Skip to main content

Și nu doar diplomații de carieră au nevoie să stăpânească tehnicile discursive, ci toți cei care vor să reușească în afaceri și pe plan personal. Fiecare zi aduce un motiv de confruntări verbale, fie că este nevoie să-ți convingi șeful de o investiție în echipament, fie că discuți cu un potențial colaborator, fie că vrei să-ți determini copilul să-și facă temele.

Reține că nu comunicăm doar prin cuvinte, ci și prin mimică, gesturi, posturi corporale, vestimentație. În primele secunde în care vezi o persoană îți faci o părere reală despre ea, chiar dacă informațiile ulterioare îți schimbă această impresie.

Atenție la mesaj

Când comunici verbal formulează un mesaj clar, suficient de tare exprimat, în termeni accesibili interlocutorului și nu foarte lung. Înainte de a vorbi, ia în considerare informațiile pe care le ai deja despre problema discutată și despre poziția celuilalt, despre interesele sale prezente și viitoare. Nu exagera cu motivațiile, nu oferi prea multe detalii, chiar dacă ele sunt pertinente, pentru că riști să produci efectul invers, adică în loc să devii mai convingător, să pari slab, nesigur pe tine.

Învață să câștigi în confruntările verbale. Pregătește „muniția”

Dacă știi că urmează o confruntare grea, pregătește-te să îți susții poziția. Repetă discursul acasă sau notează principalele puncte de atins, motivele unei decizii. Pentru a le memora mai bine încearcă o formulă de abreviere pe care s-o ții ușor minte, de exemplu CSI pentru cursuri,  specializare, inovație.

Învinge-ți timiditatea

Dacă ești o fire timidă, nu lăsa să se vadă, pentru că vei deveni o țintă ușoară. Oamenii tind să se ia de cei percepuți drept slabi. Exersează-ți abilitățile sociale cu orice ocazie. Privește-ți interlocutorul direct în ochi sau, dacă ți se pare dificil, urmărește-i fruntea ori sprâncenele.

Învață să spui „nu”

În confruntările verbale este necesar să mai spui și „nu” uneori, dar să motivezi sau să oferi o alternativă. Dar nu începe fraza cu negația, ci subliniază întâi partea pozitivă a subiectului respectiv, încrederea în judecata celuilalt, asigură-l de respectul și de înțelegerea ta. În același mod procedezi când ai de criticat ceva. Încearcă acest sistem și vei vedea că se vor reduce tensiunile.

Stăpânește-ți furia

Există destule situații care te fac să spumegi de furie, dar încearcă să te controlezi, altfel vei fi catalogat drept incapabil.