Skip to main content

După o perioadă fără precedent cu restricții și reguli pe care nu ni le-am fi imaginat vreodată, cu flote întregi de avioane ținute la sol, cu insule turistice închise în totalitate, cu o industrie a turismului care a avut de suferit mai mult ca niciodată, a venit momentul să admirăm nu doar luminița de la capătul tunelului, ci soarele în toată splendoarea lui.

Călătoriile vor deveni mai importante pentru fiecare dintre noi. Și le vom aprecia mai mult.

Doar că, pentru o perioadă cel puțin, nimic nu va mai fi la fel, de la rezervări și zboruri la vacanța în sine. Deși acum pentru mulți pare că o plecare peste mări și țări ar fi complicată, dorința de călătorie, mai ales după ultimele luni, e mai mare decât orice teamă și entuziasmul ei depășește orice timp extra dedicat măsurilor de prevenție. Și, dacă gândim la rece, o vacanță peste graniță nu este cu nimic mai periculoasă ca drumul spre serviciu, spre exemplu.

Ca totul să fie mai relaxant, hai să discutăm despre pașii pe care ai putea să-i urmezi, dar și despre aspectele cărora va trebui să le acorzi atenție în vacanța ta, astfel încât totul să meargă de minune!

DOCUMENTAREA ȘI DECIZIA

La munte sau la mare? În Grecia sau în Thailanda? Decizia finală nu mai ține 100% de entuziasmul tău dacă vrei să pleci imediat, ci și de răspunsurile la următoarele întrebări:

» sunt granițele deschise în țara de destinație?
» ești nevoită să stai în izolare sau carantină când ajungi?
» ești nevoită să prezinți vreun test în țara de destinație? Dacă da, cu cât timp înainte trebuie să-l faci?
» ești nevoită să intri în izolare la întoarcerea în România?
» ai zboruri convenabile către destinația aleasă?

Din cauza granițelor închise în unele țări, este posibil ca avioanele spre destinațiile exotice să fie rerutate, iar segmentele de zbor să
fie mai multe, cu escale mai mari. Tocmai de aceea, e nevoie să faci o documentare temeinică în privința destinației tale sau să apelezi la o agenție de turism specializată pe zona în care dorești să-și petreci concediul și astfel să faci alegerea ideală pentru tine. Însă, dacă alegi o vacanță din iarnă, sperăm ca această problemă să fi dispărut definitiv.
SOLUȚIA: o vacanță fără griji înseamnă o documentare temeinică; ea te poate scăpa de orice surpriză neplăcută. Dacă nu ai această
experiență, îți recomandăm să apelezi la agenții de turism de încredere.

REZERVAREA CAZĂRII

Înainte să-ți faci o rezervare anume, deja trebuie să acorzi atenție altor chestiuni în afară de facilitățile dorite: anularea. Care poate fi o returnare a banilor până la o anumită dată (convenabilă sau nu) sau voucherul de călătorie, astfel încât să-l poți folosi în următorul an. Așa că rezervă-ți timp pentru a citi toate paginile de „termene și condiții“ și „politica de anulare“. Totodată, când alegi hotelul, interesează-te de măsurile pe care le-a luat. Poate că una care sună de felul „cina se ia în cameră“ nu o să-ți
placă foarte mult. Și, dacă tot a venit vorba de mese, interesează-te cu prioritate și de acest aspect. Totodată, evită măcar pentru o
perioadă orice variantă de homesharing.

SOLUȚIA: după ce alegi hotelul, ai grijă ca ziua maximă a anulării gratuite să fie cât mai apropiată de data plecării.

ASIGURAREA

Acum, mai mult ca niciodată, ar trebui să-ți faci asigurare medicală. Ai grijă ca, pe cât posibil, aceasta să conțină inclusiv clauza COVID-19 pentru o tratare în unitățile medicale de la destinație. Și fii atentă, pentru că pe piață sunt foarte puține firme care acoperă clauza pandemică. Dacă îți iei concediul printr-o agenție de turism, nu uita de asigurarea storno, care acoperă anumite situații legate de imposibilitatea de a ajunge la destinație.

SOLUȚIA: cu câteva zeci de lei în plus, poți recupera sute. Încheie asigurările ca să fii în siguranță oriunde.
ÎN BAGAJ Pe lângă lucrurile clasice, acum trebuie să ai câteva obiecte în plus, cu ajutorul cărora să te protejezi la nevoie:
» dezinfectant pentru mâini în cantități suficiente;
» măști medicale (chirurgicale);
» mănuși de unică folosință, mai ales dacă îți propui să mergi la shopping sau să urci scările-spirală dintr-un turn înalt.
» pungi ermetice în care să-ți pui hainele atunci când te întorci din aglomerații;
» cremă hidratantă de mâini.

Ține la îndemână și un săpun mic, astfel încât să te poți spăla pe mâini oricând, indiferent de transportul pe care îl preferi până la destinație.

LA AEROPORT

Din ce în ce mai multe țări implementează deja măsuri stricte de distanțare socială: de la a-ți scana singură documentele la tuneluri de dezinfectare pentru pasageri și bagaje, măsurarea temperaturii, poate chiar și testări, programe stricte de igienizare a aeronavelor sau montarea separatoarelor între locuri, toate vor duce la creșterea timpilor de așteptare (vom fi nevoiți să sosim la aeroport înainte cu patru ore de decolare), dar și a intervalelor între decolări, iar aceste măsuri se vor reflecta curând în tarifele pe care le
vom vedea la biletele de avion. Ba, mai mult, un regulament legat de acest aspect deja a fost votat și publicat pentru zborurile din și către Uniunea Europeană.

SOLUȚIA: înarmează-te cu răbdare, respectă regulile (orice încălcare va crește timpul întregului proces, de la sosirea în aeroport până la aterizarea la destinație) și rezervă-ți călătoria din timp. Poartă mască.

CU MAȘINA

Te-ai decis să pleci cu mașina? Atunci, singura ta grijă trebuie să fie documentarea de care vorbeam mai devreme. Adaugă în plus o
căutare pe site-urile instituțiilor publice ca să vezi dacă acea graniță/acele granițe pe care vrei să lecontranzitezi sunt deschise. Apoi, interesează-te de formalitățile de la graniță (în caz că se mențin modificări și măsuri anti-COVID-19), dar și de timpii de așteptare – astfel încât să știi cum să te organizezi pentru a evita aglomerația.

SOLUȚIA: respectă protocoalele din vămi, astfel încât să treci cât mai repede și fără probleme.

LA CAZARE

Majoritatea unităților de cazare au impus deja protocoale stricte de distanțare socială, de curățenie, de purtare a măștilor și mănușilor ca măsură de prevenție, de măsurare a temperaturii, de făcut dezinfectări de mai multe ori pe zi, în funcție de fluxul oaspeților. Însă știi cum se spune: „Paza bună trece primejdia rea“. Așa că îți recomandăm ca, atunci când ajungi în camera de hotel (indiferent dacă e în țară sau în străinătate), să ștergi cu un șervețel dezinfectant următoarele suprafețe:
» prize
» clanțe
» telecomandă TV
» telecomandă AC
» baterii de la chiuveta și de la duș
» colac WC.

Totodată, acordă o atenție suplimentară cazărilor low-budget sau locuințelor care nu sunt încadrate ca unități de cazare turistică.

ÎN AFARA CAZĂRII

Fie că preferi o vacanță de relaxare pe plajă, una în natură sau ca săadmiri arhitectura unui oraș istoric sau modern, distanțarea socială rămâne sintagma-cheie ca să nu te expui vreunui pericoltacteze cu încredere agențiile de turism românești consacrate, care inspectează periodic hotelurile din portofoliu, care includ în pachetele turistice asigurări de călătorie complexe (ce acoperă îmbolnăvirea pentru COVID-19), care colaborează cu parteneri locali și care, în caz de orice calamitate naturală sau urgență medicală, vor găsi rapid suport relevant la destinație.

Interviu cu Daniela Shah

Ce măsuri ar trebui să-și ia turistul atunci când e deja în vacanță?

D. S.: Va trebui să acorde mai multă atenție aspectelor legate de protecția personală și a celor de lângă el, va fi nevoit să poarte masca de protecție în spații închise sau aglomerate, să păstreze distanțarea socială, să-și dezinfecteze frecvent mâinile prin spălare, eventual să poarte mănuși, să nu împartă tacâmuri sau recipiente cu alte persoane, nici chiar cu membrii familiei sale. Călătoria turistului începe încă din avion, unde ar trebui să-și curețe cu un șervețel dezinfectant măsuța, cotierele și să atingă cât mai puține suprafețe cu putință, în special la toalete. Aceleași reguli vor fi necesare și în locurile de tranzit, în spațiile publice din hoteluri, în excursii și vizite; e indicat să aleagă restaurante recomandate și să nu mănânce în locuri nesigure. Aici aș vrea să atrag atenția că ne confruntăm deja cu o problemă de sustenabilitate și fiecare dintre noi ar trebui să fie atent unde aruncă toate aceste materiale de protecție folosite.

Spre ce tipuri de vacanță le recomandați turiștilor să se orienteze în acest an?

D. S.: Ținând cont de noile condiții de călătorie, cred că turiștii vor alege cu mai mare grijă destinația, se vor orienta către țări în care sistemul de sănătate publică este bine pus la punct, în care guvernul a luat măsuri concrete și eficiente de limitare a răspândirii pandemiei, în care personalul din industria turistică este educat și instruit în păstrarea condițiilor de igienă corespunzătoare situației fără precedent prin care trece întreaga omenire. Pentru cel puțin câteva luni de acum înainte, îi sfătuiesc pe turiști să evite locurile aglomerate, să se orienteze către natură, indiferent dacă e vorba de drumeții montane, de trasee prin junglă sau sejururi de relaxare în insule exotice, eventual la resorturi care dețin plaje private, unde este mai facilă distanțarea socială. Le recomand să opteze pentru vacanțe individuale personalizate, în care pot solicita agenției tot ceea ce își doresc, iar pentru grupuri să opteze pentru cele de mici dimensiuni. Vacanțele cu mașina prin Europa pot fi o opțiune excelentă, fie că pleci cu mașina din România sau că închiriezi una la aeroportul de destinație, iar pentru o experiență specială, recomand un circuit cu autorulota.

Dacă turistul vrea să plece cât mai departe de casă, care sunt zonele/țările în care riscurile sunt mai diminuate?

D. S.: În opinia mea, riscurile sunt mult diminuate în toate destinațiile de plajă din Oceanul Indian, cum ar fi Maldive, Mauritius și Seychelles, dar și în unele insule din Caraibe sau Polinezia Franceză. Trebuie luate în considerare și țările asiatice care au știut să gestioneze foarte bine pandemia, de îndată ce își vor deschide granițele – Coreea de Sud, Vietnam,Singapore, Malaezia, Indonezia și, de ce nu, China. Australia și Noua Zeelandă vor fi opțiuni excelente, iar la fel Canada sau Costa Rica, iar pentru Africa, aș recomanda excursii și safari, chiar private, în Republica Sud-Africană, Botswana și Namibia.

Cum credeți că se va schimba turismul după această pandemie?

D. S.: După cum am spus, tot ceea ce știam noi până acum se va schimba. În perioada imediat următoare, oamenii vor avea o grijă sporită la tot ceea ce înseamnă a călători și igienă, vor fi suspicioși, vor avea un permanent sentiment de neliniște în străfundul sufletului. Pe de altă parte, vor fi apreciate altfel călătoriile, mai ales după aceasta perioadă de izolare. Dacă ne uităm în jur, lumea își dorește să călătorească, ba chiar vedem proteste la nivel mondial pentru ridicarea restricțiilor. E posibil ca, atunci când se vor deschide granițele, să asistăm la un val de plecări și lumea chiar să uite de distanțarea socială în efervescența emoției de a călători din nou. Preconizez că, după doi, trei ani, se vor uita aceste momente, vom păstra sau nu grijă sporită pentru igienă, însă, cu siguranță, vom depăna copiilor povești despre izolare și frică, despre dor de ceilalți și dragoste în vreme de pandemie.

Curățenia impecabilă și spațiul personal vor fi cele două coordonate care vor dicta turismul în următoarea perioadă.