Skip to main content

Cercetătorii specializați în științele educației de la celebra Universitate Harvard din SUA au descoperit ce trebuie să ia în considerare părinții pentru a stimula comportamentul social al copiilor. Au rezumat concluziile lor într-un program de cinci recomandări care, cu siguranță, vor părea intuitive și deja cunoscute multor părinți.

Petreceți mult timp cu copiii

Da, desigur, oricum părinții fac asta. Deseori însă, acest timp trece rapid și fiecare se ocupă de chestiunile proprii. Copilul se joacă la lădița cu nisip, iar mama e cu ochii în telefon. Copilul pictează, iar tata se uită la televizor. Sigur că nu trebuie să renunțați la toate activitățile obișnuite, dar ar fi bine să vă alocați un timp pe care să-l petreceți exclusiv cu copilul, orientându-vă atenția asupra lui. Poate fi vorba de anumite ritualuri, de exemplu lectura unei povești seara, excursii comune sau jocuri care le plac tuturor.

Cercetătorii spun că astfel îi arătați copilului că-l respectați și că este important pentru voi. Când copiii se simt iubiți, simt mai puternic legătura cu părinții. Iar această legătură îi face deschiși spre valorile și lucrurile pe care îi învățăm să le respecte.

Purtați discuții ample și profunde

Vorbim toată ziua, dar rareori aceste discuții sunt profunde. Nu discutăm despre sentimentele, dorințele, grijile și spaimele noastre. Dar este important să vă deschideți față de copii. Întrebați-i cum se simt, ce îi preocupă. Deseori apar teme la care nici nu v-ați gândit și care strâng legăturile de familie. Dacă micuțul tău este mai tăcut, iată câteva întrebări care pot stimula o conversație: ți s-a întâmplat ceva frumos azi? Ai trecut prin ceva neplăcut azi? Ai făcut ceva nou azi?

Fiți modele puternice

Sună ca un clișeu, dar trebuie să ne amintim uneori că suntem oamenii care îi îndrumă și îi învață pe copii. Modul în care ne purtăm cu rudele și prietenii, felul în care îi tratăm pe vecini, modul în care vorbim cu străinii ori cu oamenii față de care nu avem nicio obligație, felul în care-i ajutăm pe cei mai slabi sau neputincioși, toate aceste lucruri sunt percepute imediat de copii și se imprimă în comportamentul lor social.

Asumați-vă greșelile

Iată o trăsătură ocolită de mulți. Competența socială implică însă sinceritate și respect. Cineva care poate spune „îmi pare rău că am țipat mai devreme; iartă-mă că te-am supărat“ arată respect nu doar față de celălalt, ci și față de sine. Oamenii responsabili și asumați se dezvoltă din copii care află de mici ce valori trebuie respectate.

Dați-le copiilor responsabilități

Competențele sociale se învață la fel ca o limbă străină. Ele trebuie exersate și practicate zilnic, cu disciplină și simț de răspundere. Cercetătorii menționați mai sus le recomandă părinților să ofere copiilor ocazia să-și asume responsabilități și să-i ajute pe ceilalți. Poate fi vorba de sarcini domestice, importante pentru viața de familie. Ori de sarcina de a-și ajuta frații sau pe alte rude. Spălatul vaselor se învață de la vârste mici, la fel menținerea ordinii și curățeniei în cameră.

Psihologii și pedagogii recomandă organizarea unor conferințe de familie. Copiii învață astfel să rezolve probleme de familie, de exemplu cearta între frați, stresul de dimineață cu pregătirea pentru școală sau mesele în familie la care apar discuții aprinse.

Dacă ascultăm opinia copiilor și îi luăm în serios, ei se simt respectați și învață astfel să respecte și ei necesitățile și dorințele celorlalți.