Rețetă paine de casa cu seminte. Ingrediente necesare
500 de grame de faina integrala,
7 grame de drojdie uscata,
O linguita cu sare,
350 mililitri de apa calduta
100 de grame de amestec de seminte (floarea soarelui, susan si dovleac)
Miezul de la 10 nuci
O lingurita de ulei de floarea soarelui
Mod de preparare
Cerne faina intr-un vas incapator. Amesteca drojdia uscata cu o lingura, doua de apa calduta, pana ce este complet omogenizata. Toarna drojdia inmuiata peste faina, adauga sarea si toate semintele (inclusiv miezul de nuca tocat in bucatele mici) si pune incet, in timp ce amesteci in mijlocul gramezii de faina, apa calduta. Apa trebuie sa fie calda, nu fierbinte.
Pune toata apa si framanta painea cel putin zece minute. Aluatul trebuie sa fie moale si elastic si sa nu se lipeasca de mana. Lasa aluatul in vasul in care l-ai framantat, acoperit cu un servet curat, intr-un loc cald, circa 30 de minute. In acest timp coca trebuie sa-si dubleze volumul.
Pune aluatul, incet (prin rasturnare), fara sa mai framanti, intr-un vas rotund, uns cu ulei. Vasul trebuie sa fie mare, pentru ca painea o sa mai creasca si in cuptor.
Coace painea 45 de minute, la foc potrivit (in cuptorul incins bine, in prealabil). Este gata cand este ferma la atingere si frumos rumenita. Cand este gata scoate painea din cuptor, dar lasa-o in tava in care s-a copt, inca 15-30 de minute, acoperita cu un servet curat.