Skip to main content

Ingrediente pentru prăjitura lui Moș Nicolae

  • două căni de făină (vorbim despre can clasice cu o capacitate de 200 ml);
  • două linguri de făină în plus;
  • o linguriţă de praf de copt;
  • o jumătate de linguriţă de sare;
  • 200 de grame de unt;
  • o cană de zahăr (tot de 200 ml);
  • o lingură de esenţa de vanilie;
  • coajă rasă de la o portocală și de la o lămâie (de preferat bio);
  • patru ouă
  • 150 de grame iaurt gras;
  • trei linguri de lapte;
  • 100 de grame de stafide negre;
  • 100 de grame de stafide albe;
  • 100 de grame de miez de nucă copt în prealabil și mărunţit;
  • 200 de grame de seminţe de susan, rumenite ușor în tigaie;
  • o mână de fistic nesărat mărunţit;
  • 100 de grame de migdale.

Prajitura are nevoie de o glazură, care nu-i însă obligatorie, și care poate fi înlocuită cu ciocolată topită. Dar pentru această glazură, în varianta clasică, ai nevoie de:

  • 100 de grame de smântâna pentru frișcă;
  • cinci linguri de zahăr;
  • esenţa de vanilie.

Preparare

→ Unge o tavă rotundă cu o bucăţica de unt şi tapetează-o cu puţină făină.
→ Amesteca făină cu praful de copt şi sarea. Cerne amestecul şi lasă-l deoparte. Pune în făină stafidele, toate seminţele şi nucile şi amestecă uşor să se împrăştie în mod egal.

→ Untul, lăsat la temperatură camerei, circa 30 de minute, că să se înmoaie, se amestecă bine cu zahărul, până rezultă o crema spumoasă. Adaugă coajă de portocală şi vanilia, apoi ouăle, pe rând, amestecând bine după fiecare.

→ Adaugă iaurtul în care ai pus laptele şi ai omogenizat bine, iar la final pune făină şi amestecă uşor, până ce această este bine încorporată.
→ Rastoarna compoziţia în vasul pentru copt (o poţi coace într-o formă de chec sau în tavă clasică de aragaz) şi coace prăjitură, în cuptorul încins în prealabil, circa 40-45 de minute până în momentul în care se rumeneşte frumos.

→ Înainte de a scoate prăjitură din cuptor, trebuie încercată cu un pai.
→ Prăjitură se scoate din tavă abia după ce s-a răcit bine.
→ Glazura se pregăteşte în momentul în care blatul s-a răcit şi a fost scos din tavă. Amesteca smântâna, zahărul şi un praf de sare într-un vas şi pune-l pe foc. Amestecă până ce zahărul se topeşte. Adaugă esenţa de vanilie şi lasă totul pe foc circa zece minute până ce se caramelizează. Când căpăta o culoare frumoasă răstoarnă caramelul peste blat.

→ Caramelul se răceşte în circa 30 de minute. Este bine să tăi prăjitură în bucăţi până ce caramelul se răceşte complet.
→ In loc de caramel poţi pune ciocolată topită, sau îl poţi lasă simplu, iar în loc de seminţe şi nuci doar fructe confiate.