Skip to main content

Verde de primavară. Primavara este vie, proaspătă! Primăvara este miracolul renașterii. Dacă noi, oameni nu putem renaște putem să înverzim cu verde de primăvară, adică cu toate darurile pline nutrienți ale primăverii: verdeţurile de primăvară.

Vin trufandalele! Vine verdele de primăvară! Și tot ceea ce ai de făcut este să-l pui în farfurie!

Proaspete, verzi, suculente şi pline de minerale şi vitamine, verdeţurile de primăvară sunt o binefacere şi un răsfăţ de care trebuie să profităm

Pe lista cu verdeţuri de primăvară se numără mărarul, pătrunjelul, leuşteanul, ştevia, leurdă şi lobodă, toate cu efecte miraculoase. Nu mai pomenesc de mineralele şi vitaminele în cantităţi uriaşe pe care verdeţurile de primăvară le conţin. Toate sunt în concentraţii mari, toate stimulează activitatea metabolismului, energizează, detoxifica şi te pun pe linia de plutire din interior. Tot la capitolul beneficii trebuie trecute și efectele pe care aceste verdeţuri de primăvară le au asupra pielii şi părului.

Bogăţia de vitamină C şi minerale stimulează regenerarea stratului de colagen, dau luminozitate pielii şi susţin procesele naturale de detoxifiere.

Iată câteva idei şi soluţii, tot atâtea căi prin care poţi aduce în alimentaţia ta cantităţi mari din toate aceste verdeţuri de primăvară.

  • Pune mărar şi pătrunjel proaspăt în toate salatele, chiar dacă reţetă originală nu cere explicit acest lucru.
  • Consumat proaspete, în stare naturală, mărarul şi pătrunjelul sunt o adevărată injecţie cu vitamine.
  • Prepară salată din ştevie şi untişor că pe orice salată din frunze verzi. Adaugă suc de lămâie, ulei de măsline şi nucă pisată. Rezultatul este fabulos.
  • Poţi combină o lingură-două de fulgi de ovăz cu o legătură de ştevie tocată, ulei, suc de lămâie (este excelent şi cu suc de portocale), şi o lingură de iaurt. Este foarte bun şi foarte sănătos.
  • Untişorul are o aromă delicată de usturoi. Merge perfect în orice salată verde, în mâncărurile cu spanac şi se potriveşte pus la final în supe şi ciorbe de legume.
  • Leuşteanul şi aromă lui puternică este foarte bun în salatele verzi sau în cele de varză, dar merge perfect în toate salatele sau soteurile de legume fierte (fasole verde, fasole boabe, cartofi, morcovi, conopidă şi broccoli).
  • Leuşanul este ideal alături de spanac fiert sau crud şi se potriveşte foarte bine cu ţelină fiartă sau coaptă sau cu ţelină rasă în salatele de crudităţi.
  • Pune verdeţuri de primăvară tocate mărunt în iaurt. Adaugă seminţe de in sau de floarea soarelui, pune un strop de ulei, sare şi piper şi vei avea o gustare revigorantă, sănătoasă şi plină de vitamine.
  • Nu uită de salată de pătrunjel, pregătită că orice salată dar numai din pătrunjel proaspăt. Gustul uşor amărui dispare dacă adaugi puţin oţet balsamic şi puţină miere. Salată de pătrunjel este un puternic detoxifiani şi un tonic general al organismului. O cură de salată de pătrunjel face cât un tratament cu multivitamine, dar nu are niciun fel de efecte secundare.
  • Pregăteşte mâncare de ştevie. Spăla funzele. Tăiate în bucăţi mari şi călite în puţin ulei se transformă într-o delicioasă garnitură, cu gust dulce-acrişor, la alături de carne, peşte sau brânză.

Verdeţurile de primăvară sunt o sursă de sănătate şi un răsfăţ în ceea ce priveşte gustul! Să fie primăvară!