Secretele stării de bine – „Spune-mi, dacă te-aș prinde-ntr-o zi și ți-aș săruta talpa piciorului, nu-i așa că ai șchiopăta puțin, după aceea, de teamă să nu-mi strivești sărutul?“
Aceste versuri ale poetului Nichita Stănescu sugerează bogăția de senzații care ar trebui să provină de la tălpi. Și nu este deloc o licență poetică. Dimpotrivă, este un adevăr biologic, iar în tălpi se găsește o bogăție de terminații nervoase care trimit în fracțiuni de secundă impulsuri de informații de la picioare la creier. Talpa e un organ extraordinar de sensibil ce are capacitatea de a percepe senzații tactile – se spune că și energii subtile.
„Surâsul vine de la tălpi“
Proverbul chinez nu sugerează numai legătura firească între pantofii comozi și starea de bine a întregii ființe, ci trimite și la una dintre ideile de bază al medicinei tradiționale chineze. Conform acesteia, talpa reprezintă un adevărat tablou de comandă pentru activităţile din organism. Piciorul este corpul omenesc în miniatură – toate organele, glandele şi părţile lui sunt reprezentate la nivelul tălpilor prin zone de sensibilitate specifică, de întinderi diferite, conform hărții orientative alăturate. Confom medicinei tradiționale chineze, stimularea acestor puncte exercită efecte asupra organelor corespondente.
Prin presopunctura specifică, denumită masaj reflexogen, sunt activate reflex organele și, de aici, un întreg sistem terapeutic ce începe să fie din ce în ce mai prezent și la noi. Este însă important de subliniat influența extraordinară pe care o are orice stimulare a acestor puncte, după cum este de importanță crucială felul în care o facem.
Nu întotdeauna faptul că apăsăm centrul inimii (vezi desen) înseamnă că inima noastră se va simți mai bine – dacă exercităm presiunea într-un mod incorect, s-ar putea să obținem rezultatul diametral opus: un exces de stimulare a organului duce la suprasolicitatea și epuizarea lui. Reflexoterapia este o disciplină riguroasă și este recomandat să fie aplicată doar de persoane cu înaltă calificare.
Secretele stării de bine
Ceea ce ar trebui să reținem din această hartă complicată este că orice presiune exercitată asupra tălpii are consecințe asupra corpului nostru. Starea de bine a tălpilor influențează felul în care ne simțim.
Pe termen lung, ne influențează dispoziția și chiar caracterul. Probabil ai observat deja că o pereche de pantofi incomodă te face să te simți îngrozitor, până la stări de leșin și dureri ale organelor interne.
Dacă îți vine să te plângi de dramatismul condiției tale de purtătoare de tocuri stiletto, ar fi bine să te uiți la poza alăturată, care reprezintă niște cizmulițe chinezești pentru așa-zisele picioare lotus.
Pentru a înțelege proporțiile, aceste cizmulițe pot fi ținute într-o singură palmă: talpa lor nu are mai mult de 18 cm!
În urmă cu 100 de ani, în China exista tradiția de secole bune, de a forța picioarele fetițelor să nu crească mai mult de 18 cm.
Tălpile fetelor treceau prin mutilări de multe ori fatale, menite să se conformeze nu numai unui iluzoriu ideal de frumusețe, ci și unui caracter feminin extrem de răbdător, de virtuos, de puternic și de resemnat. Așa-i că pantofii tăi stiletto nu mai par acum atât de groaznici?
Vacanță pe merit
Spre deosebire de fetele chineze, tu ai de ales! Pe de o parte, ai de ales să nu îți supui picioarele și corpul întreg unor asemenea suferințe, iar pe de alta, dacă ești o incurabilă adeptă a modei, poți recurge la o serie de proceduri care redau starea de bine tălpilor și întregii tale ființe.
Conform învățăturilor tradiționale, tălpile deja sunt supuse unei presiuni mari din pricina gravitației. Aici se adună toxine cauzate de mersul îndelungat și statul în picioare, aici se produc acumulări de limfă și calcifieri care provoacă dureri.
În mod normal, mersul cu piciorul desculț pe pământ, rulând talpa, exercită un masaj integral la nivelul tuturor centrilor tălpii, în măsură să repună corpul în echilibru. Deci, în mod normal, nu ar trebui să ai nevoie de tratamente reflexogene complexe – tălpile și întregul tău corp se vor bucura de un răgaz bun dacă le oferi puțină vacanță și răsfăț.