Skip to main content

Suntem îndemnați să păstrăm distanța fizică, să ne spălăm bine pe mâini și să evităm mulțimile. Toate bune și frumoase, dar aceste măsuri trebuie însoțite de altele, care vizează întărirea imunității. Care sunt activitățile și comportamentele care ne ajută să avem o bună apărare internă? Specialiștii enumeră mai multe: regimul alimentar sănătos, activitatea fizică, meditația, somnul bun și suficient și gestionarea stresului zilnic.

Imunitatea la apel. Sport pentru sănătate

Activitatea fizică regulată este o modalitate excelentă de a întări sistemul imunitar și de a scăpa de stres. Oboseala musculară alungă încordările din corp și liniștește mintea, astfel încât creierul se relaxează și el, trecând pe unde alfa mai des și mai ușor.

Undele alfa sunt cele care favorizează odihna, vindecarea, relaxarea. Mai multe studii arată că oamenii care sunt „în formă“ prezintă mai puține infecții decât indivizii sedentari. Mișcarea diminuează riscul bolilor cronice și, în plus, ca efect imediat, ajută la eliminarea bacteriilor din plămâni.

Exercițiile fizice reduc nivelul hormonilor de stres (adrenalina și cortizolul) și sporesc producerea de endorfine, substanțe care dau bună dispoziție și sting durerea. Activitățile fizice potrivite sunt în primul rând cele care-ți plac. Și care sunt moderate ca intensitate.

Dansul se numără printre ele, la fel alergarea, taichi-ul, yoga, mersul la sală. Chiar și mersul zilnic pe jos, timp de 40-60 de minute, ajută la relaxarea corpului. Fă-ți un obicei ca, indiferent de vreme, să ieși din casă și să te plimbi. Mai ales acum, când mulți lucrează de acasă, este important să menții o rutină constantă a activității fizice.

Meditația

Dacă nu ai meditat până acum, e un moment bun să începi. Practica constantă a meditației ne ajută să răspundem mai bine la situațiile stresante. Viața nu este întotdeauna ușoară, iar acum este complicată de o pandemie care aduce cu ea incertitudini și riscuri noi.

Meditația ne poate ajuta să găsim momente de liniște zilnică, în care să respirăm în pace. Pentru început, tot ce ai de făcut este să găsești un loc liniștit, unde nu te va deranja nimeni 30 de minute. Concentrează-ți atenția pe respirație. Când observi că gândurile încep să hoinărească, readu atenția la respirație de fiecare dată. Fă asta cu calm și blândețe, fără obsesia de a îndepărta
gândurile.

Când începi să poți alege între gânduri și respirație, nici nu mai este nevoie să stai așezată în liniște. Poți face asta oriunde te afli. Când gândurile o iau razna, fii atentă la respirație, atât! Vei putea să te liniștești indiferent unde te afli.

Dizolvă stresul

Stresul cronic sau prelungit afectează sistemul imunitar, reducând capacitatea corpului de a se apăra de virusuri și bacterii. Mai mult, când sunt stresați, oamenii adoptă strategii de a face față problemelor care duc spre alcoolism, fumat, regim alimentar prost, insomnie.

Pentru a te calma, mai întâi trebuie să accepți că ești stresat, anxios sau speriat. Menținerea legăturilor cu prietenii și apropiații este importantă. Evită să te învinovățești sau să te critici. Cei foarte anxioși ar trebui să evite mass-media și știrile alarmiste.

Mai bine te informezi prin terți și prieteni despre ce s-a mai întâmplat în lume. Alege în jurul tău cât mai multe persoane pozitive și te vei „contamina“ și tu de pozitivism!

Un somn bun ajută imunitatea

În ultimul rând, nu uita că somnul nocturn de calitate este esențial pentru menținerea unei imunități eficiente. Specialiștii recomandă 7-8 ore de somn pe noapte. Dacă nu reușești să dormi atât și se ivește ocazia, nu e rău să ațipești un pic după-amiaza, când timpul permite. Un somn scurt de 30 de minute fie dimineața, fie după-amiaza, ajută la diminuarea nivelului de stres și la atenuarea efectelor negative pe care le are privarea de somn asupra sistemului imunitar.