Skip to main content

3 probleme, 3 solutii ale corpului. Cele mai supărătoare trei probleme ale pielii, din cap şi până-n picioare, sunt mătreaţa, acneea şi celulita. Să vedem cum le putem combate pe trei fronturi!

Mătreaţa

Când scalpul are probleme, de la cele minore – mătreaţă şi iritaţii ocazionale – până la probleme mari, de genul dermatitei seboreice, afecţiune care duce la fragilizarea firului de par şi chiar la căderea lui, grijile ce ţin de cum ne stă părul pică pe locul doi. Ne ocupăm întâi de pielea capului şi apoi de styling, pentru că, oricum, coafura nu rezistă decât pe un scalp sănătos.

1. Naturist. În cazurile de apariție ocazională a mătreții, apelează la oţetul de mere. Amestecă în părţi egale oţet de mere şi apă şi masează-ţi scalpul cu acest amestec. Clăteşte apoi cu apă călduţă. O altă reţetă pe bază de ingrediente naturale este masca obţinută dintr-un iaurt mic, un ou şi sucul de la o lămâie. Întinde pasta la rădăcina părului şi las-o să acţioneze 15-20 de minute.

2. Dermocosmetic. Dacă suferi de mă­treaţă sau ai dermatită seboreică, apelează la şampoane pe bază de zinc, ketoconazol, gudron de cărbune, seleniu sau acid salicilic. Acestea înlătură bacteriile şi ciupercile de la nivelul scalpului, atenuând simptomele dermatitei. Foloseşte un şampon antimătreață de trei ori pe săptămână (o lună) apoi redu la o dată pe săptămâna folosirea lui.

3 Alopatic. Dermatita seboreică se poate agrava printr-o suprainfecție bacteriană. Tratamentul medicamentos implică steroizi aplicaţi topic și suplimente nutritive pe bază de zinc şi seleniu, substanțe ce reduc secreția de sebum.

Celulita

Depozitele de grăsime afectează structura pielii, sunt inestetice şi, în cazurile mai grave, chiar dureroase. Puţine femei în toată firea n-au celulită. Iar din cauza unui stil alimentar defectuos, nici adolescentele nu sunt ferite de acest „flagel“. Celulita poate fi de grad I – pielea se deformează doar prin strângere, de grad II – denivelările sunt puţin vizibile şi de grad III – suprafaţa pielii e mult deformată, iar depunerile de grăsime sunt chistice şi dor.

1. Naturist. Cazurile uşoare sunt tratabile prin sport, o dietă sănătoasă şi masaj cu zaț de cafea, argilă sau nisip fin şi curat. Eficiente sunt şi împachetările cu miere şi scorţişoară.

2. Dermocosmetic. Împotriva celulitei de grad II şi III, scoatem la atac creme anticelulitice pe bază de cofeină, retinol, antioxidanţi ce penetrează pielea profund şi au proprietăţi vasodilatatoare. La salon, poţi apela
la procedee ca drenajul limfatic, terapia cu vacuum, electrostimularea, criosauna (terapia prin frig) etc.

3 Alopatic. Bodysculpt este un tratament laser combinat care distruge benzile fibroase responsabile cu aspectul de coajă de portocală. Procedura minim invazivă se realizează sub anestezie locală. Tratamentul intervine şi asupra fermităţii pielii, prin stimularea formării de colagen nou.

Acneea

Porii înfundaţi din cauza hipersecreţiei glandelor sebacee duc la apariţia leziunilor acneice, pe fondul unei moşteniri genetice şi/sau al dereglărilor hormonale. E o legendă că doar adolescenţii fac coşuri. Acneea adultului este destul de răspândită, şi, la orice vârstă te-ai confrunta cu ea, afecţiunea e încăpăţânată şi dificil de tratat.

1. Naturist. Dacă-ţi apar ocazional câteva coşuleţe, tratamentele naturale te pot ajuta. Spală-ţi faţa cu infuzie de gălbenele concentrată sau cu infuzie de urzică. Aceste remediile sunt eficiente şi prin uz intern. De ajutor e şi laptele de capră: tamponează uşor fiecare coş cu vată îmbibată cu lapte. Local poţi aplica pe fiecare leziune și suc de lămâie sau de castravete.

2. Dermocosmetic. Prin tratamentele dermocosmetice se îndepărtează pustulele, comedoanele sau microchisturile cu ajutorul unguentelor antiacneice şi procedurilor care folosesc tehnologia cu lumina intens pulsată (pentru formele inflamatoare de acnee). Tehnologia laser (cu CO2, Fraxel sau Matrix) tratează cicatricele postacneice. Acestea sunt cele mai avansate soluţii disponibile în acest moment pentru tratarea acneei. Injectarea de acid hialuronic poate fi folosită pentru corecţia cicatricilor post-acneice foarte adânci.

3. Alopatic. Pentru a stabili cel mai potrivit tratament în cazuri grave de acnee chistică, medicul va recomanda investigaţii specifice: evaluare endocrină, ecografie pelvină, dozare hormonală pentru verificarea funcţiei ovariene. Medicaţia utilizată în tratarea acneei include antibiotice orale sau diferite produse de terapie hormonală. În tratamentul acneei severe, extrem de eficient este isotretinoina, un derivat de vitamina A.

Atenţie! Doar medicul dermatolog poate stabili tipul, combinaţia şi modul de administrare ale acestor medicamente!