Skip to main content

„Viața este un maraton, nu o serie de sprinturi”, scrie Psychology Today. La fel și o relație sănătoasă. Este vorba despre micile obiceiuri sănătoase pe care le facem zilnic, care se adună în timp pentru a ne consolida relația și a construi flexibilitate în ea.

Cuplurile de succes înțeleg că o relație este o călătorie continuă, nu o destinație. În schimb, cuplurile care nu reușesc să adopte o perspectivă de lungă durată a relației lor, adesea ajung să se despartă.

Cum să-ți consolidezi relația de cuplu. Exprimare vs comunicare

Multe cupluri se încadrează în mod neadecvat într-un obicei nesănătos de a se „exprima” mai degrabă, decât de a „comunica” unul cu altul. Și nu pot înțelege de ce nu sunt capabili să își satisfacă nevoile. De fiecare dată când cei doi parteneri sunt față în față, în încercarea de a se conecta, sfârșesc prin a se certa.

De aceea, este foarte important ca partenerii de cuplu să înțeleagă diferența dintre „exprimare” și „comunicare”. Unii au, desigur, dreptul să simtă ceea ce simt, exprimând aceste sentimente într-un mod dramatic partenerului, însă asta nu rezolvă situația și nu satisface nevoile, iar de cele mai multe sfarșește prin a se simți mai rău și își îndepărtează partenerul. În această stare acuzatoare, partenerul poate fie să reacționeze defensiv, fie să se retragă automat în efortul de a se proteja. Așadar cum facem să comunicăm și nu să ne exprimăm? Există trei pași:

1. Spune cum te simți. „Sunt supărat. Sunt furios. Mă tem etc“. Orice discuție trebuie să înceapă analizându-te pe tine, nu pe celălalt.
2. Apoi, comunică de ce ești supărat. Care este situația care te determină să te simți supărat? Ideea este să spui de ce ai nevoie, nu de ceea ce nu ai nevoie, pentru a oferi partenerului informații care să-l ajute să înțeleagă și să te susțină. Când există o relație strânsă, de cele mai multe ori, partenerii caută modalități de a se sprijini reciproc. Acesta este un exemplu excelent de comunicare și amintește-ți mereu că partenerul nu poate citi gândurile.
3. Oferă soluții clare. Când cuplurile încearcă să-și exprime nevoile reciproc, o fac vorbind despre ceea ce nu le place, critică, disprețuiesc, iar asta îi îndepărtează (dar nu înainte de a porni un atac). Pe scurt, comunicând, nu doar exprimând, cum te simți în legătură cu o anumită situație și cerând în mod special ceea ce vrei, îți vei crește șansele de a-ți satisface nevoile, deoarece partenerul tău va înțelege de ce ești supărat.