O procedură modernă şi eficientă, împachetările se aplică tot mai des în saloanele de cosmetică, dar ele pot fi de mare folos şi ca tratament pentru tratarea diverselor boli şi întărirea organismului.
Un cearșaf umed şi o pătură de molton sunt tot ce ai nevoie pentru o împachetare simplă. Ele ajută la topirea grăsimilor subcutanate, intensificarea eliminării apei în exces şi a toxinelor rezultate din metabolism, netezesc pielea, cresc imunitatea, exercită o acţiune binefăcătoare asupra plămânilor şi a inimii. Dacă recurgi la o asemenea procedură de 3-4 ori pe săptămână, după 1-2 luni te vei bucura de efectul ei pozitiv. Pentru a mări eficiența, pe piele se aplică tot felul de ingrediente cu efect curativ. Iată câteva dintre ele, ai de unde alege.
Plante
Se aplică pe piele uleiuri volatile, dar nu în stare pură, ci combinate cu ulei de migdale, după care se înfăşoară corpul într-un prosop de bumbac îmbibat cu infuzie de plante.
Efect: calmează, relaxează, reduce tensiunea musculară, activează metabolismul.
Alge
Se curăţă bine pielea, se masează, se aplică pe toată suprafaţa ei o substanţă de consistenţă cremoasă din alge şi apă de mare, după care se înveleşte corpul într-o folie de plastic.
Efect: elimină celulita, hidratează pielea.
Săruri marine
Se aplică pe piele o soluţie de săruri marine sau un prosop îmbibat în apă de mare.
Efect: măreşte imunitatea şi rezistenţa la stres, activează metabolismul şi normalizează activitatea tiroidei.
Nămol
Se aplică pe piele aşa-zisul nămol terapeutic, îmbogăţit cu săruri minerale, sau argilă cosmetică în amestec cu uleiuri aromatice.
Efect: reduce durerea în cazul traumatismelor şi durerile articulare, previne celulita, hidratează, tonifică şi netezeşte pielea, ameliorează circulaţia în ţesuturile subcutanate, are efect terapeutic în acnee, afecţiuni reumatice şi în reacţiile alergice manifestate la nivelul pielii, elimină toxinele.
Parafină
Pe pielea curată a mâinilor, picioarelor şi a trunchiului se aplică un strat de ceară caldă sau parafină.
Efect: catifelează pielea, ameliorează circulaţia în ţesuturile subcutanate şi topeşte grăsimile.
Ciocolată
Se aplică pe piele ciocolată amăruie fierbinte, diluată cu puţin lapte sau cacao.
Efect: reduce stresul, măreşte fluxul sangvin, induce bună dispoziţie, netezeşte şi întinereşte pielea, elimină petele pigmentare şi coşurile.
Miere
Datorită proprietăţilor de excepţie ale mierii, împachetarea cu această licoare e considerată a fi una dintre cele mai eficiente proceduri. Cum altfel, de vreme ce acţionează benefic asupra tuturor proceselor din organism, dar şi a siluetei, conferă emoţii pozitive, un aflux de energie şi vitalitate.
Efect: curăţă şi hrăneşte pielea, aceasta devenind netedă şi catifelată, vindecă rănile superficiale şi fisurile de pe piele, elimină toxinele, combate stresul şi depresia. Din păcate, o asemenea procedură nu e chiar pentru toată lumea, nevoiţi s-o evite fiind diabeticii, gravidele, suferinzii de boli renale, ale sistemului cardiovascular, cei cu varice şi, desigur, cei care sunt alergici la miere.
Reguli simple
Pentru o împachetare clasică rece, întinde pe pat o pătură de lână sau molton. Înmoaie un cearșaf curat în apă călduţă (30ºC), stoarce-l până nu mai curge apă din el şi întinde-l bine, fără să rămână cute, deasupra păturii, lăsând o margine de 3-5 cm.
√ Dezbracă-te complet, culcă-te pe cearşaf şi întinde mâinile în lateral. Roagă pe cineva să te învelească cu jumătate din cearceaf până la subsuori. Lasă mâinile de-a lungul corpului şi cere să fii învelită cu cealaltă jumătate pe deasupra mâinilor, până la gât.
√ Picioarele să fie învelite astfel încât să nu se atingă unul de celălalt.
Peste cearșaf înveleşte-te mai întâi în pătura de lână, iar apoi cu plapuma. Dacă nu are cine să te ajute sau poate nu vrei să fii asistată când recurgi la astfel de proceduri, te poţi descurca singură împachetându-te printr-o metodă mai simplă, aşa-numita împachetare scurtă: de la genunchi la subsuori, lăsând mâinile libere.
√ La fiecare 2-3 proceduri, redu temperatura apei cu 0,5ºC, ajungând treptat la 20ºC. Excepţie pot face cei foarte uşor excitabili şi cei care suferă de insomnie. Pentru aceştia, temperatura cearșafului umed trebuie să rămână la 30ºC.
Etapele procedurii
1 În prima etapă (10-15 minute) ţi se va face frig, ritmul respiraţiei şi cel cardiac se vor accelera, respiraţia va fi mai profundă, se va produce constricţia capilarelor, temperatura corpului va scădea puţin, apoi te vei înviora şi te vei simţi plină de energie. Pentru început, e suficient. Abia după ce o vei repeta de 2-3 ori vei putea mări durata procedurii.
2 În etapa a doua (până la 30-40 de minute), cearșaful nu mai răceşte pielea, ci, dimpotrivă, se încălzeşte el de la piele. Se stabileşte un echilibru termic: sângele va reveni în vasele superficiale, circulaţia se va accelera, tensiunea arterială va scădea, ritmul cardiac se va reduce, vei respira mai rar şi mai profund. Te vei relaxa şi vei adormi. Pune dinainte ceasul să sune, pentru a te anunța că procedura s-a terminat. După ce repeţi o astfel de împachetare de 2-3 ori poţi trece la etapa următoare!
3 În timpul celei de-a treia etape (1-1,5 ore) îţi va fi foarte cald: temperatura corpului va creşte şi vei transpira. Efectul este acelaşi ca în saună şi la fel de benefic. Procedează la fel ca după saună: fă un duş cald, bea un ceai de tei cu miere şi odihneşte-te în pat o oră.
Împachetările corporale practicate în centrele spa sunt scumpe, nu toate femeile putând să şi le permită. Ele sunt însă accesibile oricui, întrucât pot fi făcute şi acasă. Secretul constă în alegerea ingredientelor.