Conexiuni noi în creier
De obicei mintea ne aleargă încoace și încolo, din trecut în viitor și înapoi. Scopul atenției însă este să rămânem în prezent, și nu pentru a deveni mai rapizi, ci pentru a deveni mai… lenți. Pentru a nu înghesui și mai multe lucruri în timp, ci mai puține. Pentru a nu mai gândi niciodată „O să fie bine mai încolo”, căci binele este deja în prezent. Iar răsplata acestui „efort” de gândire vor fi relaxarea, pacea sufletească, profunzimea sentimentelor și fericirea. Specialiștii în neuroștiințe spun că acest mod de gândire ne menține tineri. Percepția intensă acționează ca un antrenament pentru creier, iar cu această ocazie se formează noi conexiuni neuronale.
Percepția conștientă
Atenția este un concept originar din budism și poate fi exersată în fiecare secundă și în orice situație din viața cotidiană. În timp ce te speli pe dinți, în timp ce-ți bei cafeaua sau în timp ce faci duș: ce simți când apa îți atinge corpul, când îți curge de-a lungul brațelor? Pur și simplu trebuie să devii conștientă în timpul fiecărei activități de ce faci în acel moment și de ce se întâmplă. Și deja ai o atitudine atentă, acorată în aici și acum. Și da ici vine fericirea!
Experiențe prețioase
N-ai chef să speli vasele? Încearcă următorul lucru: suflecă-ți mânecile, scufundă mâinile în chiuvetă, ia fiecare vas în mână și simte fiecare mișcare pe care o faci. Seara ia-ți partenerul în brațe, simte-i căldura, mirosul, atingerea, sărută-l, uită-te în ochii lui. Fii împreună cu el cu toate simțurile tale. Vei simți o vrajă minunată, de care ți-era dor, și vei fi fericită împreună cu el.
Poftă de viață
Această metodă de meditație poate fi folosită în orice situație. Când observi că te încordezi, străbate cu gândul tensiunile și dă-le drumul, respirând profund. Când ești foarte stresată, așază-te, închide ochii și observă-ți corpul, senzațiile, gândurile, fără a le judeca sau valoriza. Cu această ocazie poate vei observa că nu munca, aglomerația sau șeful te stresează, ci tu însăți creezi această presiune. Până și durerile pot fi ameliorate dacă le observi și nu le combați în minte.
Exersează și descoperă ce fericirea se afla în mintea ta și depinde numai de tine să o aduci la lumină.
Citeste si: Cea mai fericită femeie din lume
12 idei simple care iti garanteaza fericirea
Fericirea – un cuvânt simplu, care însă îi pune pe gânduri pe poeți și filosofi de multe secole. Ce este fericirea? Cum pot fi fericită? Și mai ales, cum îmi păstrez fericirea? Iată câteva strategii simple, care nu costă nimic și care îți fac viața mai fericită!
Notează o frază pe zi
Ține un jurnal! Dar nu te împovăra cu descrieri lungi, de câteva pagini, în care detaliezi toate evenimentele zilei. Limitează-te la o frază care se referă la o întâmplare importantă, la o intenție sau o informație interesantă. Este de ajuns pentru a înțelege cum stau lucrurile acum în viața ta.
Urcă pe un vârf de munte
Mersul pe munte poate fi dificil, periculos sau plicticos. Dar după ce ai parcurs traseul și ai ajuns în vârf, de unde vezi o priveliște incredibilă care se așterne la picioarele tale, te vei simți puternică, vei ști că ești mai rezistentă și vei avea senzația că ești plină de viață.
Întâlnește prieteni vechi
Nu ai mai vorbit cu ei de ani de zile, dar totuși vă unesc trăiri și idei comune. Nu lăsa să se stingă aceste prietenii frumoase, ci pune mâna pe telefon, surprinde-ți un prieten vechi și fă o punte între trecut și prezent. Îți va încânta sufletul!
Scrie povestea părinților tăi
Sau pe cea a bunicilor tăi. Probabil că ei vor spune mai întâi că nu au nimic special de povestit. Dar pune întrebări, interesează-te despre prietenii, dușmanii și experiențele lor, despre vremurile bune și despre cele rele. Cu siguranță vei afla lucruri remarcabile!
Zâmbește unui necunoscut
Dăruiește unui străin un zâmbet din toată inima, fără motiv, și apoi bucură-te de surpriza acestuia. Cei mai mulți oameni îți vor întoarce zâmbetul. Te vei simți bine toată ziua!
Cere sfatul unui copil
Copiii au o perspectivă aparte asupra lucrurilor și nu poți avea decât de câștigat de pe urma acesteia. De aceea, când trebuie să iei o hotărâre, cere sfatul unui copil și ascultă-l cu atenție. Poate la început răspunsul te va surprinde, dar cu siguranță va fi ceva care-ți va da de gândit!
Învață să meditezi
Există mii de feluri de a medita. Începătorii se concentrează de obicei asupra res-pi-rației, în timp ce stau liniștiți într-o poziție specifică. Dacă apar tot felul de gânduri care îți distrag atenția, concentrează-te din nou asupra respirației. Poate îți vine inspirația, poate nu. În orice caz, vei fi mai liniștită, mai relaxată și mai concentrată.
Bilețele pentru străini
În metrou, în cabina de probă din magazine sau în cărțile împrumutate poți lăsa bilețele vesele și mesaje încurajatoare pentru necunoscuți. Sunt și alte locuri publice în care poți lăsa mesaje pentru alții. Vei face câțiva oameni fericiți! Pur și simplu.
Fii recunoscătoare
Avem tendința să considerăm oamenii și lucrurile ca fiind de la sine înțelese. Abia atunci când pierdem ceva observăm ce prețios era acel lucru. Învață să-ți apreciezi familia, prietenii, bucuriile. Calitatea vieții tale va crește considerabil și vei simți mai rar invidie față de ceilalți.
Fă cadouri, donează
Cu siguranță ai acasă o mulțime de „nimicuri“ de care nu mai ai nevoie: cărți pe care nu le mai citești, haine care nu-ți mai vin. Dăruiește-le prietenilor sau oamenilor fără adăpost. Casa ta va fi mai aerisită și, în plus, îi vei face fericiți pe alții.
Privește grijile dinspre viitor
Notele proaste ale copiilor, mașina stricată sau lipsa de bani – iată griji zilnice care ne împovărează și ne strică cheful. Încearcă să schimbi puțin perspectiva: închipuie-ți cum vei privi aceste probleme peste câțiva ani. În felul acesta nu te eliberezi de ele, este adevărat, dar nu vor mai părea niște catastrofe. Ele fac parte din viață. Inevitabil apar probleme care trebuie depășite.
Fă cunoștință cu vecinii
Chiar dacă primul pas nu este întotdeauna ușor, fă un efort și sună la ușile învecinate de pe palierul tău. Cine își cunoaște vecinii își îmbogățește viața. Vei avea cu cine să împarți impresii despre spațiul locativ sau reviziile tehnice la bloc, vei avea pe cineva care îți va uda florile când ești plecată în vacanță sau îți va scoate scrisorile din cutia poștală. Vecinii se ajută între ei la nevoie și, cine știe, poate sunt niște oameni de treabă și chiar îți vei face prieteni buni în felul acesta.