Skip to main content

Te apleci pentru a apuca o prăjitură de pe farfuria de pe masă, dar din senin îți scapă din mână și cade pe podea fără a avea timpul necesar să previi incidentul.

Așadar, aici intervine regula de cinci secunde: poți mânca fursecul în continuare, dacă el a căzut pe pământ doar 2 secunde?Poți respecta regula de 5 secunde fără a ține cont de pericolele potențiale pentru sănătate. Dar cât de corectă este această regulă?

Care este „regula de 5 secunde?”
Conform regulii neoficiale de 5 secunde, atunci când un produs alimentar cade pe jos, poate fi mâncat fără griji dacă nu au trecut mai mult de 5 secunde de când se află pe podea. Altfel, după cinci secunde, mâncarea este contaminată și ar trebui să o arunci.

Bacteriile și alte organisme care pot fi găsite pe podelele bucătăriilor sau a altor camere din casă nu sunt vizibile cu ochiul liber, așa că este ușor să crezi că prăjitura ta este încă sigur de mâncat. Regula de 5 secunde presupune că este necesar ca acești germeni să se mute de pe podea pe fursec, oferindu-ți o fereastră scurtă de timp pentru a-ți ridica mâncarea de pe jos, gata de a fi mâncată.

Deci, este regula de 5 secunde reală?

Răspunsul este… oarecum! Au fost efectuate mai multe studii pentru a determina dacă regula celor 5 secunde este adevărată. S-ș ajuns la următorul consens logic: alimentele lăsate pe jos pentru perioade mai lungi de timp adună mai multe bacterii.

Cu cât mâncarea stă mai mult pe podea, cu atât devine mai contaminată. Cu toate acestea, de îndată ce mâncarea atinge solul, este probabil contaminată instantaneu cu bacteriile pe care le găsește acolo. Deci, odată ce mâncarea ta atinge solul, aceasta este, de fapt, afectată de bacterii.

Numărul de germeni și bacterii care se atașează de aliment depinde atât de tipul de hrană, cât și de suprafața pe care o arunci. De exemplu, dacă arunci mâncare umedă sau lipicioasă pe orice suprafață, aceasta poate aduna mai multe bacterii sau microbi decât mâncare uscată. Pardoselele din lemn, de esență tare, pot, de asemenea, să transfere foarte rapid bacteriile pe orice tip de aliment.

Mocheta și alte suprafețe similare absorb mai multe bacterii, astfel încât se lipesc mai puțin de alimente, dar acest lucru nu face ca mâncarea să fie mai sigură.

Așadar, data viitoare când scapi o bucată de mâncare pe jos, oricât de delicioasă ar fi, în loc să numeri până la cinci, adun-o de pe jos și arunc-o la coșul de gunoi.