Când vine vorba de tratamente cosmetice făcute acasă, cel mai bine e să apelezi la ingrediente naturale. Ayurveda, o știință străveche, deține secretul frumuseții pielii. Inspiră-te din filosofia indiană și oferă-i tenului tău strălucirea care îl face perfect.
O dată pe săptămână
Turmeric și făină de năut (besan)
Amestecă o lingură de făină cu o linguriță de turmeric și apă de trandafiri. Masca se aplică pe față și gât și se ține 15 minute, apoi se clătește. Turmericul este antiseptic, antibacterian și luminează tenul; făina de năut are proprietăți exfoliante și menține pH-ul pielii constant.
Roșii și argilă Multani Mitti
Amestecă două lingurițe de argilă cu o lingură cu suc proaspăt de roșii și ½ linguriță cu praf de lemn de santal. Masca se aplică pe față și se lasă până se usucă, apoi se curăță cu apă. Multani Mitti curăță pielea în profunzime, reglează excesul de sebum, atenuează acneea, lăsând tenul perfect curat și catifelat.
De două ori pe săptămână
Gălbenele și iaurt
Pisează două gălbenele și amestecă cu 1 lingură de praf de santal, jumătate de lingură de iaurt și o linguriță de zeamă de lămâie. Masca se aplică pe față și gât pentru 20 de minute, apoi se limpezește cu apă. Gălbenelele sunt cunoscute pentru proprietățile antibacteriene și antiinflmatoare și îți vor lăsa tenul curat și luminos.
Ulei de trandafir și lavandă
Mixează o lingură cu praf de santal cu două de făină de năut, ½ linguriță de turmeric, o lingură cu lapte și câte două picături de ulei de trandafir și lavandă. Masca se lasă pe față până se usucă, apoi se clătește cu apă caldă. Crema este foarte hidratantă.
Praf de orez și santal
Fă un amestec din câte o lingură de praf de orez, de santal, argilă Multani Mitti și apă de trandafir și ½ lingură de lapte praf. Masează fața cu această pastă câteva minute, clătește și aplică o cremă hidratantă. Masca te scapă de excesul de sebum, reduce inflamațiile cutanate și exfoliază ușor pielea.
Mentă și banane
Zdrobește câteva frunze de mentă și amestecă-le cu puțină banană și zeamă de lămâie. Întinde masca pe față și las-o până se usucă, apoi clătește. Menta tratează acneea, având și proprietăți bactericide.
Schinduf și apă
Pune două linguri cu semințe de schinduf în 0,5 litri de apă și lasă amestecul peste noapte. A doua zi, fierbe soluția, las-o să se răcească și pisează semințele. Pasta obținută se întinde pe față și se înlătură după 40 de minute. Schinduful tratează hiperpigmentarea tenului, luminându-l și reducând inflamațiile.
De trei ori pe săptămână
Busuioc și neem
Strivește frunzele de busuioc și neem, adaugă o linguriță cu turmeric și una cu zeamă de lămâie. Întinde amestecul cu ajutorul unei pensule și lasă-l să se usuce, apoi clătește. Atât busuiocul, cât și frunzele de neem au proprietăți antibacteriene, reducând și tratând semnele cauzate de aceasta.
Aloe Vera și miere
Mixează o lingură de pulpă de aloe vera cu puțină zeamă de lămâie și o lingură cu miere. Aplică pe față, evitând zona ochiilor, las-o să acționeze 15 minute, apoi clătește. Aloe vera conferă tenului un boost de vitamine și tratează acneea, închizând porii.
Coacăze indiene (amla) și miere
Amestecă o lingură de amla, miere și iaurt. Aplică masca pe față și așteaptă se se usuce, apoi clătește. E ideală pentru persoanele cu ten uscat.
Avocado și ulei de lavandă
Amestecă o lingură cu avocado cu patru picături de ulei esențial de lavandă, ține masca pe față 20 de minute, apoi clătește cu apă călduță. Fructul ajută la producerea de colagen și diminuează cearcănele. Uleiul reduce inflamațiile și calmează pielea iritată.