Skip to main content

Se spune că „Ești ceea ce mănânci”. Atunci, nu crezi că ar fi înțelept să incluzi în meniu cât mai multe dintre alimentele anticancer, care te ajută să previi maladii grave și să te menții în formă?

Alimente anticancer pe care trebuie să le mănânci

Simpla pronunțare a cuvântului „cancer” ne face să ne cutremurăm de teamă. Nici nu e de mirare, din moment ce mulți dintre noi asociază această boală cu o condamnare la moarte. Este adevărat că nimeni nu știe exact cum și de ce apare această cumplită maladie și că nimeni nu a descoperit leacul miraculos împotriva ei, dar numeroase cercetări științifice au dovedit de-a lungul timpului că unele alimente ne pot cu adevărat ajuta să ținem departe de noi boli grave precum cancerul și afecțiunile cardiovasculare. Secretul acestor alimente? Conțin antioxidanți și substanțe cu proprietăți anti-cancer. Iată o listă cu cinci alimente prețioase ce nu trebuie să-ți lipsească din meniu.

Roșii

Roșiile sunt bogate nu doar în antioxidanți (substanțe care ne protejează de acțiunea negativă a radicalilor liberi), ci și în vitaminele A, C și E, potasiu, magneziu, sodiu, săruri de fier, fosfor. Secretul roșiei stă în prețiosul licopen, un pigment roșu din familia carotenoidelor. Virtuțile acestui excelent antioxidant au fost dovedite de numeroase studii: împiedică distrugerea celulelor și participă la refacerea lor, întârzie procesul de îmbătrânire, previne apari­ția hipertensiunii, a bolilor cardiovasculare și a unor tipuri de cancere (în special a cancerului de prostată, de plămâni, de stomac, de col uterin, de piele, de sân).
Cât de mult, cât de des. Consumă o roșie de 3-4 ori pe săptămână. Nu ezita să folosești pastă de roșii la prepararea mâncărurilor. Sucul de roșii potolește bine foamea și îți dă energie: dacă îți place, bea zilnic câte un pahar.

Morcovul, un alt aliment anticancer recomandat

Culoarea intensă a morcovilor se datorează betacarotenului, un puternic antioxidant. Morcovul este o sursă prețioasă de vitamine B3, B6, C și K, fibre, potasiu, fosfor, magneziu. Compușii antioxidanți din morcov ne protejează de maladiile cardiovasculare și de cancer și îmbunătățesc vederea, în special pe cea de noapte. Studiile au demonstrat că este suficient să mâncăm un morcov pe zi pentru a reduce cu 50% riscul apariției cancerului pulmonar, de prostată, de colon, de laringe, de esofag, de vezică.
Cât de mult, cât de des. Un morcov de mărime medie în fiecare zi.

Măr

„Un măr pe zi ține doctorul departe” – o veche zicală confirmată și de oamenii de știință. Mărul abundă în substanțe care previn cancerul și inhibă creșterea tumorilor. Potrivit Institutului Național al Cancerului din SUA, este suficient să mâncăm zilnic un măr pentru a reduce cu 50% riscul can­cerului pulmonar. În plus, acest fruct atât de popular ne ferește de maladiile cardiovasculare și de astm și previne apariția bolilor vârstei a treia (Alzheimer, probleme neuro-degenerative).
Cât de mult, cât de des. Cel puțin un măr în fiecare zi.

Conopidă

Conopida face parte din categoria legumelor crucifere, alături de varză, varza de Bruxelles și broccoli. Aceste legume sunt bogate în vitaminele A, C și K, în fibre alimentare, dar și în substanțe care scad riscul apariției cancerului. Cel mai important compus anti-cancer din conopidă și broccoli este sulforafanul. Acest compus acționează ca un anti-estrogen, prevenind sau încetinind creșterea tumorii la nivelul sânilor și prostatei. Studiile au dovedit că un consum ridicat de conopidă sau broccoli reduce semnificativ riscul unui cancer agresiv de prostată. În plus, conopida și broccoli conțin glucosinolat, factor care îmbunătățește ca­pa­citatea ficatului de a elimina subs­tanțele carcinogene.

Cât de mult, cât de des. Câte o porție (80 g) de conopidă sau de broccoli de 2-3 ori pe săptămână. Important! Prin fierbere în apă se pierd cantități mari din substanțele anticancerigene (în 5 minute de fierbere se pierd 30%, iar după 30 de minute 75%). În schimb, fierberea la aburi 3-4 minute sau călirea într-un wok sunt metode care nu afectează compușii anticancerigeni.

Fructe de pădure

Afinele, murele, zmeura, răchițelele ocupă locuri de frunte în topul alimentelor bogate în antioxidanți, fiind o sursă excelentă de antocianin, care ajută la repararea și protejarea ADN-ului și care blochează creșterea celulelor canceroase. Studiile au demonstrat că aceste mici fructe sunt de mare ajutor nu doar în prevenirea, ci și în tratarea cancerului pulmonar, de colon și a leucemiei. Când nu este sezonul lor le poți cumpăra congelate și le poți folosi la prepararea prăjiturilor sau le poți mânca în amestec cu iaurt, cu cereale ori în coctailuri non-alcoolice.
Cât de mult, cât de des. Dacă este posibil, mănâncă zilnic o jumătate de pahar cu fructe de pădure sau bea un pahar cu suc natural din aceste fructe. Dacă nu, încearcă să le incluzi în meniu de 2-3 ori pe săp­tămână. Mai bine mai puțin decât deloc.