Fierul este un element vital pentru organismul uman, iar ca acesta să funcționeze la parametri optimi, avem nevoie de 8-18 mg în organism. El ajută la protejarea sistemului imunitar, la producerea energiei și la distribuția oxigenului în corpul uman. Acest element îl putem lua din mai multe surse, cum ar fi carnea, vegetalele sau suplimentele alimentare. Iar fierul cel mai repede absorbit de organismul uman se găsește în carne.
Putem ajunge la anemie din mai multe cauze: o alimentație neadecvată, absorbție deficitară, anumite boli sau infecții parazitare. Copiii, vârstnicii, vegetarienii și persoanele care pierd mult sânge (hemoragii, donații) sunt cei mai predispuși spre a se confrunta cu o carență de fier.
Aceasta se manifestă prin oboseală, scăderea capacității de concentrare, amețeli, dureri de cap, apatie, căderea părului, exfolierea unghiilor și, în cazuri extreme, chiar depresie și aritmie cardiacă. Dacă ai aceste simptome, fă-ți un set de analize medicale!
Alimente bogate în fier
Poți preveni sau trata lipsa de fier din organism introducând în dieta ta alimente ce conțin mult fier.
Verdețuri – cu cât sunt mai închise la culoare, cu atât au mai mult fier. Alege pătrunjel proaspăt ori spanac și broccoli fierte, pentru că au aportul cu cea mai mare doză de fier! Însă nu uita nici de condimentele uscate, precum busuioc, rozmarin, cimbru, oregano, și ele cu o concentrație notabilă din acest nutrient!
Pește și fructe de mare – în special somonul, tonul, stridiile și creveții te vor ajuta să previi orice eventuală problemă legată de anemie.
Carne roșie – este cea mai indicată, deoarece fierul intră în sinteza hemoglobinei, deci se asimilează mult mai repede. Ia în calcul carnea de vită, ficat de vită sau de porc, miel sau carnea de vânat.
Cereale integrale – îmbogățite cu fier, inclusiv pâinea, orezul, pastele pot contribui la starea ta de bine dacă le dozezi corect în alimentația ta zilnică.
Gălbenuș – potrivit în prevenirea carenței de fier și pentru cei mici, nu trebuie evitat nici de adulți. Două gălbenușuri asigură necesarul de fier pentru întreaga zi!
Alimente care ajută la absorbția fierului
Așa cum calciul are nevoie de un fixator, adică vitamina D, și fierul are nevoie de susținere din partea vitaminei C! Iar cele mai bune ajutoare sunt:
Fructe – căpșune, portocale, grepfrut, kiwi etc. Legume – varză-de-Bruxelles, roșii.
Evită:
Vinul roșu, soia, cartofii-dulci, băuturile răcoritoare, care din cauza fosfaților și aditivilor alimentari inhibă și blochează absorbția fierului în sânge.