează din Evul Mediu, când aici a fost construită capela Doamnei Pena.

Castelul BOJNICE, Slovacia.

Este cel mai vizitat castel din Slovacia, fiind un cadru perfect pentru excursiile de o zi. Construit din lemn în secolul al XII-lea, castelul și-a schimbat aspectul de mai multe ori, dar și-a atins frumusețea actuală de la sfârșitul anilor 1800 datorită ultimului proprietar.

Fortăreața SEGOVIA, Spania.

Ca majoritatea castelelor spaniole, Segovia a fost construită pentru apărare, iar azi a rămas puțin din aspectul fortificației inițiale. Turnurile sale sunt cele mai admirate.

Castelul BUDA, Budapesta, Ungaria.

Istoria, numeroase invazii și stilurile arhitecturale predominante au format districtul castelului din Budapesta, fondat de regele Béla al IV-lea. Este important de reținut că trăsăturile arhitecturale actuale sunt complet diferite de cele originale, din cauza nenumăratelor restaurări și a remodelărilor efectuate ca urmare a numeroaselor lupte de-a lungul secolelor. Castelul Buda este înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO al Budapestei, proclamat în 1987.